Dvojí čištění: nejčastější otázky a odpovědi

Čištěním začíná každá večerní beauty rutina. Je třeba odstranit nejen makeup, ale také nános nečistot z okolí, mastnotu a mrtvé buňky usazující se v pórech. Ponechání těchto nečistot na pleti vede jen k problémům: póry se ucpávají, tvoří se pupínky a pleť začne být na dotek hrubá.  Ze všech kroků rutiny je čištění zkrátka nejzásadnější. Proto je tu metoda tzv. dvojího čištění (double cleansing). Začala být populární v Jižní Koreji a Japonsku, odkud pochází celá řada dnešních kosmetických trendů. Tato metoda spojuje dva nejdůležitější aspekty čištění - důslednost a šetrnost. Co je dvojí čištění a jak se dělá? Jaké produkty jsou k němu potřeba? V dnešním článku si vše vysvětlíme a odpovíme na nejčastější dotazy.

Co znamená dvojí čištění (double cleansing)?

Dvojí čištění je použití čistící kosmetiky na olejové bázi, následované čistící kosmetikou na vodní bázi. Nejčastěji jde o hydrofilní olej a čistící pěnu či gel. 

Princip spočívá v jednoduché myšlence - co se stane, když se přidá olej do vody? Nesmíchají se, zatímco dva oleje ano. Kosmetika na olejové bázi je tedy efektivnější pro čištění míst, kam musí proniknout skrze mastnotu na pleti. Dostane se tak dovnitř pórů a dokáže v nich uvolnit usazené nečistoty. Kromě toho - jak ti s mastnou pletí až moc dobře vědí - dokonale rozpouští makeup, včetně voděodolného. Jakmile se všechen makeup odstraní a nečistoty v pórech jsou povolené nebo vytažené na povrch, následné čištění klasickou pěnou nebo gelem má prostor skutečně vše pročistit.

Jak se dvojí čištění dělá?

Jelikož je to úplně první krok každé večerní rutiny, začněte s nalíčenou, suchou pletí. Do dlaně dejte 1-2 pumpičky čistícího oleje a začněte pleť masírovat. Oleje jsou vhodné i pro smývání očního makeupu, takže se nebojte promnout oči a odstranit řasenku. Jakmile bude všechen makeup viditelně rozpuštěný, vlhkýma rukama začněte olej oplachovat. Obličej neutírejte, rovnou použijte čistící pěnu nebo gel, tak jak jste zvyklí.

Nebudu mít po čištění olejem mastný obličej?

Ne! Čistící oleje jsou hydrofilní, což znamená, že po kontaktu s vodou při oplachování změní konzistenci na mléčnou emulzi. Ta se zcela odstraní společně se vším, co na sebe olej navázal při masírování, jako je makeup a nečistoty z pórů. Ihned po smytí nezůstane na vašem obličeji ani stopa mastnoty.

Když budu čistit dvakrát, nevysuší mi to pleť?keeo_dvoji_cisteni_3_cosrx

Ne, když budete používat vhodné produkty, konkrétně pro druhou fázi čištění. Protože oleje na pleti nepění a nepoužívají stejné čistící látky, neseberou z povrchu důležité lipidy (jako cholesterol a ceramidy) ani přirozené hydratační faktory kůže. Pro boj s vysoušením po čištění je tedy důležité vybrat co nejšetrnější pěnu či gel, která do těchto aspektů pleti zasahuje co nejméně a nechává jí přirozené pH. Náš tip? COSRX Good Morning Gel Cleanser nebo Mizon Good Bye Blemish Low pH Cleanser.

Nezpůsobuje čištění olejem akné?

Právě naopak! Pomáhá předejít tvorbě ucpaných pórů tím, že z nich pravidelně vytahuje nečistoty. Nemusíte se vůbec bát dvojího čištění, ani pokud máte mastný typ pleti. Olej se totiž lépe dostane skrz vrstvu mazu na povrchu a nemilosrdně vystěhuje i přebytečný maz z pórů.

Můžu používat čistící olej, i když nenosím makeup?

Ano! Jak je popsáno výše, olej je pořád prospěšný tím, jak účinně na sebe navazuje nečistoty hluboko z pórů. Také dokáže rozpustit UV filtry z normálních i voděodolných opalovacích krémů.

Mám čistit dvakrát i ráno?

Ne. Během noci se sice kůže potí a produkuje maz, ale není nutné ji kvůli tomu čistit čtyřikrát denně. Většině lidí stačí ráno pouze opláchnout vodou místo jakéhokoliv čištění. Příliš časté mytí pleti ji může dlouhodobě vysušovat a narušovat její schopnost držet vodu. Pokud po čištění cítíte pnutí, je třeba vyměnit používanou pěnu nebo gel, případně zkuste čistit kratší dobu.

Můžu hydrofilní olej nahradit rostlinným olejem?

Rostlinné oleje slouží lépe jako výživa pro pleť, ne k čištění. Můžou hůř klouzat po pleti a drhnout, nesmyjete je jednoduše vodou a bude třeba zamastit ručník či je odstraňovat vatou. Hutnější oleje nechají na pleti mastný film a mnoho z nich, jako například kokosový, jsou vysoce komedogenní (ucpávají póry). Už jen pro elegantní použití je hydrofilní olej lepší volbou. Náš tip je olej Manyo Herb Green Cleansing Oil nebo Skinfood Black Sugar Perfect Cleansing Oil.

 

Zdroje fotek: Benton Cosmetics (upraveno), COSRX

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz