5 důvodů, proč korejská kosmetika pomáhá problematické pleti

Kdo problematickou pleť nemá, nepochopí. Tolik z nás trápí akné, hrubá textura pleti nebo zbarvení do červena. Možná jste už slyšeli spoustu komentářů ze svého okolí, maskovaných jako dobře myšlené rady, třeba tuto klasiku: „Asi si málo umýváš obličej. Já používám jen mýdlo a vidíš, žádné akné nemám!“ Takhle jednoduché to skutečně není, ale to my s problematickou pletí víme. Jenže mnohem méně z nás ví, kam se obrátit a kudy se vydat na cestu za zdravější pletí.

Korejská kosmetika, známá také jako k-beauty (stejně jako k-pop a k-drama), nabízí mnoho různých cestiček za naším cílem. V Jižní Koreji se nejen přistupuje k péči o pleť jinak než u nás, ale také nabízí zcela unikátní kosmetiku, která se neustále zlepšuje díky vysokým nárokům korejských spotřebitelů a velké konkurenci. Jak tedy korejská kosmetika může pomoct problematické pleti? A v čem se liší od západní kosmetiky?

Jiný přístup - přizpůsobivost na prvním místě.

01-2_koreankosmetika

K-beauty je výjimečná v tom, že není jen o konkrétních produktech, jde zároveň o změně přístupu k péči o pleť. Západní kosmetika nabízí především něco na čištění, nějaký krém, možná i sérum. Korejská kosmetika rozšířila kategorie produktů péče o pleť o esence, plátýnkové masky, noční masky, emulze a mnoho dalších. Začátečník se v tom může trochu ztrácet, ale tato rozmanitost je jedna z největších výhod korejské kosmetiky.

Každý si tak může přizpůsobit denní rutinu péče o pleť, která bude padnout jako ušitá na míru. Místo spoléhání na západní styl kosmetiky, kde panuje neefektivní “vše v jednom,” v k-beauty najdete škálu produktů cílených na konkrétní problémy. Například, pro mdlou pleť s akné a červenáním zkombinujte třeba rozjasňující esenci od COSRX s projasňujícím sérem proti akné od Beauty of Joseon, a nakonec hydratujte krémem pro citlivou pleť od Atopalm. Není nutné poskládat do své rutiny 10+ produktů, stačí se zaměřit na aspekty, které chcete změnit, a přizpůsobit si kosmetiku dle současných potřeb vaší pleti.

K-beauty je šetrná ke všem typům pleti.

Západní produkty cílené na akné se často uchylují k dramatickým zásahům do problematické pleti. Třeba alkoholová tonika, která mají pleť zbavit mastnoty, ale zároveň ji vysuší na kost. Nebo drsné peelingy, které sice odstraní mrtvé buňky, jenže dráždí aktivní pupínky. Problematickou pleť není nutné vysušovat ani dál trápit, aby se začala zlepšovat. V korejské kosmetice se naopak klade důraz na šetrnost, a to ke všem druhům pleti. Místo agresivního složení pro dočasné přilepšení najdete jemné, hojivé produkty, které pomohou pleti k dlouhodobým výsledkům. Problematická pleť je v k-beauty v podstatě zařazována do kategorie citlivé pleti, což se u nás spíše rozlišuje, a proto se s ní má také zacházet jako v rukavičkách.

Složení, které jinde nenajdete.01-3_koreankosmetika

Šetrnost však korejskou kosmetiku neomezuje ve výběru složení. Právě naopak, v k-beauty narazíte na ingredience, o kterých jste pravděpodobně ještě neslyšeli. Takový hlemýždí sliz na první pohled nezní zrovna lákavě, ale to jen do doby, než si přečtete o jeho účincích na pleť. V Koreji přišli na jeho výborné hydratační, hojivé a zpevňující schopnosti, až se z něj stala celosvětově žádaná kosmetika. V naší obsáhlé nabídce hlemýždí kosmetiky najdete mimo jiné slavný regenerační krém od Mizon i populární hlemýždí esenci COSRX.

Pro problematickou pleť je také oblíbený extrakt z pupečníku asijského (centella asiatica), který má hojivé a protizánětlivé účinky - ideální pro aknózní pleť. Najdete jej například v koncentrovaném Centella séru od COSRX nebo zklidňujícím krému Klairs. K dalším často používaným složkám patří třeba propolis, korejský zelený čaj, květy sakur, fermentované extrakty a mnoho jiných.

Inovace, patenty a nejnovější výzkum.

Korejská kosmetika proslula nejen inovativním složením. Původem z Jižní Koreji jsou již celosvětově známé BB-krémy a cushion makeup, stejně jako plátýnkové masky. Díky vysokému standardu a dravé konkurenci se výrobci snaží neustále zlepšovat. Korejské laboratoře neúnavně testují, patentují a zkouší přijít s další revoluční novinkou. Popohání je i nároky korejských spotřebitelů; v televizi běží beauty pořady zaměřené na testování nových produktů, každý rok se vyhlašují kosmetické ceny a dokonce používají mobilní aplikace hodnotící ingredience ve složení. Výrobci tedy moc dobře znají názory svých spotřebitelů a ví, kterým směrem se vydat za zlepšením. Výsledkem jsou účinné, kosmeticky elegantní produkty.

S korejskou kosmetikou je péče opleť zážitek.

01-4_koreankosmetika

Poslední bod se týká celkové filozofie korejské kosmetiky - kromě pragmatického řešení problémů jde navíc o jakýsi zážitek z péče o pleť. V Jižní Koreji je zcela normální dbát o svou pleť, ať už jste muž nebo žena a jakákoliv věková kategorie. Není to jen záležitost pro fintilky, každý přece chce mít zdravou pleť a za to by se nikdo neměl stydět. Jistě také znáte ty nepříjemné pocity spojené s pohledem do zrcadla na nové pupínky nebo červenou pleť. Brát svou kosmetickou rutinu jako moment pro self-care a pravidelně ji udržovat přináší pozitivní efekt na pleť, ale také psychiku. Můžete si poskládat relaxační 10-krokovou rutinu s esencemi a maskami, můžete mít nápadité obaly a roztomilé doplňky, čímž spojíte zábavu, self-care a péči o pleť dohromady. Korejská kosmetika zkrátka nabízí příjemnější - a zároveň efektivní - cestu za zdravou pletí.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz