Jak pečovat o citlivou pleť

Může být mastná i suchá, s akné nebo bez. Označení „citlivá pleť“ odráží spíše to, jak moc je pokožka schopna tolerovat vnější vlivy a dráždivé složky z kosmetiky. Taková pleť je pak často červená, podrážděná, může také pálit nebo svědit. Často ji doprovází kožní onemocnění jako jsou ekzémy, růžovka, nebo lupénka. Zní vám tento popis povědomě? Pojďte se dozvědět, jak pečovat o citlivou pleť.

Co znamená, že mám citlivou pleť?

Zatímco odolnější pleť málokdy pozná agresivní reakci na kosmetiku, vaše pleť je opravdu vybíravá. Když se jí něco nelíbí, začne reagovat rychle a viditelně. Podrážděná pokožka zrudne, nebo naskáčou červené pupínky. V případě silného podráždění mohou vzniknout zarudlé plochy, které pálí během nanášení kosmetiky, či dokonce svědí a loupou se. Pokud se však zároveň potýkáte s ekzémy, dermatitidou nebo lupénkou, raději vše v prvé řadě proberte s dermatologem, než se pustíte do výběru kosmetiky.

Zásady péče o citlivou pleť

Citlivá pleť je komplikovaná. Co spouští reakce a červenání jednomu, může naopak vyhovovat jinému. Obecně se však dá doporučit co nejjemnější přístup k péči o pleť, výběr co nejšetrnějších složek a používání zklidňující kosmetiky.

Pozor na běžné dráždivé složky

V kosmetice se v zásadě používají pouze bezpečné složky. Některé však mají vyšší šanci způsobit podráždění než jiné. Ačkoliv většině lidí jejich používání nijak neuškodí, citlivá pleť by se jim pro jistotu měla vyhýbat. Patří mezi ně např.:

  • Alkohol
  • Esenciální oleje (mentolový, tea tree, eukalyptový, levandulový apod.)
  • Parfém
  • Sodium Lauryl Sulfate (běžný v čistících gelech, pěnách a šamponech)
  • Klasické mýdlo

Žádné drsné zacházení

Vyhýbat se podráždění z kosmetiky je samozřejmě důležité, myslete však i na to, jak s pletí zacházíte fyzicky. Nepoužívejte žádné drsné peelingy, kartáčky, žínky apod. Pokud máte v oblibě nějaký velice jemný kartáček či peeling, při čištění pleti na něj vůbec netlačte. Stejně tak se snažte pleť neškrábat a celkově na ni během dne příliš nesahat. Ruce vám mohou pouze zanést další bakterie na pokožku, proti kterým se citlivá pleť špatně brání.

Opalovací krém každý den

Není nic příjemnějšího než povalování na sluníčku. Bohužel, UV záření naší pleti moc neprospívá. Urychluje stárnutí, prohlubuje jizvy, způsobuje pigmentové skvrny, a také zhoršuje stav podrážděné pokožky. Proč? Samotné záření totiž dráždí kůži, proto vede ke spálení. Spáleniny od slunce jsou jen jiný druh podráždění. Máme pro vás také další tipy jak pečovat o pleť během léta.

Kosmetika pro citlivou pleť na KEEO

Ve své kosmetice vyhledávejte co nejšetrnější složení a zklidňující složky. Těmi jsou třeba aloe vera, hlemýždí sliz, panthenol, extrakt z kořene lékořice, zelený čaj, allantoin, madecassoside a extrakt z pupečníku asijského (centella). Svou pleťovou bariéru můžete také podpořit ceramidy nebo niacinamidem.

TIP #1: COSRX Pure Fit CICA Cleanser

Zklidňující čistící pěna s optimálním pH pro citlivou pokožku. Pupečník asijský, panthenol a eukalyptus pomáhají zmírnit zarudnutí během čištění a výživné oleje zabraňují vysoušení.

TIP #2: COSRX Centella Water Alcohol-Free Toner

Tonikum ve spreji s vysokým obsahem zklidňujícího extraktu z pupečníku asijského. Obsahuje také panthenol, allantoin a kyselinu hyaluronovou.

TIP #3: Glow Deep Serum: Rice + Alpha-Arbutin

Lehké sérum s extraktem s arbutinem a rýží. Pomáhá zklidnit zarudlou pokožku i zesvětlit jizvy. Jednoduché, krátké složení snižuje riziko špatné reakce.

TIP #4: Centella Blemish Spot Cream - Protizánětlivý lokální krém proti akné

Tento krém můžete nanést lokálně na nejvíce podrážděná místa. Má protizánětlivé, zklidňující a regenerační účinky. Před použitím krému můžete pleť potěšit platýnkovou maskou se stejnou složkou od Mizon.

TIP #5: COSRX Hydrium Green Tea Aqua Soothing Gel Cream 

Když je vaše citlivá pokožka spíše mastnější nebo smíšená, určitě ocení tento osvěžující gelový krém. Kombinuje zelený čaj, aloe, panthenol a allantoin pro zmírnění podráždění. Svěží textura dodá úlevu bez zatížení.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz