Krok 2: Pěna vs. gel - řídíte se při jejich výběru mýty?

Kdysi jsem od někoho slyšela, že čistící pěny nejsou vhodné pro problematickou pleť a dlouho jsem se tím při výběru své kosmetiky také řídila. Byla jsem proto překvapená, když jsem zjistila, že to není vůbec pravda! Podívejme se proto čistícím pěnám a gelům pořádně na zoubek a zbořme pár dalších kosmetických mýtů, které se s čištěním pleti spojují a zjistíte, jaký čistící produkt je pro vás ten nej!

Co očekávat od čistící kosmetiky?

Jak už nápovídá její název, hlavním úkolem čistící kosmetiky je důkladné čištění pórů a povrchových nečistot. Důvodem, proč je v tomto kroku vhodné používat speciální připravek a ne pouze vodu (nebo mýdlo) je vysušování pokožky. Po umytí totiž pleť ztrácí velké množství hydratace a právě to se snaží čistící pěny a gely omezit. 

Z toho důvodu obsahuje korejská čistící kosmetika v první řadě fůru skvělých hydratačních složek a přidává k nim také další ingredience na míru typu pleti pro který je konkrétní produkt určen. 

V čištění nečistot ukrytých v kožním mazu oba tyto produkty předčí čistící olejíček nebo balzám, oproti nim mají však čistící pěna a gel tu výhodu, že výtečně odstraňují odumřelé kožní buňky. Dokončují tak bezkonkurečně práci, kterou olejové čistící produkty započnou.

Jaké jsou výhody čistící pěny?

Znáte ten pocit, když se ponoříte do horké vany a slyšíte kolem sebe jemné praskání bublinek? Přesně takový pocit v malé verzi vám mohou přinést čistící pěny na obličej.

Jejich aplikace je jednoduchá na vlhký obličej je nanesete jako krém, kterému se svou texturou obvykle podobají a pak příjde to kouzlo. Při spojení se vodou přípravek napění a dokonale pokryje váš obličej jemnými bublinkami.

Pěnové částice dokáží pronikat hluboko do pórů a vytahovat z nich nečistoty a zbytky make-upu. Jsou tak skvělé pro aknózní a mastící se pleť, které přináší dokonalý čistící účinek a zanechávají ji svěží a revitalizovanou.

Kde se tedy vzal mýtus o nevhodnosti čistící pěny pro mastnou a problematickou pleť? Může za to právě pěnivý efekt. Spousta lidí si myslí, že pěnidlo pokožku přirozeně dráždí, protože pleť zbavují kožního mazu a tím ji vysušují. To ale u přípravků na přírodní bázi rozhodně neplatí!

Viníkem nevalné pověsti čistících pěn je syntetické pěnidlo SLS (sodium lauryl sulfate), který pravděpodobně najdete ve zmiňované pěně do koupele, šamponech a bohužel někdy i v čistící kosmetice. Tato složka je skutečně pro citlivou pleť dráždivá a zejména lidé, kterí trpí rosaceou by se jí měli z daleka vyhýbat.

Při výběru své kosmetiky proto dávejte pozor, jestli se v ní SLS nevyskytuje. Pokud se mu vyhnete, tak si účinky čistící pěny může dopřát skutečně každý typ pleti.

Krok 2: Pěna vs. gel - znáte jejich výhody?

CICA Creamy Foam Cleanser

Krok 2: Pěna vs. gel - znáte jejich výhody?

Gentle Black Facial Cleanser

Krok 2: Pěna vs. gel - znáte jejich výhody?

Cicaluronic Low pH Foam

Krok 2: Pěna vs. gel - znáte jejich výhody?

Deep Pore Cleansing Soda Foam

Proč si vybrat čistící gel?

Čistící gel jmá na první pohled hutnější texturu než krém a bývá průsvitný nebo velice lehce zabarvený. Pěnu obvykle nevytváří vůbec nebo pouze jemnou, kterou pravděpodobně ani nepostřehnete. Právě díky této lehké aplikaci a jemné textuře není pro vyčištění pleti je nějak systematicky "natírat", čímž se omezuje tření. Nejspíš jste už uhádli, že právě díky těmto vlastnostem jsou čistící gely ideální pro každého, kdo má citlivou pleť.

Cenou za to je méně hloubkové čištění a obvykle také menší exfoliační účinky (menší účinnost při odstraňování odumřelých kožních buněk). Zároveň však pomáhají v pokožce zachovat více užitečných přirozených olejů, které jsou důležité zejména u suché pleti, která trpí jejich nedostatkem. 

Čistící gely obvykle obsahují také větší množství přírodních výtažků z bylinek, stromů a dalších rostlin, které jim propůjčují jedinečné vlastnosti. Škála jejich účinků tak bývá širší než je tomu u čistících pěn a mnoho z nich pomáhá k vyhlazenému, zářivějšímu a sjednocenému tónu pleti. Často navíc nabízí komplexní péči díky vyrovnávání pH.

Přestože nečistí tak do hloubky jako čisticí pěny, mohou být gely stále účinné i pro ty z vás, které trápí mastná pleť nebo akné. Korejské čistící gely totiž často obsahují protizánětlivé a antibakteriální složky, které brání šíření pupínků a působí i jako prevence jejich vzniku.

V neposlední řadě je třeba vyzdvihnout hydratační schopnosti čistících gelů, na které se opět velice často zaměřují. Ideální jsou tedy zejména pro suchou a citlivou pleť, která má tendenci se nadmíru vysušovat a potřebuje účinnou zvláčňující péči.

Krok 2: Pěna vs. gel - znáte jejich výhody?

Low pH Morging Gel Cleanser 

Krok 2: Pěna vs. gel - znáte jejich výhody?

Advanced Snail Gel Cleanser

Krok 2: Pěna vs. gel - znáte jejich výhody?

Miracle Repair Gel Cleanser

Krok 2: Pěna vs. gel - znáte jejich výhody?

Herb Green Cleansing Oil

Pokud si vše shrneme, tak gelové i pěnové čističe mohou být skvělé pro každý typ pleti. Záleží především na jejich složení a na tom, která textura vám více vyhovuje. Při výběru však můžete také zvážit specifické silné a slabší stránky obou variant čištění a vybrat si, kterou z nich vaše pleť nejvíce potřebuje a ocení. :)

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz