Noční krém vs. noční maska: Je v nich rozdíl?

Na poradnu nám často chodí dotazy na doporučení vhodného denního a nočního krému pro ten a ten typ pleti - všimli jste si ale, že v korejské kosmetice mnoho nočních krémů nenajdete? Čím to je? Má vůbec smysl používat jinou kosmetiku na noc? Právě zodpovězením těchto otázek se zabýváme v dalších řádcích, tak se pohodlně usaďte, jízda do světa k-beauty začíná! :)

Proč používat jinou kosmetiku na den a noc?

Asi nikdo z nás si nepřeje nakupovat věci, které jsou zbytečné a už vůbec se nechceme nechat nachytat různými prodejními triky. Vyvstává tak otázka, jak je to tedy s noční kosmetikou, existuje důvod, proč pořizovat 2 krémy - jeden na den a druhý na noc?

K nalezení odpovědi se musíme podívat do hloubky pokožky, respektive ujasnit si, co se v ní vlastně v průběhu dne děje.

Přes den je pokožka v ochranném režimu, protože se musí intenzivně brání před vnějšími vlivy jako je slunce a oxidace. Z toho důvodu je nastavena tak, že blokuje pronikání všech látek z venku dovnitř a chrání nejen sebe, ale celé tělo před poškozením. Během dne se kosmetika vstřebává hůře a tak denní krémy obvykle obsahují "odlehčené" množství účinných látek než jejich noční sourozenci.

 Po západu slunce se však úkol pokožky zásadně mění, protože má během spánku jedinečnou příležitost k regeneraci. V této době funguje imunitní systém na maximum a pokožka přechází do opravného režimu. Při něm se obnovují a utváří kožní buňky a dochází k cirkulaci kyslíku a živin. V téro době se tak i hutnější a koncentrovanější kosmetika skvěle vstřebává a dosáhnete viditelných změn v krátším čase.

V noční péči můžete využít i spoustu speciálních (a často vůbec nejúčinnějších) složek jako je retinol nebo vitamín C, které při používání během dne zvyšují citlivost pokožky a při jejich neuváženém používání hrozí podráždění.

Odpověď na otázku, zda má speciální noční péče smysl, je tedy jasné ano. :)

Proč používat noční krém?

Už jsme tedy zjistili, proč je rozumné používat jinou kosmetiku na den a noc. Stále ale zůstává otázka, proč korejské značky upřednostňují noční masky? Odpověď se skrývá v otázce: "Jak zjistíte kolik účinných látek je pleť schopná během dne vstřebat?" 

Asi tušíte, že velice těžko, protože do hry vstupuje mnoho individuálních a specifických faktorů jako je věk, roční období, povětrnostní podmínky, kvalita a tvrdost vody a tak dále. Korejské "denní" krémy se proto neostýchají vyšších koncentrací účinných složek, které možná pokožka přes den nevyužije, ale v noci se rozhodně neztratí. 

To ale trochu předbíháme, zaměřme se ještě na chvíli přímo na noční krémy.

Existuje mnoho druhů nočních krémů, které se zaměřují na konkrétní potřeby různých typů pleti. Najdete tak například noční krémy určené pro zralou pleť, které podporují produkci kolagenu a redukují vrásky. Noční krémy pro problematickou pleť zase pracují s kvalitními antibakteriálními a protizánětlivými účinky, které eliminují vznik akné. Zásadní mohou být noční krémy také pro citlivou pleť, u které obnovují sílu kožní bariéry a dodají jí zklidňující hydrataci a výživu.

S noční krémy jste se už pravděpodobně někdy setkali, takže víte, že jsou určeny pro každodenní používání. Což je jeden z hlavních rozdílů, ve kterém se odlišují od nočních masek. Obecně se dá říct, že každodenní způsob aplikace ocení hlavně dehydratovaná a suchá pleť, pro kterou jsou noční krémy lepší volbou.

Proč používat noční masku?

Noční masky mají oproti krémům o pořádnou dávku účinných ingrediencí navíc. Pokud však vaše pleť není skutečně velmi "žíznivá", tak při každodenním používání není schopná noční masku zcela absorbovat. Z toho důvodu se doporučuje noční masky používat 2-3x do týdně

To může být výhodou nejen proto, že vám déle vydrží, ale také nabízí ještě intenzivnější hydrataci a cílenou péči proti těžko řešitelným nedokonalostem a její účinky tak ocení každý typ pleti. Noční masky se nesmývají a působí stejně jako krémy na pleť po celou noc

Proč tedy korejské značky obvykle upřednostňují masky

Jak už jsme naznačili dříve korejské denní krémy jsou sami o sobě velmi kvalitní a obsahují množství pečujících složek v ideálním a nezatěžujícím složení. Co naopak neobsahují je SPF faktor, který je dalším dělítkem mezi denními a nočními krémy. 

Korejské denní krémy přirozeně vynikají i v noční péči a aby byl potenciál vaší pokožky naplněn, tak skutečně postačí svou péči jen párkrát do týdne doplnit intenzivnější noční maskou. Další výhodou tohoto přístupu je, že redukuje časté střídání produktů, které zvyšuje šanci narušení kožní bariéry a vznik podráždění.

3 + 3 nejoblíbenější noční krémy a masky na KEEO:

Zklidňující noční krém pro citlivou pleť

 Kolagenový noční krém proti vráskám

Veganský noční krém pro omlazení

Noční hydratační maska pro sjednocení tónu

Rýžová noční maska pro výživu a projasnění

Vyživující noční maska pro čistý vzhled bez akné

Noční kosmetika není nutností, ale je rozhodně dobrou volbou, pokud si chcete pravidelně dopřávat intenzivní péči a toužíte po rychlejších výsledcích. Je také nenáročnou alternativou, jak dodat své pleti výživu a jas, i když jste nenašli zalíbení ve smývatelných nebo plátýnkových maskách. Nesmíme také opomenout, že některé složky jako retinol jsou určeny výhradně pro noční péči, protože zvyšují citlivost na sluneční záření a tak svět korejské noční péče určitě stojí za prozkoumání. :)

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz