Porazte hormonální akné s těmito zázračnými složkami!

Věděli jste, že hormonální akné je nejčastější formou akné u dospělých?  Je způsobeno změnami v hormonálních hladinách v těle, což může vést ke zvýšení tvorby mazu v pokožce a tím i ke zvýšení rizika vzniku akné. Kosmetika nemůže vyřešit hormonální nerovnováhu, ale dokáže výrazně zmírnit jeho projevy díky účinným látkám jako je kyselina salicyová, jíl, propolis, a centella. Jak vám mohou tyto složky pomoci s hormonálním akné pomoci, se dozvíte v následujících řádcích.

Příčiny hormonálního akné

Akné spojujeme nejčastěji s výkyvy hormonů v pubertě, ale to, že člověk "vyroste" automaticky neznamená, že akné z pleti hned zmizí. Naopak je jím postiženo i velké procento dospělých a to zejména žen. Asi vás nepřekvapí, že mezi nejčastějšími faktory jeho vzniku tak patří premenstruační syndrom (PMS),  těhotenství a menopauza.

Hormonální antikoncepce vs. kosmetika

Pro omezení vzniku hormonálnímu akné se nejčastěji předepisují určité typy antikoncepčních pilulek, které často skutečně problém akné dokáží vyřešit. Antikoncepce napomáhá rovnoměrnějšímu uvolňování pohlavních hormonů, ale nejedná se o přípravek, který by byl primárně vyvinutý jako lék. 

Ne všem ženám tak užívání hormonální antikoncepce vyhovovuje a u některých se mohou při jejím užívání objevovat i vedlejší účinky jako je přibývání na váze, citlivá prsa, zhoršená citová pohoda a v některých případech se může stav akné dokonce zhoršit. Ačkoli má hormonální antikoncepce potenciál pomoci, tak bohužel není ideálním řešením pro každého. 

Kyselina salicylová

Kyselina salicylová je také známá jako kyselina BHA a získává se nejčastěji z vrbové kůry.  Dá se o ní říct, že je "svatým grálem" mezi exfolianty, protože dokáže pronikat do hloubky pórů a odstranit nečistoty v nich ukryté.

Její další skvělou vlastností je eliminace hyperpigmentace - tmavých skvrnek, které po sobě akné často zanechává i po svém zahojení.  Díky tomu vyrovnává tón pleti a dodává jí také krásný jas. Kosmetika obsahující kyselinu salicylovou má zásadní význam v péči o hormonální akné a funguje jako prevence vzniku nových pupínků.

Výběr nejlepšího:

Minerály a jíly

Skvělým příkladem toho, jak může korejská kosmetika vaší pleti s akné pomoci, jsou produkty s obsahem jílů jako je kaolin a bentonit a minerálů jako je křemík,  zinek a hořčík

Jejich superschopností je to, že pohlcují oleje a proto redukují nadměrný maz před tím než se začne usazovat na povrchu pokožky. Tím pomáhají proti nežádoucímu mastnému filmu a nevzhlednému mastnému lesku. 

Kosmetiku s těmito složkami můžete zařadit do jakéhokoli kroku péče, my však zejména doporučujeme vyzkoušet pleťovou masku a čistící pěnu, které najdete níže. 

Výběr nejlepšího:

Propolis

Představte si malou armádu, která se specializuje na boj proti zánětům a infekcím. Tak přesně to je s propolisem - silnou protizánětlivou složkou, kterou vyrábějí včely medonosné. Tato pryskyřičná směs je výsledkem důmyslného procesu, při kterém včely smíchávají své sliny a včelí vosk s výtažky z pupenů stromů a dalších rostlin. 

Ale to není vše! Propolis obsahuje také aminokyseliny, minerály a bioflavanoidy, což jsou silné antioxidanty s účinky podporujícími hojení. Tato jedinečná směs bojuje proti hormonálnímu akné a dalším kožním problémům.

Výběr nejlepšího:

Centella asiatica 

Možná jste o ní už slyšeli jako o CICA, pupečníku asijském nebo tygří trávě. Tato neobyčejně užitečná rostlinka pochází z asijských mokřadů a v poslední době se kolem ní rozpoutalo opravdové haló - a není se čemu divit! 

Centella asiatica je totiž skutečným klenotem mezi rostlinami. Kromě toho, že podporuje tvorbu kolagenu a tlumí záněty, obsahuje také důležité látky jako jsou aminokyseliny, betakaroten, mastné kyseliny a vitamíny C, A, B1 a B2. Její antibakteriální účinky jsou skvělé pro pleť, a to zvláště v případě hormonálního akné. 

Tak co na to říkáte? Neměla by být i ve vaší kosmetické taštičce?

Výběr nejlepšího:

Jak vidíte, i když je hormonální akné výzva, tak není třeba zoufat! Existuje spousta skvělých přírodních složek, které vám mohou pomoci se s tímto problémem vyrovnat. Stačí trocha trpělivosti a věřte nám, že na konci čekání vás čeká radost z hladší, čistější a méně problematické pleti.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz