Černé tečky vs. rozšířené póry: Je v nich rozdíl?

Ve zkratce - ano. Černé tečky a rozšířené póry, ale také mazové zátky a komedony. V mnoha pojmech, které se týkají problematické a možná trochu překvapivě také suché pleti je někdy těžké se vyznat. Podívejme se proto společně na to, co přesně označují a hlavně co s nimi můžeš udělat, abys konečně dosáhl*a nádherně sjednocené a krásné pleti.

Mohou se póry rozšiřovat a zužovat?

Všiml*a jsi si, že se u kosmetiky často objevuje jako jeden z benefitů “zúžení pórů”? Ve skutečnosti se jedná o zjednodušený popis, protože póry nejsou svaly, proto u nich ke stahování ani rozšiřování nedochází. Efekt, který vyvolává dojem zmenšení je ve skutečnosti způsobený uvolněním mazových zátek (sebaceous filaments). 

Co jsou mazové zátky a je potřeba se jich zbavit?Mazové zátky jsou na pokožce zcela přirozený jev a blízce souvisí s mazovými žlázami, které jsou pro správnou funkci pokožky nezbytné. Používáním filtrů u fotek se ti může zdát, že viditelné póry jsou výsledek špatné péče, ale často se jedná jen o vyústění mazových žláz.

černé tečky, rozšířené póry, akné, viditelné póry, komedony, mazové zátky
černé tečky, rozšířené póry, akné, viditelné póry

Ucpané póry, ve kterých se nahromadí větší množství mazu a v něm usazených nečistot, jsou ale něco docela jiného. V takovém případě se potýkáš s černými tečkami neboli otevřenými komedony. Ty vznikají při vytvoření pevné mazové zátky a při přejetí prsty cítíš, že vystupují na povrch pokožky. Při jejich vymáčknutí vyjde ven černá čepička a pod ní skrytý tmavě žlutý maz.

Jak poznáš, že máš zlepšit svou čisticí péči?

Opět stačí jednoduchý test. Jak jsme si řekli v předchozím odstavci, černé tečky poznáš na dotyk, mazové zátky při přejetí vůbec necítíš a dále při jejich vymáčknutí chybí černá čepička a maz má světlejší žlutou nebo téměř bílou barvu. V takovém případě je s tvou pletí vše v pořádku a nemusíš se ve větší míře obávat ani vzniku akné.

Pokud jsi na své pleti černé tečky objevil*a, tak bys rozhodně do své péče měl*a zařadit dvoufázové čištění (double cleasing). To spočívá v použití kosmetiky na olejové bázi, která se smísí s mazem a odstraní ho spolu s nečistotami. Na následné dočištění pak slouží čisticí pěna. Více se o této super metodě můžeš dozvědět v našem článku.

Zpět ale k (ne)ucpaným pórům - trochu horší zpráva je, že mazových zátek potažmo viditelných mazových žláz se nelze trvale zbavit. Co ale můžeš udělat je pomocí kosmetiky snížit jejich viditelnost. K tomu ti dobře poslouží složky jako kaolín, černé uhlí, kyselina salicylová (BHA) a ovocné enzymy.

Objevují se rozšířené póry také u suché pokožky?

Ano, viditelnými póry může trpět každý typ pleti nejen ta aknózní či problematická. U sušších typů pokožky bývají výraznější ve chvíli, kdy je pleť dehydratovaná a v takové chvíli je pak třeba myslet nejen na správnou volbu hydratační a čisticí kosmetiky, kterou jsme zmínili výše, ale také třeba na dostatečný pitný režim

Slovo na závěr? Viditelné póry nejsou vždy tvůj nepřítel. Naopak jsou součástí organismu, který vytváří ochrannou hydrolipidovou bariéru. Ta pak zajišťuje, že tvá pleť netrpí záněty a nevzniká na ní začervenání, viditelné poškození a oddaluje také vznik vrásek. Přesto nelze netoužit po krásnějším zevnějšku, ve kterém póry nehrají prim. K tomu ti dobře poslouží metoda dvojího čištění a také správná volba kosmetiky, se kterou předejdeš i větším záludnostem jako je vznik černých teček.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz