Průvodce typy pleti: mastná pleť

Pokračujeme v našem průvodci typy pleti! V první části jsme vám představili suchou pleť, co způsobuje její vlastnosti a jakou kosmetikou o ni nejlépe pečovat. Nyní se zaměříme na její pravý opak - mastnou pleť. Co přesně se na pleti děje, když produkuje tolik mastnoty? Proč na ní vypadají póry mnohem větší než na suché pleti? Jakou korejskou kosmetiku pro ni vybrat? Pojďme si na vše odpovědět.

Jak zjistím svůj typ pleti?

Nejdřív si připomeneme, jak si definitivně potvrdit svůj typ pleti:

  1. Umyjte si pleť jemným čistícím gelem nebo pěnou. Lehce (bez dření!) osušte pleť ručníkem.
  2. Nic na pleť nedávejte zhruba hodinu. Žádný krém, žádnou kosmetiku. Během hodiny se pleť po čištění vrátí do svého přirozeného stavu.
  3. Jak se vaše pleť po hodině cítí? Cítíte pnutí a vidíte suchá místa, případně šupinky? Nebo je spíše všude viditelně mastná? Je mastné jen čelo, nos a brada, zatímco zbytek je suchý? Otestujte si své závěry jednou vrstvou papírového kapesníku, který po té hodině čekání přiložte a lehce přitiskněte na t-zónu a tváře. Zůstala na něm mastnota nebo ne?
 

Co znamená, že mám mastnou pleť?

typy_pleti_girl_2

Mastná pleť se během testu začala opět lesknout nebo vytvořila viditelný mastný film, převážně v oblasti t-zóny, ale také na tvářích. Typické jsou také větší póry v t-zóně, které mohou vypadat jako tmavé tečky nebo hrbolky. Póry se navíc mohou častěji ucpávat a tvořit pupínky. Klasický problém s mastnou pletí nastává při líčení. Mastnota dokáže během dne rozpustit makeup, slít oční stíny do tenké čárky nebo zcela vyzmizíkovat tvářenku.

Proč tomu tak je? Určitý druh hormonů (androgeny) občas způsobuje zvýšenou produkci kožního mazu. Aby póry stíhaly vylučovat všechen maz, musí se mírně rozšířit. Zvětšené póry pak musí zpracovávat nejen spoustu mazu, ale i nános mrtvých buněk. Bez správné péče se maz a mrtvé buňky mohou nahromadit, zablokovat vylučování dalšího mazu a způsobit černé tečky (blackheads) nebo bílé pupínky (whiteheads). Vysušování přehnaným čištěním nebo toniky s alkoholem se produkce mazu jen zvýší, aby pleť zahnala tu suchost, která je jí nepřirozená.

Mastná pleť se bohužel v našem podvědomí udržuje jako něco špatného. Nejvíce se projevuje během puberty, často doplněná výskytem akné, po čemž se může u některých lidí zmírnit. Mít mastnou pleť v dospělosti neznamená, že je něco špatně a mělo by to časem přejít. Je to dáno geneticky, stejně jako barva vlasů. Snažit se zabránit tvorbě mastnoty či ji nějak permanentně vysušit je zcela marné - stačí se naučit jak o pleť správně pečovat, aby byla zdravá a neprodukovala ještě víc nadbytečné mastnoty.

Jak mám o mastnou pleť pečovat?

Z odstavců výše tedy vyplývá, že silné čistící produkty jsou jasná chyba - i mastné pleti prospívá jemné čištění. Vaším cílem jsou čistější póry, aby jednak vypadaly opticky menší a zároveň se tolik neucpávaly. Hydrofilní čistící oleje jsou výbornou volbou, jelikož částečně dokáží uvolnit nános mazu a špíny z pórů. Sem tam si můžete dopřát trochu delší masáž olejem, třeba 2 minuty, pro čistější póry. Na dvojí čištění zvolte jemnou čistící pěnu a dvakrát týdně můžete rutinu doplnit jílovou maskou.

BHA kyselina (salicylová) by se měla stát neodmyslitelnou součástí rutiny pro mastnou pleť. Protože dokáže proniknout mastnotou, dostává se až do hloubky pórů odkud nekompromisně “vyhodí” všechen nepořádek. Tím se postará o černé tečky a zabrání tvorbě nového akné! COSRX BHA Blackhead Power Liquid navíc obsahuje 2% niacinamid, další velice účinnou látku pro boj s akné, která navíc pomáhá pleti regulovat produkci mazu.

Ačkoliv se může zdát, že mastná pleť hydrataci nepotřebuje, vůbec tomu tak není! Právě lehounká hydratace s vodovějšími produkty bez alkoholu a olejů dokáže doručit pleti zprávu: “Jsem hydratovaná, nemusíš se tolik mastit.” Korejská kosmetika je tu skutečnou záchranou, jelikož nabízí mnoho tonik, esencí a gelových krémů, které se dají krásně vrstvit pro optimální hydrataci mastné pleti. 

Lehké hydratační složky, které můžete ve své kosmetice vyhledávat, jsou aloe vera, zelený čaj a hlemýždí sliz. Právě hlemýždí sliz, k-beauty klasika, je zcela ideální pro mastnou pleť. Hydratuje hluboko, ale má lehkou gelovou texturu, která nezanechává na pleti žádný film. Také má mírné regenerační účinky, vhodné na péči o akné. 

Jak má vypadat rutina pro mastnou pleť?

Tady najdete příklad večerní rutiny pro mastnou pleť s korejskou kosmetikou. Chcete svou rutinu rozšířit? Prohlédněte si náš návod pro zářivou pleť v 10 krocích, kde se dozvíte vše o struktuře pečující k-beauty rutiny. 

  1. Jemné čištění: Pure Cleansing Oil  + COSRX Good Morning Gel Cleanser

Odstraňte makeup hydrofilním olejem, čímž zároveň uvolníte nános špíny a mazu v pórech. Následně pleť umyjte jemnou pěnou s nízkým pH.

  1. BHA kyselina: COSRX BHA Blackhead Power Liquid

Po čištění naneste kyselinu, nejdříve jen třeba 3x týdně, poté dle potřeby maximálně jednou denně.

  1. Vodové hydratační tonikum: AHA/BHA Clarifying Treatment Toner

Začněte hydratační část své rutiny vodovým tonikem, které dodá hydrataci bez zatížení. Toto tonikum obsahuje výbornou kombinaci pro mastnou pleť: malé množství kyseliny salicylové, hlemýždí sliz i aloe vera. 

  1. Esence/séra pro hydrataci nebo péči o akné: COSRX Advanced Snail 96 Essence, Propolis Vitamin Synergy Serum

Tady záleží, na co se chcete soustředit. Pro lehkou hydrataci a hojivé účinky, zvolte hlemýždí esenci COSRX. Ampoule Power 10 s propolisem a niacinamidem bude výrazněji působit na akné a póry. Můžete v tomto kroku také nanést lokální spot treatment, například Mizon Goodbye Blemish Pink Spot nebo COSRX Centella Blemish Spot Cream

  1. Gelový noční krém: COSRX Hydrium Green Tea Aqua Soothing Gel Cream

Gelová forma bez olejů dobře hydratuje, aniž by zvýšila produkci mastnoty.

Pro ranní rutinu experimentujte s počtem produktů a sledujte, jak moc se bude mastit pleť během dne. Po probuzení můžete umýt pleť vodou nebo jen trochou pěny (ať se pleť zbytečně nevysouší) a pokračovat třetím krokem. Esence a séra si tedy otestujte podle vaší pleti a opět hydratujte lehkým gelovým krémem. Do tašky si přidejte matující papírky a kompaktní pudr pro kontrolu mastnoty během dne.

Na závěr tu máme shrnutí vlastností pleti a jaké složky je nejlepší vyhledávat v kosmetice, stačí uložit na Pinterest nebo stáhnout!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz