Co funguje proti vráskám: Kolagen, šnek nebo peptidy?

Všimli jste si, že se na vaší pleti začínají usazovat první jemné linky nebo již bojujete s hlubokými vráskami? Možná už nějaký čas hledáte způsob, jak zpomalit stárnutí, ale nevíte, která kosmetika je v tomto směru skutečně efektivní. Nezoufejte! V tomto článku se dozvíte vše o unikátních korejských složkách, které se zaměřují na anti-agingovou péči pro ženy (a muže) v každém věku.

Kdy začít používat kosmetiku proti stárnutí?

Naše pokožka začíná stárnout v okamžiku, kdy se začne snižovat přirozené množství kolagenu, které si tělo vytváří. Nejčastěji k tomu dochází mezi 25. - 28. rokem života, kdy si pravděpodobně poprvé všimnete objevujících se jemných vrásek.

Jakmile úbytek kolagenu započne, tak se jeho množství v těle snižuje přibližně o 1 % ročně. Stávající kolagen se rozpadá, jemné vrásky se prohlubují, pokožka ztrácí pružnost, hydrataci a vitalitu.

Z výše uvedených “příznaků” je zjevné, že kolagen má pro mladistvý vzhled pleti zásadní roli. Co je ale zajímavé je fakt, že naše tělo je stále perfektně schopné kolagen vytvářet, přesto v důsledku dalších tělesných změn (např. poklesu a změn hladin hormonů) se jeho množství snižuje. 

Právě na tomto faktu staví spousta kosmetických produktů zaměřených na anti-aging, které místo přímého dodání kolagenu do pleti, jeho tvorbu stimulují a tělo si ho pak doplní samo. Největším trhákem jsou v tomto směru peptidy.

Co jsou peptidy a kdy je zařadit do své péče?

Peptidy jsou látka, která se uvolňuje v okamžiku, kdy dojde k poškození pokožky a která signalizuje tělu, že je třeba spustit obnovující procesy. Ty, zahrnují právě aktivaci (zvýšení) tvorby kolagenu a kožních buněk. Zajišťují tak, že se vaše pokožka opraví sama stejným způsobem jako když dojde k jejímu poranění či poškození. 

Peptidů existují stovky různých druhů, kdy každý z nich přináší své unikátní prospěšné vlastnosti. Některé z nich mohou pomoci s hyperpigmentací, jiné skrze protizánětlivé účinky redukující akné, dokáží také zajistit hydrataci pleti a samozřejmě prim hraje vyhlazení a omlazení

Své místo si peptidy najdou v každé pečující rutině a vyřeší širokou řadu nedokonalostí, se kterými se můžete potýkat. 

Náš výběr TOP 3 produktů s peptidy:

Anti-agingový pleťový krém s peptidy

Oční krém s mucinem a peptidy

Peptidová maska proti vráskám

Při anti-agingové péči jsou peptidy jedním z nejlepších prostředků péče o pleť, a to zejména jako součást lehčích kosmetických produktů, které snadno proniknou přes kožní bariéru do spodních vrstev pokožky. Nejlépe tak fungují v lehčích typech krémů a také jako součást pečujících tonik, esencí a sér.

Kosmetika s peptidy by zároveň měla obsahovat také bohaté množství antioxidantů a dalších obnovujících složek, které pomohou s přenosem peptidů do pokožky a zároveň podtrhnou jejich účinky svými vlastními pečujícími vlastnostmi.

Jak funguje proti vráskám šnečí mucin?

O hlemýždím mucinu jsme toho napsali hodně, a to hlavně v souvislosti s jeho obnovujícími účinky, které pomáhají s hojením jizviček, hydratací i obnovou kožní bariéry. Pokud ale čtete pozorně popisky produktů, tak jste si jistě všimli, že u všech se objevuje také zmíňka o prevenci či redukci vrásek. Čím to je?

Šnečí mucin obsahuje kyselinu glykolovou, chemický exfoliant, který urychluje obnovu kožních buněk a podporuje tvorbu kolagenu, čímž snižuje výskyt vrásek. Podobně jako peptidy tedy pomáhá pokožce k využívání vlastních zdrojů k regeneraci a omlazení

Zároveň také jemně odstraňuje odumřelé kožní buňky z povrchu pokožky a tím usnadňuje jejich obnovu, která opět pomáhá k hladkému a krásnému vzhledu.

Sám o sobě mucin skvěle funguje proti jemným linkám a působí preventivně proti vzniku vrásek. V hutnějších krémech s bohatším množstvím ingrediencí jako jsou ceramidy, kolagen a niacinamid pak můžete dosáhnout i hloubkovějších účinků, které vyhladí i výrazné vrásky.

Náš výběr TOP 3 produktů s mucinem:

Anti-agingový krém s mucinem černého hlemýždě

Hydrogelové oční patche s mucinem (60 kusů)

Pleťový gel proti prvním vráskám s 74% mucinem

Jak poznám, že potřebuji doplnit kolagen?

Kolagen je v současné době velkým tématem a najdete ho ve formě nápojů, proteinových prášků a dalších doplňků stravy a samozřejmě kosmetiky. 

Vnitřní i vnější aplikace kolagenu dává v péči proti stárnutí smysl, protože kolagen je bílkovinou, která je v našem těle zastoupena v nejbohatším množství a jeho ubývání tak neovlivňuje pouze stav pokožky.

Při povrchové aplikaci kolagen poskytuje výborné hydratační schopnosti, které ocení zejména suchá pleť. Hydratace pomáhá ke krásnějšímu a oživenému vzhledu a také usnadňuje regeneraci pleti. Je ale třeba vzít v potaz to, že účinky samotného kolagenu tímto výčtem končí. 

Při výběru kosmetiky jsou proto důležité podpůrné složky jako výše zmíněné peptidy, které zajistí, že kolagen nepůsobí pouze na svrchní vrstvu pokožky, ale zároveň se podporuje i jeho přirozená tvorba, která opraví pleť zevnitř. V takovéto kombinaci dosáhnete skutečného vyhlazení vrásek a omlazení pleti i při výskytu hlubších rýh

Oproti běžnému očekávání, tak můžete krémy s kolagenem do své péče zařadit už poměrně brzy - při objevení prvních jemných linek, a to nejlépe v kombinaci s hydratačními složkami jako je kyselina hyaluronová a centella asiatica a budujícími složkami jako je panthenol

Při hlubokých vráskách je pak nejlepší kombinace kolagenu s peptidy, vitamínem C a retinolem.

Náš výběr TOP 3 produktů s kolagenem:

Regenerační krém s 54 % mořského kolagenu

Kolagenová čistící pěna pro omlazení pleti

Vyhlazující sérum s 90 % přírodního mořského kolagenu

Tak co, máte jasno? Každá z uvedených složek má potenciál vrátit vaší pleti mladí a krásný vzhled. Je tak především na vás, která z nich se vám líbí nejvíce. Jestliže si nejste při výběru kosmetiky jistí, nebojte se nám kdykoliv napsat o radu na naší poradnu a budeme také moc rádi, když s námi bude sdílet svůj názor na tento článek. :)

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz