3 jednoduché tipy, jak ulevit pleti od stresu

Dokážete se osvobodit od stresu? Volný víkend nebo dovolená jsou skvělou příležitostí, jak si vydechnout, často ale i při nich myslíme na povinnosti nebo kontrolujeme hromadící se emaily a drobné stresory si nás tak najdou skoro všude. O tom, že stres má vliv na naše zdraví a pokožku, se není třeba rozepisovat, raději než na problémy se proto zaměřme na řešení se 3 tipy, jak ulevit vaší pleti od stresu.

.

Jak pomoci pleti od stresového akné

Při stresové zátěži se snižuje imunita pleti a naopak se zvyšují zánětlivé procesy v těle. Z toho důvodu se také častěji objevuje akné, zhoršuje se stav ekzému a naše pleť se stává citlivější na různé podněty.

Nejlepší, co tak můžete pro svou pokožku udělat, je dopřát jí uvolňující masáž. Ideální podmínky nastávají při čištění obličeje, kdy pomocí čisticího olejíčku nebo balzámu pleť změkčíte, vyživíte a hlavně připravíte hladký povrch, po kterém ruce mohou snadnou přejíždět. 

Olejová kosmetika se navíc snadno smísí s kožním mazem, ve kterém se ukrývají nečistoty, které se pokožka zanícením (vznikem pupínku) snaží vypudit. Po opláchnutí se tak užijete nejen svěží pocit čistoty, ale také uvolňující relax a příjemný pocit z laskavé sebepéče.

TIP #1 Masáž

Pro maximální pocit relaxace, jemně prsty a postupným přiložením dlaní, masírujte pleť od středu obličeje ven - nejprve do stran se zakončením lehce směrem vzhůru a poté v oblasti čela zdola nahoru (vždy proti směru gravitace). 

Pokud často při stresu zatínáte čelisti, speciálně se při masáži zaměřte na uvolnění oblasti přímo pod ušima. Ukazováčkem a prostředníčkem krouživým pohybem a s lehkým přítlakem masírujte a přitom otevírejte pomalu ústa. Protáhnete a uvolníte tak všechny napjaté svaly.

Jak při stresu hydratovat suchou pleť

I sílu kožní bariéry ovlivňuje stres, kdy při jejím oslabení snadno vznikají na pokožce suchá místa, která způsobují nepříjemné pnutí nebo se objevují šupinky kůže, které narušují jednotný vzhled. 

Do takto dehydratované pleti však není snadné hydrataci hned vrátit. Suchá vrstva často z udržuje kosmetiku na svém povrchu a dovolí proniknout pouze části účinných složek. Vzniká tak pocit těžkosti a především se stav pleti příliš nemění. 

Řešením jsou v tomto případě korejská tonika, která obsahují bohaté množství hydratačních a posilujících složek a přitom si zachovávají lehkou - téměř vodovou konzistenci.

TIP #2 Vytváření hydratačních vrstev

Hydratační tonery nabízí příležitost, jak vytěžit maximum z jediného produktu. V pečujícím rituálu následuje použití tonika po lehkém osušení pleti hned po jejím vyčištění. 

Po umytí jednoduše aplikujete pomocí dlaní nebo vatového tamponku několik vrstev tonika, a to tak, že po každé aplikaci vždy chvíli počkáte než se toner do pokožky vstřebá, pak následuje další vrstva. 

Doporučuje se používat 3 vrstvy, pokud plánujete použít také sérum a krém. Pokud chcete svou rutiny zjednodušit, pak místo ostatních kosmetických produktů, aplikujte podle svého pocitu a potřeby až 7 hydratačních vrstev toneru.

Jak zklidnit citlivost pleti ze stresu

Podobně jako si nervózní člověk okusuje nehty, můžeme si během návalu úzkosti začít škrábat pokožku. I bez tohoto zlozvyku však při náročných situacích a delších období s vyšší mírou stresu se může na pokožce objevit začervenání či podráždění.

Citlivá pleť opět souvisí s narušenou kožní bariérou, podobně jako u suché pleti, při objevení začervenání však bývá lepší tonikum vynechat, jelikož pleť naopak snadno absorbuje vše, co na ní přistane a není schopna se účinně bránit poškození.  

V tomto případě je pak vhodné svou rutinní péči zjednodušit, nestřídat kosmetické produkty a celkově spíše množství kosmetiky omezit. A to i proto, že nás představa dalšího (a delšího) času stráveného péči o pleť nemusí naplňovat zrovna radostí.

Cestou nejmenšího odporu a k tomu úžasně příjemné a jednoduché péče jsou v tomto případě zklidňující a ochlazující plátýnkové masky.

TIP #3 Zjednodušený pečující rituál

Plátýnkové masky se mohou používat denně a během 15 minut, kdy masku jen nanesete a odvede intenzivní pečující esence v plátýnku celou práci za vás. Pokud pro vás denní používání masek není možné, tak ve zbylých dnech svou péči zjednodušte pouze na čištění a aplikaci séra nebo hydratačního krému.

Senzační pocit uvolnění a ochlazení při zapálené pleti nabízí zařízení, které máme doma všichni. Plátýnkovou masku totiž můžete s klidem dát na několik minut nebo hodin do lednice a pak ji pěkně vychlazenou aplikovat na pleť. Obzvlášť při pocitu pálení, svědění nebo pnutí tak věnujete své pleti osvěžující nádech hydratace a péče.

Cica Smoothing Cleansing Balm

Centella Water Alcohol-Free Toner

Joyful Time Essence Mask (Aloe) 

Se stresem se samozřejmě také pojí vznik vrásek, kdy se při soustředění nebo řešení náročných situací častěji mračíme, zatínáme různé svaly v obličeji, zapomínáme na pitný režim a celkově je obtížné dopřávat svému tělu péči, kterou si zaslouží a potřebuje. Výše zmíněné tipy, tak pomáhají s udržením nejen hydratované a silné pleti, ale také nabízí řešení, které při zvolení kosmetiky na míru vašemu typu pleti nebo problematice, pomáhá s naplněním vašich cílů pro snadnou zkrášlující péči o vaši pleť.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz