Jak pečovat o pleť během zimy

Během zimních měsíců balíme své tělo do hřejivých svetrů a tlustých rukavic, naše pleť je však stále vystavena mrazivým teplotám a studenému větru. Proto je důležité upravit svou kosmetickou rutinu pro zimu tak, aby pleť lépe odolávala teplotním změnám.

Jak zimní počasí ovlivňuje naši pleť?

Naše pleť se zdá během zimy sušší díky úbytku vlhkosti ve vzduchu a častém přecházení z přetopených místností do venkovního mrazu. Když je suchý studený vzduch venku a suchý horký vzduch uvnitř, často dochází k dehydrataci pokožky, kterou pocítí i ti s běžně mastnější pletí. Musíme se pak potýkat se šupinkami, nepříjemným pocitem z napnuté kůže, nebo i červenáním a podrážděním. 

Jak adaptovat zimní rutinu pro suchou pleť?

Suchá pleť pocítí nástup zimy nejvíce - šupinky, napnutá kůže a praskání, samé “příjemné” změny. Proto je důležité nezanedbat svou péči o pleť a adaptovat ji co nejúčinněji.

  1. Jemné čištění

image 2022 11 09 084557675

Nejčastější příčinou vysoušení pleti bývá nevhodná, příliš agresivní čistící kosmetika. Jak se vaše pleť cítí hned po čištění? Pokud je napnutá a suchá, rozhodně není jen “pořádně vyčištěná,” ale čistící kosmetika jí sebrala veškerou přirozenou hydrataci. Vyzkoušejte raději jemné čistící pěny s nízkým pH nebo hydratační čistící olej.

 

  1. AHA kyselina

aha7 01

Se šupinkami a dalšími problémy s texturou pleti se dá účinně bojovat pomocí kyselinových peelingů s AHA. Pro suchou pleť jsou AHA kyseliny jako glykolová a mléčná ideální, jelikož pleť nevysušují a zároveň pomáhají shodit nános mrtvých buněk, jako jsou právě šupinky.

  1. Hutnější tonikum

supple preparationPřidejte do své rutiny hutnější hydratační tonikum, které pleť zvlhčí a dodá další potřebnou vrstvu hydratace. Zatímco vodovější tonika jsou lepší pro mastnou pleť, pro suchou pleť zvolte hutnější tonikum, které se z pleti tolik nevypaří. 

 

  1. Pleťový olej a/nebo krém s olejem

enrichedcream 01

Zvolit na zimu hutnější krém asi napadne každého. Samotný krém ale nezvládne odolat všem negativním vlivům zimy, proto je lepší přidat ještě AHA kyselinu a hydratační tonikum pro postupnou hydrataci do hloubky. Pleťový olej může být další výživnou vrstvou v zimní rutině. Vyhledejte oleje jako arganový, jojobový a šípkový. Také můžete zvolit výživný krém s obsaženými oleji, kyselinou hyaluronovou, ceramidy nebo panthenolem.

Jak adaptovat zimní rutinu pro mastnou nebo smíšenou pleť?

Na mastnou a smíšenou pleť se v takovýchto návodech často zapomíná, ale u nás ne! Tyto typy pleti nemůžou zkrátka vyměnit krém za mastnější a mít hotovo. Nejlepší postup? Vrstvy lehké hydratace a hlemýždí kosmetika. Stejně jako jeden hutný krém nezachrání suchou pleť, mastnější pleti prospěje postupná hydratace kosmetikou s lehkými texturami. Je třeba dodat hydrataci ve formě, která nepříspěje další produkci mazu, ale zároveň ochrání pleť před vlivy suchého vzduchu.

  1. Jemné čištění

Gentle Black Deep Cleansing Oil

Tato rada platí pro všechny: jemné čištění je základ. Spousta čistící kosmetiky pro mastnou pleť má za cíl ji co nejvíce vysušit, což nijak nezabrání produkci kožního mazu, spíše to naruší přirozené procesy v pleti. Nemusíte se bát používat čistící oleje, právě naopak. Díky jejich mastnotě lépe zachytí špínu nanesenou v pórech a pak se snadno smyjí vodou.

  1. BHA kyselina

bhapowerliquid thum

Urychlit shazování mrtvých buněk je prospěšné i v tomto případě. AHA je vhodná pro oba typy pleti, ovšem BHA kyselina je pro mastnější pleť jako stvořená. Dokáže proniknout nánosem mastnoty až dovnitř pórů, čímž předchází jejich ucpávání a udržuje je opticky menší.

  1. Lehké hydratační tonikum

centellatoner 01

Korejská kosmetika nabízí i lehká vodová tonika, která výborně hydratují pleť aniž by ji zatížila. Svěží textura nezpůsobí další mastnotu, ale zvlhčí pleť a dodá první vrstvu hydratace v rutině.

  1. Hlemýždí kosmetika

Snail Repair Intensive Ampoule 1

Můžete se inspirovat předchozími tipy a také vyzkoušet lehký pleťový olej, jako například skvalan, nebo vybrat o malinko hutnější krém. Pokud ale chcete svou rutinu posunout o něco dál, rozhodně vyzkoušejte kosmetiku s filtrátem hlemýždího sekretu. Najdete ji ve formě séra, esence, krému i noční masky; stačí si vybrat, co se vám zrovna hodí nejvíce. Hlemýždí kosmetika hydratuje skutečně do hloubky, bez těžkých vrstev nebo mastnoty, proto je zcela jedinečná a hodí se pro všechny typy pleti. Mastná a smíšená pleť z ní má o to větší zážitek, jelikož si takto může dovolit výživnou kosmetiku bez rizika zvýšené produkce mastnoty.

Jaké další změny prospívají pokožce v zimě?

Ideální by bylo nevysedávat ve velmi přetopených prostorách. Samozřejmě, nikdo nechce doma mrznout, proto můžete vyzkoušet zvlhčovače vzduchu. Hodí se obzvlášť pro celoročně suchou pleť, která na přechod do zimního období trpí nejvíce. 

Důležité také je snížit teplotu vody. Polehávání v horké vaně je sice během zimy velmi lákavé, nicméně způsobuje další vysoušení pokožky celého těla. Nejjednodušší změna je používat vlažnou vodu pro umývání obličeje. Pokud vám nikdo horkou vanu nerozmluví, nezapomeňte během zimy pořádně hydratovat tělovými mléky. Nakonec ještě mějte pořád po ruce balzám na rty a budete skvěle vybaveni přežít i letošní zimu bez starostí.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz