Co skutečně pomáhá na pigmentové skvrny?

Hnědé flíčky, pigmentové skvrny, hyperpigmentace – různé názvy pro stejného nepřítele,. Možná si také myslíte, že pigmentace je nevyhnutelný symbol stárnutí pokožky, ale opak je pravdou! Skutečným pachatelem je sluneční záření, které zanechává na pleti nepěkné stopy. Někdy jsou to skoro roztomilé pihy, jindy velké skvrny, které narušují jednotný vzhled. Pigmentové skvrny se mohou objevit u každého, obzvláště pokud se častěji vystavujeme slunci bez UV ochrany. Pojďme si proto vysvětlit, co na pigmentaci opravdu zabírá.  

Objevte zesvětlující sílu vitamínů

UV záření má mnoho negativních dopadů na naši pokožku, včetně poškození vedoucího ke vzniku vrásek a pigmentace. Jakmile se následky začnou na pokožce objevovat, tak je velice obtížné je zvrátit. 

Z toho důvodu je vždy nejlepší snažit se jim předcházet pomocí SPF ochrany. Dobrá zpráva však je, že přesto existuje hned několik látek, které jsou vysoce efektivní na zesvětlování pigmentových skvrn. 

Hned tři z nich jsou vitamíny – vitamín A (retinol), vitamín C a vitamín B3 (niacinamid). Vitamín C je vynikající antioxidant, zesvětluje skvrny i jizvy, má anti-aging vlastnosti a rozjasňuje pleť. 

Retinol jsme již popisovali v článku o efektivní péči o vrásky, protože patří mezi nejúčinnější anti-aging složky na trhu. Oba vitamíny jsou vysoce účinné, avšak ve vyšších koncentracích mohou podráždit pleť, proto s nimi začínejte opatrně. 

Niacinamide je zcela bezpečný a kromě zesvětlujícího účinku také posiluje kožní bariéru a pomáhá regulovat mastnotu. Z řad aktivních látek můžete na pigmentové skvrny využít také AHA kyseliny (např. kyselinu glykolovou) nebo kyselinu azelaovou.

Potrhněte jednotný tón pleti

Vitamíny a kyseliny jsou proti pigmentaci rozhodně nejúčinnější. Jejich efektivitu však můžete podpořit, když si rutinu doplníte také o extrakt z kořene lékořice a arbutin.

 Ačkoliv zvláštní chuť lékořice možná nepatří mezi vaše oblíbené, na pigmentové skvrny je výborná. Zároveň se používá ke zklidnění silně podrážděné a zarudlé pokožky

Arbutin je vědou dobře podpořený antioxidant, který výrazně sjednocuje tón pleti a zesvětluje jizvy. Beta-arbutin je vyrobený z rostlin, avšak studie prokázaly, že syntetický alpha-arbutin je ještě účinnější, stabilnější a působí déle.

Bez SPF to nepůjde

Než si začnete prohlížet produkty a vybírat svou rutinu proti hyperpigmentaci, zapamatujte si: bez opalovacího krému to nemá smysl. Zesvětlíte sice současné flíčky, ale slunce vám způsobí hned další. Jedině každodenním používáním ochranného faktoru SPF30 zabráníte vzniku nových pigmentových skvrn a ztmavování těch, které už se na pokožce objevily.

.

Oblíbené produkty proti pigmentaci

Vita Lemon Sparkling Peeling Gel

Vita Lemon Sparkling Toner

Yuja Niacin 30 Days Starter Kit

The Vitamin C 23 Serum

Projevují se sluneční paprsky na vaší pokožce i formou vrásek? Přečtěte si náš článek o tom, zda pro je vaši zralou a stárnoucí pleť nejlepší zvolit kosmetiku s kolagenem, mucinem nebo peptidy. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz