Plátýnkové masky vs hydrogel: jaký je mezi nimi rozdíl?

Nezáleží na tom, že letos budeme bouchat šampaňské doma - hydratační masky jsou ideální jak na typický, tak letošní atypický silvestr. Když se ráno vzbudíme s kocovinou a opuchlou tváří, není nic příjemnějšího - a účinnějšího - než chladivá pleťová maska. Tento rok akorát máme příležitost relaxovat s maskou i během silvestrovského večera. Jakou si ale vybrat? Podívejme se na základní rozdíly mezi dvěma nejpopulárnějšími materiály korejských masek: plátýnkové (sheet) a hydrogelové.

Plátýnkové masky (sheet mask)keeo_platynkove_masky_hydrogely_mediheal2

BB krém a plátýnkové masky - to jsou jednoznačně nejslavnější a nejrozšířenější vynálezy korejské krásy. Dnes na ně narazíte všude, dokonce se bez nich neobejdou ani celebrity. Jeden z populárních mýtů o jejich vzniku popisuje japonské geishy, které údajně využívaly zbytky hedvábí pro odlíčení nebo je namáčely v květinových odvarech jako masky. Tak či tak, první plátýnkové masky pro běžné smrtelníky se objevily na pultech jihokorejských obchodů.

Princip je vlastně jednoduchý. Plátýnko pro masku je nejčastěji vyrobeno z mikrovlákna, které se namočí v hydratační esenci. Když se aplikuje na obličej, maska brání odpařování vody z pokožky, čímž ji hydratuje hlouběji a výsledek je znatelný okamžitě. Esence může být obohacena dalšími prospěšnými látkami pro rozzáření nebo zklidnění citlivé pleti, a to z nich dělá univerzální produkt v každé beauty rutině. Aby se plátýnko pořádně nasálo esencí, často je v balíčku mnohem více než je třeba. Můžete tak esenci aplikovat na tělo nebo jako sérum i následující den.

Inovace v maskách ovšem nekončí. Korejská kosmetika se neustále snaží přijít s vylepšenými materiály, které lépe absorbují esenci, lépe přilnou k pleti nebo mají menší dopad na životní prostředí. Masky z mikrovlákna pořád patří mezi ty nejlevnější, ale za dobrou cenu najdete i masky z přírodní bavlny nebo materiálu tencel či lyocell, který je biologicky rozložitelný. Výborným zdokonalením klasického plátýnka je celulóza, využívaná např. značkou MEDIHEAL. Na dotek jsou neuvěřitelně jemné a poddajné, snadno přilnou k pleti a jsou tak tenké, že téměř nejdou cítit. Volba materiálu masek především ovlivňuje jejich cenu, takže výběr zůstává na vašem rozpočtu a požadovaném efektu.

Hydrogelové maskykeeo_platynkove_masky_hydrogely_mediheal

Hydrogelové masky vzaly stejný koncept, ale plátýnko kompletně vynechaly. Místo něj je tenký gelový materiál podobný želatině, který v sobě dokáže držet ohromné množství hydratační esence, aniž by zůstávala v obalu nebo stékala z obličeje. Nemusíte se tedy bát, že něčím plýtváte. 

Hydrogel je jako mokré želé a manipulace s ním je o něco obtížnější než s plátýnkem. Proto jsou hydrogelové masky rozděleny na dvě poloviny, které si můžete snadno přizpůsobit tvaru obličeje. Nejlepší je nanést nejdříve spodní část kolem úst a pak horní část, aby vám maska nesjížděla z brady. Jakmile je hydrogel na místě, už se nehne - maximálně přiléhá k pleti a nehrozí stékání esence.

Způsob hydratace je také odlišný od klasické masky. Hydrogel se na pleti začne jakoby stahovat a vypínat, jak z něj vaše pleť absorbuje napuštěnou esenci. Je to podobný pocit, jako schnutí běžné slupovací masky. Gel zároveň dodává zklidňující, chladivý efekt. Jakmile pleť z hydrogelu nasaje všechnu esenci, výsledek je tak intenzivní, že překoná i plátýnkové masky s hutnou krémovou esencí. Pleť působí jako vyretušovaná, hladká a zářivá.

Shrnutí: plátýnkové masky vs hydrogel

Plátýnkové masky jednoznačně vyhrávají v rozmanitosti nejen materiálů, ale především druhů hydratační esence. Úplně vodová se hodí pro mastnější typy pleti, zatímco hutnější krémové esence si oblíbí sušší typy. Hydrogel je sice také napuštěný prospěšnými látkami, avšak jeho materiál je pořád stejně gelový, i když s přidaným chladivým efektem.

V nanášení a tvarování je mezi maskami remíza. Plátýnka různých značek jsou vždy střižená jinak, proto může být těžké najít zrovna ten tvar pro váš obličej. Upravit kus vlhkého hadříku také není jen tak, proto je občas nutné masku různě popotahovat či strategicky natrhnout. Hydrogel se na druhou stranu aplikuje ve dvou polovinách a navíc je docela pružný. Je mnohem snazší manipulovat jen s polovinou masky a dosáhnout ideálního tvaru. Jenže narozdíl od plátýnka hrozí, že se kluzký hydrogel potrhá nebo bude jezdit po obličeji, než ho přichytí horní část a začne schnout.

Hydrogelové masky využívají esenci do poslední kapky. Ačkoliv zbylá esence v obalu může být bonusem, je obtížné ji všechnu vymačkat a pokaždé se jí část vyhodí. Protože je esence obsažená přímo v hydrogelu, nepřijde nic nazmar.

Oba druhy mají své místo v korejské pečující rutině, jen dosahují svých účinků za pomocí rozdílných technologií. Hlavním cílem je dopravit co nejvíce hydratace co nejhlouběj do pleti, aniž by se v průběhu vypařila. Toho úspěšně dosahují oba typy masek, takže záleží na vašich preferencích a rozpočtu. 

Budete po silvestru (nebo i během něj) relaxovat s maskou? Nezapomeňte sdílet fotku a označit náš profil @koreankosmetika_cz!

Zdroje fotek: Olive Young, Mediheal

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz