Maskné: jak bojovat proti akné z roušek

Termín „maskné“ není, bohužel, jen další marketingový termín bez významu. Dlouhé nošení respirátorů a roušek během současné pandemie se podepsalo na naší pleti – a maskné je následkem. Červené zanícené pupínky nebo podráždění jsou typickým projevem maskné. Poradíme vám, jak o pleť pod maskou pečovat.

Co je to maskné a proč vzniká?

Akné vzniká ze spousty důvodů, které je někdy obtížné identifikovat (ale napsali jsme o nich článek!). Nyní se k nim přidalo nošení masek a respirátorů. Maskné je způsobeno několika faktory: mechanickým třením masky o pokožku, horkým vlhkým prostředím, a zvýšeným pronikáním kosmetiky do pleti. 

Jak můžete maskné předcházet?

Mechanické tření je podobné, jako když se cyklistům tvoří akné v okolí helmy. Cokoliv se nám neustále pohybuje a fyzicky dráždí pokožku může způsobit svědivou vyrážku nebo pupínky. Řešením je nosit pouze dobře padnoucí masky, které nejezdí po obličeji ani nejsou příliš těsné.

Jak do masky dýcháme, udržujeme si v okolí úst velice vlhké a horké prostředí. Mixuje se v něm mastnota z pokožky, pot a nečistoty z masky – pleť je tak vystavena opravdu nepříjemnému prostředí. Proto je dobré masky často měnit. Zvyšujete tím svou ochranu, ale také pomůžete pleti. Pokud je to možné, každé 4 hodiny si dejte 15 minutovou přestávku bez masky, samozřejmě v bezpečné vzdálenosti.

Když pod maskou nebudete nosit make-up, také jí trochu uberete zátěž. Navíc si budete moct obličej opláchnout nebo i lehce umýt micelární vodou. Nezapomeňte však ihned potom nanést pleťový krém. Kromě hydratace, kterou pleť v horkém prostředí skutečně potřebuje, krém pomáhá proti podráždění ze tření masky o kůži.

Pokud používáte chemický peeling nebo retinol, možná budete muset snížit jejich používání. Krytí pokožky maskou totiž zvyšuje intenzitu pronikání kosmetiky do kůže. Můžete si říct, že to vlastně není tak špatné. Jenže chemický peeling či retinol mají vždy šanci způsobit podráždění a v prostředí pod maskou se tato šance zvyšuje. Používejte je pouze v noci a zkuste snížit frekvenci, pokud v masce trávíte přes týden dlouhé hodiny.

Kosmetika proti maskné

Rozhodně nezapomínejte každý večer vyčistit pleť jemným čistícím gelem nebo pěnou. Všechno co jsme si popsali, že se pod maskou hromadí, musí jít večer důkladně odstranit.

KEEO TIP: COSRX Good Morning Gel Cleanser, Salicylic Acid Daily Gentle Cleanser

Pro večerní rutinu použijte zklidňující sérum, aby pleť podpořilo v regeneraci a případně pomohlo s červenáním či jiným podrážděním. Vyberte sérum s protizánětlivými složkami pro zmírnění tvorby akné.

KEEO TIP: Klairs Rich Moist Soothing Serum, iUNIK Tea Tree Relief Serum

Ráno platí: čím méně kosmetiky pod maskou, tím lépe. Vybírejte lehkou a nemastnou kosmetiku, která pleť zbytečně nezatíží. Můžete aplikovat tonikum a krém, nebo lehké sérum a krém, hlavně ať jde o lehké konzistence.

KEEO TIP: COSRX Propolis Light Ampoule, iUNIK Centella Calming Gel Cream

 

Prozkoumat kosmetiku proti maskné >

Zdroj fotky: Klairs instagram

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz