V hlavní roli: SPF! Jak se efektivně chránit před slunečním zářením?

Ochrana pokožky před UV zářením by měla být důležitou a nedílnou součástí tvé péče o pleť. Sluneční paprsky a škodlivé UV záření totiž dokáže pokožku potrápit podrážděním, poškozením kožní bariéry, má ale i dlouhodobý efekt: vznik pigmentových skvrn, vrásek a v krajním případě i možné onemocnění kůže. Proto by nanášení (a následné reaplikace) krému s SPF mělo být částí, kterou ve své rutině nikdy nepřeskočíš.

I přes tato známá rizika se však s používáním krémů s SPF pojí spousta otázek. My ti ty nejčastější a nejpalčivější zodpovíme a zároveň ti osvětlíme další, možná ne tolik známá fakta. 

Nejčastější otázky a naše odpovědi:

Musím SPF používat vždy, nebo jen když svítí slunce?

Krém s ochranným faktorem proti UV záření by měl být součástí tvé každodenní rutiny, ať už je léto nebo zima, ať je slunečno, nebo prší. Určitá míra škodlivého záření totiž proniká vždy - i přes mraky, proto je na místě svou pleť chránit každý den. A pokud svítí sluníčko nebo když trávíš hodně času venku, nezapomeň na pravidelnou reaplikaci i během dne, zhruba každé dvě hodiny. 

Musím používat SPF, i když nejdu ven?

Přesně tak, i ve dny, kdy budeš celý den doma, v kanceláři nebo ve škole, se musíš chránit. UVA záření, jehož škodlivé účinky jsou patrné především v dlouhodobém horizontu (způsobují stárnutí kůže, urychlují tvorbu vrásek a další), totiž pronikají i přes sklo. 

Stačí mi na ochranu pleti faktor, který je použitý v BB krému nebo make-upu?

Bohužel nestačí. Množství SPF, které patří na tvůj obličej, se rovná tomu, kolik se vejde na délku tvých třech prstů na ruce. Tudíž aby tvá pleť dostala dostatečné množství ochranného faktoru z BB krému nebo make-upu, musel*a bys tohoto produktu nanést opravdu, ale opravdu hodně. Proto určitě používej SPF krém i v případě, že tvůj BB krém nebo make-up už určitou dávku SPF obsahuje. 

Jaký je rozdíl mezi minerálními a chemickými UV filtry?

Minerální filtry jsou takové, které dokážou na naší pokožce vytvořit fyzickou UV ochrannou bariéru, která pomáhá před poškozením a spálením. Skrze minerální filtry efektivně chrání pokožku před škodlivým zářením. Opalovací krémy s minerálními filtry jsou typicky hutnější a mají těžší konzistenci. 

Chemické filtry oproti tomu jsou takové, které na pleti téměř nepocítíte. Jsou lehké a svěží. Fungují tak, že UV záření absorbují a přemění ho na teplo, které z pokožky odvádí. Pokud tě toto téma zajímá, nezapomeň si přečíst náš starší článek, ve kterém jsme vše do detailu rozebrali. 

Co je to UV index?

Zjednodušeně je to intenzita slunečního záření. Říká nám, jak rychle dokáže slunce v konkrétní den na konkrétním místě spálit naši pokožku. Intenzita UV indexu se liší podle denní doby i místa, kde se nacházíme. 

Jak často musím SPF obnovovat?

V případě, že používáš krém s ochranným faktorem 30 nebo 50, by mělo k obnově docházet každé dvě hodiny. Pokud jsi na přímém slunci v době jeho nejvyšší intenzity, plaveš nebo se potíš, reaplikaci prováděj klidně i častěji. Jestliže ve své rutině používáš krém s nižším ochranným faktorem, nanášej jej klidně každou hodinu. 

Reaplikace krému s SPF však nemusí být nijak složitá. Existují například speciální tyčinky, které díky svému praktickému balení můžeš mít kdykoliv při ruce, naneseš je na místa vystavovaná slunci a jsi chráněn*á! 

Platí, že čím vyšší SPF, tím větší ochrana před sluncem?

Ano i ne. Zvláštní odpověď, my víme. Hned ale vše vysvětlíme, začneme od základu. SPF je vlastně míra, která značí, o kolik delší dobu bude tvoje pokožka chráněná před slunečním zářením než v případě, kdy žádné SPF nemáš. SPF 30 tedy znamená, že tvoje pleť je chráněná 30x déle, než pokud bys žádnou ochranu neměl*a. I v případě, že používáš SPF 30 nebo 50+, měl*a bys krém každé dvě hodiny nanést znovu. Existují i krémy s SPF 70 nebo vyšší, zde je však rozdíl v míře ochrany minimální. Uvádí se, že SPF 15 tě ochrání před 93 % UV záření, SPF 30 před zhruba 97 % UV záření, SPF 50 tvoří ochranu před 98 % UV záření a SPF 100 přidá ochranu jen o jedno procento vyšší. Proto doporučujeme používat především SPF 50 a dbát na důsledné opětovné nanášení během dne.

Opalovací krém s výtažky aloe vera

Rychle vstřebává, udržuje v pokožce její přirozenou vlhkost, zklidňuje citlivou pokožku a zabraňuje jejímu zarudnutí nebo stresovým projevům. Výtažek aloe vera poskytuje ochranu pleti v několika úrovních.

SPF s kyselinou hyaluronovou

Poskytne ochranu před škodlivým ultrafialovým zářením, má díky svému složení i antioxidační účinky a pomůže ti s přebytečným mazem nebo ucpanými póry, a zároveň poskytne dokonalou hydrataci. 

Lehký SPF krém s centellou

Efektivní ochrana před UV zářením, díky jeho příjemné a lehké konzistenci ani neucítíš na pleti, a přesto si budeš užívat perfektní ochranu před slunečním zářením a předejdeš předčasnému stárnutí pokožky!

Co je to UVA a UVB záření a které mi vlastně škodí?

UVA a UVB jsou dva různé typy slunečních paprsků. UVA paprsky jsou ty, které na pokožku působí dlouhodobě: způsobují stárnutí, pigmentové skvrny a vrásky. Zároveň v průběhu dne neztrácejí na intenzitě, jsi jim vystaven*a neustále. A pronikají přes mraky i přes sklo, v bezpečí tedy nejsi ani uvnitř a chránit by ses měl*a především, že máš pracovní místo u okna. 

Dlouhou dobu se věřilo, že UVA paprsky nezpůsobují rakovinu kůže, nejnovější studie však ukázaly, že opak je pravdou. Existují totiž dva typy UVA paprsků: UVA1 a UV2. Naprostá většina (až 75 %) UVA paprsků, které se dostanou k tvé kůži, spadá do skupiny UVA2, což je ta škodlivější. Opět tedy vyplývá, že chránit se musíš neustále. 

UVB paprsky jsou ty, které způsobují spálení kůže. Jejich intenzita se během dne mění a nejvyšší je obvykle okolo poledne. Nepronikají však přes sklo, takže se před nimi můžeš ukrýt v bezpečí budovy. 

Další úskalí můžeš spatřit při výběru opalovacího krému. Řada z nich totiž poskytuje ochranu jen před UVB zářením. Před pořízením nového produktu tedy pečlivě prozkoumej, zda poskytuje širokospektrální ochranu jak před UVB, tak i UVA1 i UVA2 paprsky. 

Může SPF i škodit?

Mnoho opalovacích krémů obsahuje chemické látky, které nejsou prospěšné pro tvoje tělo. Takové látky bohužel můžeš najít i v krémech, které jsou na bázi minerálních filtrů. I přes to, že takové krémy fungují na principu vytvoření fyzické bariéry na tvé pleti, mohou propustit některé látky do pokožky a škodit v tvém těle. 

A podle čeho naopak poznáš dobrý SPF krém?

Širokospektrální ochranu před všemi typy paprsků ti poskytne oxid zinečnatý. Podobný, ač o trochu méně účinný, je i oxid titaničitý. Tyto dvě látky budou tvou kůži chránit před slunečními paprsky a nebudou je, na rozdíl od chemických filtrů, absorbovat. 

Ochranu můžeš podpořit i zevnitř

Víš, že zdraví své pokožky můžeš podpořit i tím, co jíš? Existují potraviny a vitamíny, které pomůžou s obnovou pleti nebo s jejím zdravým tónem a pomohou v absorpci antioxidantů, které podporují ochranu zevnitř i navenek. 

Ve své stravě bys proto měl*a mít dostatek potravin bohatých na betakaroten. Spadají sem mrkve, dýně, batáty nebo červená paprika. Podceňovat bys neměl*a ani příjem vitamínu C, který pomáhá se regenerací a produkcí kolagenu, nebo vitamínu E. 

Co z toho všeho vyplývá?

SPF krém by měl být jednou z nejdůležitějších částí tvé rutiny, zapomínat bys na jeho aplikaci neměl*a ráno, ani v průběhu dne. Sluneční záření přichází v několika formách a ne proti všem se lze jednoduše chránit. Všechny typy paprsků však dokáží tobě i tvé kůži uškodit - zejména pokud se nechráníš dlouhodobě. Sluneční záření je ale pro tebe i pozitivní: získáváš tak vitamín D, který podporuje imunitu a podporuje psychickou pohodu. Jen si sluníčka užívej vždy s dodatečnou ochranou díky SPF krémům!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz