Průvodce typy pleti: smíšená pleť

Dostáváme se ke třetí a poslední části našeho průvodce typy pleti. První část vás seznámila se suchou pletí, druhá část se věnuje mastné pleti a nyní nám zbývá dát pod lupu jejich kombinaci - smíšenou pleť. Jak nejlépe pečovat o smíšenou pleť? Jak má vypadat její rutina, když je suchá a mastná zároveň? Potřebuje dva různé druhy kosmetiky? Jdeme si na to posvítit.

Jak zjistím svůj typ pleti?

Nejdřív si připomeneme, jak si definitivně potvrdit svůj typ pleti:

  1. Umyjte si pleť jemným čistícím gelem nebo pěnou. Lehce (bez dření!) osušte pleť ručníkem.
  2. Nic na pleť nedávejte zhruba hodinu. Žádný krém, žádnou kosmetiku. Během hodiny se pleť po čištění vrátí do svého přirozeného stavu.
  3. Jak se vaše pleť po hodině cítí? Cítíte pnutí a vidíte suchá místa, případně šupinky? Nebo je spíše všude viditelně mastná? Je mastné jen čelo, nos a brada, zatímco zbytek je suchý? Otestujte si své závěry jednou vrstvou papírového kapesníku, který po té hodině čekání přiložte a lehce přitiskněte na t-zónu a tváře. Zůstala na něm mastnota nebo ne?

 

Co znamená, že mám smíšenou pleť?typy_pleti_girl_3

Během testu popsaného výše jste nezaznamenali, že by celý obličej byl velmi suchý nebo velmi mastný. Možná byl trochu mastný na čele, ale cítili jste pnutí kolem úst nebo na tvářích. Nebo začal být mastný nos, ale na čele je sucho a šupinky. Je to trochu matoucí, jelikož smíšená pleť se nachází na stupnici od suché do mastné pleti někde uprostřed. Každému se může projevovat jinak, nicméně běžné je, že podobně jako mastná pleť má i smíšená pleť rozšířené póry v oblasti t-zóny. Ty jsou způsobeny zvýšenou produkcí kožního mazu, takže v této oblasti často najdete ucpané póry, černé tečky nebo pupínky. Někdo pak může mít sušší čelo, tváře nebo okolí úst. 

Proč tomu tak je? S největší pravděpodobností jste tento typ pleti zkrátka podědili. Zatímco mastná pleť má zvýšenou produkci mastnoty po celém povrchu, smíšená ji většinou pociťuje jen někde a to nejčastěji ve zmíněné t-zóně: čelo, nos a jeho okolí, brada. Zbytek pleti je o poznání sušší nebo “normální,” tedy bez znatelné mastnoty nebo pnutí. 

Typický problém pak nastává při výběru kosmetiky. Lehké gelové krémy pro mastnou pleť jsou nedostatečné pro suché oblasti, zatímco hutné krémy způsobují nepříjemnou mastnotu. Důležité je, aby kosmetika nastolila rovnováhu mezi odlišnými oblastmi, protože špatně zvolené produkty mohou tyto rozdíly prohloubit. Výsledkem by mohla být extrémní mastnota v jedné části obličeje a extrémní vysušení ve druhé - a o takovou pleť  se pečuje velice složitě.

Jak mám o smíšenou pleť pečovat?

Pro správnou péči je tedy nejdůležitější rovnováha. Jemné čištění je zásadní pro všechny typy a pro smíšený typ je dvojité čištění s hydrofilním olejem a čistícím gelem ideální. Olej nejen účinně odlíčí makeup, ale zároveň se dokáže dostat do pórů a uvolnit v nich nános mastnoty. Poté zvolte jemný čistící gel na nízkém pH, aby se obličej příliš nevysušil.

V předchozích článcích jsme doporučili chemický peeling s AHA pro suchou pleť a BHA peeling pro mastnou pleť. Smíšené pleti může prospět obojí, záleží na tom, s čím se více potýkáte. Trápí vás především mastnota, rozšířené a ucpané póry? BHA bude lepší volba. Není-li vaše pleť až tak mastná, ale spíše vás trápí suché tváře, šupinky a hrubá textura, pak zvolte AHA. Také můžete nejdřív zkusit jednu kyselinu a po spotřebování koupit druhou. Za vyzkoušení také stojí jemná exfoliační tonika kombinující obě kyseliny.

Jak správně smíšenou pleť hydratovat? Ve vrstvách! Zvolte hutnější hydratační tonikum, které ovšem neobsahuje olej. Hutnější textura bude více hydratovat, ale tonikum je pořád dostatečně lehký typ produktu, aby nezahltil mastné části obličeje. Doporučujeme tento tip z korejských beauty pořadů: použijte dvě vrstvy tonika pro balancovanější pleť. Suché části se “napijí,” zatímco mastné části se pořádně hydratují bez rizika zvýšené produkce mazu.

Pak pokračujte s cílenými produkty. Lehká séra nebo esence jsou prospěšná pro obě části obličeje a není třeba rozlišovat, kam je aplikujete. Podle potřeb zvolte hydratační esenci nebo rozjasňující sérum, případně kosmetiku na akné. Vyhýbejte se olejům a raději volte lehké textury pro tyto produkty. Nicméně lze také využít pleťový olej na suché oblasti. Zvolte například čistý nebo vysoký obsah skvalanu, který je podobný na kožní maz a velmi rychle se vstřebává. Můžete jej tedy aplikovat i na celý obličej, hlavně v zimě. Když budete takto vrstvit hydrataci, bude pak už méně záležet na textuře vašeho krému. Hutnější krém je vhodný na zimu, lehčí na léto. Vyberte si zkrátka co se vám zamlouvá. Naneste silnější vrstvu na suché oblasti, pokud na nich ráno cítíte pnutí.

Jak má vypadat rutina pro smíšenou pleť?

Tady najdete příklad večerní rutiny pro smíšenou pleť s korejskou kosmetikou. Chcete svou rutinu rozšířit? Prohlédněte si náš návod pro zářivou pleť v 10 krocích, kde se dozvíte vše o struktuře pečující k-beauty rutiny. 

  1. Jemné čištění: Ginseng Cleansing Oil + Low pH Good Morning Gel Cleanser

Odstraňte makeup hydrofilním olejem, čímž zároveň uvolníte nános špíny a mazu v pórech. Následně pleť umyjte jemným gelem s nízkým pH.

  1. AHA nebo BHA kyselina: COSRX BHA Blackhead Power Liquid nebo COSRX AHA 7 Whitehead Power Liquid

Po čištění naneste kyselinu, nejdříve jen třeba 3x týdně, poté dle potřeby maximálně jednou denně. Vyberte si AHA nebo BHA, případně vyzkoušejte tonikum s malým obsahem obou kyselin.

  1. Hydratační tonikum bez olejů: Klairs Supple Preparation Facial Toner

Hutnější tonikum bez olejů je obzvlášť důležité. Můžete nanést dvě vrstvy, čímž hydratujete obě části obličeje, aniž by se zvýšila produkce mastnoty. 

  1. Esence/séra pro vrstvenou hydrataci: Mizon Snail Repair Intensive Essence, Advanced Snail 96 Mucin Power Essence

Opět vyberte esence a séra bez olejů podle konkrétních potřeb pleti. Doporučujeme hlemýždí kosmetiku, která je také vhodná pro obě části obličeje a dobře se vrství. Doplňte rutinu například lehkým rozjasňujícím sérem It’s Skin.

  1. Noční krém: Hyaluronic Acid Intensive Cream

Když budete vrstvit lehké hydratační produkty, výběr krému nebude takový problém jako předtím! Používejte hutnější krém na zimu a lehčí v létě. Naneste dvě vrstvy na suché oblasti podle potřeby.

Pro ranní rutinu můžete také nanést esence nebo séra, záleží na vás, ale alespoň vrstva tonika se bude hodit. Jako krém vyzkoušejte korejské emulze (“lotion/emulsion”), podobné na pleťové mléka. Mají lehčí texturu, avšak pořád dobře hydratují po celý den.

Na závěr tu máme shrnutí vlastností pleti a jaké složky je nejlepší vyhledávat v kosmetice, stačí uložit na Pinterest nebo stáhnout!

smisena_plet_infografika

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz