Jak zatočit s pigmentovými skvrnami?

Celý rok se pečlivě staráš o svou pleť a těšíš se na léto. Jakmile ale vysvitne slunce, tvoje nálada se rychle pokazí. Tmavé skvrny. Co to má znamenat? Ano, hyperpigmentace je častý problém pleti, který se ukazuje zejména v letních měsících. Proč pigmentové skvrny vznikají? Můžeš jim předcházet? A co dělat, když už tvůj obličej bez pozvání navštíví?

Celý rok se pečlivě staráš o svou pleť a těšíš se na léto. Jakmile ale vysvitne slunce, tvoje nálada se rychle pokazí. Tmavé skvrny. Co to má znamenat? Ano, hyperpigmentace je častý problém pleti, který se ukazuje zejména v letních měsících. Proč pigmentové skvrny vznikají? Můžeš jim předcházet? A co dělat, když už tvůj obličej bez pozvání navštíví?

Pigmentace kůže je způsobena barvivem, které se nazývá melanin. Pokud ho máme nadbytek, tvoří se nám různé skvrny na obličeji i jiných částech těla. Nadbytek melaninu nazýváme hyperpigmentace. 

Jeho tvorbu  ovlivňuje UV záření, proto se kožní skvrny nejčastěji objevují v létě. Vliv ale může mít i hormonální nerovnováha, protože na tvorbu melaninu mají vliv také ženské hormony, jako jsou extrogen a progestron. 

Jaké druhy kožních skvrn tě mohou potkat?

Sluneční/stařecké skvrny

Dva názvy, jeden problém. Malé drobné tmavé skvrnky na kůži, které vylézají se slunečními paprsky. Nejběžnější druh hyperpigmentace, který známe. 

Melasma

Pokud se na tvém obličeji objeví větší tmavá skvrna, pravděpodobně se jedná o melasmu. Je to skvrna způsobená nejčastěji hormonální disbalancí, proto se často objevuje například v těhotenství nebo po porodu. 

Pozánětlivá hyperpigmentace

Ta nás navštíví, pokud naši pokožku trápil nějaký zánět. Bojuješ delší dobu s akné, konečně se ti podaří problém vyřešit a najednou v místech akné objevuješ tmavé skvrny? Neboj se, i tento druh hyperpigmentace se dá vyřešit.

Co můžeš udělat preventivně?

Ano, i když tě žádné tmavé skvrny netrápí, i tak můžeš své pokožce pomoci a ochránit ji, aby u tebe hyperpigmentace neměla šanci. Řešení je jednoduché - ochrana před sluncem! Jakmile budeš svoji pokožku dostatečně chránit před slunečními paprsky, melanin se nebude tvořit v nadměrné míře a ty budeš mít pleť krásně barevně sjednocenou.

Důležité je použít krém s ochranným faktorem SPF nejméně 30. Ten má například tento lehký SPF krém s centellou (pupečníkem asijským), který kromě ochrany před slunečním zářením pleť nádherně zklidní a pomůže ti, pokud bojuješ s citlivou pokožkou. Krém nezanechává na pokožce bílý film a má jemnou konzistenci, proto jej ani neucítíš. Navíc obsahuje také niacinamid, což je hlavní hrdina v boji proti pigmentovým skvrnám, jak si řekneme dále.

Jak zatočit s pigmentovými skvrnami?

Pokud chceš ochranu pleti posunout ještě o level výš, zkus vyživující ochranný krém od anua s SPF 50. Má gelovou strukturu, aby se do pleti lehce vstřebal a nezanechával pocit mastnoty na obličeji. Je vhodný pro všechny typy pleti, ale oceníš jej zejména s pletí citlivou, protože obsahuje mimo jiné také extrakt z toulně srdčité, rostliny známé pro své antibakteriální a protizánětlivé účinky.

Jak zatočit s pigmentovými skvrnami?

Chránit pleť před slunečními paprsky potřebuješ neustále, tím si zajistíš úspěch v boji proti nadměrné tvorbě melaninu a kožní skvrny u tebe nebudou mít šanci. Pokud jsi na cestách nebo potřebuješ během dne znovu ochranný krém aplikovat, bude pro tebe ideální ochranná hydratační tyčinka. Tato od značky Tocobo se krásně vstřebává, nechá pokožku hladkou a bez začervenání. Navíc má ochranný faktor 50, takže poskytuje tu nejlepší ochranu.

Jak zatočit s pigmentovými skvrnami?

Ochrana pleti před slunečním zářením je důležitá a komplexní součást tvé péče o pleť a pokud tě toto téma zajímá víc, doporučujeme přečíst si náš nedávný článek, který se tomuto tématu věnuje do detailu. 

Už mám skvrny, co teď?

Vysvitlo slunce a tobě na obličeji vyskákaly tmavé skvrny. Co teď? Nezoufej, máme pro tebe tipy, díky kterým bude tvoje pleť opět zářivá a barevně sjednocená. 

Hlavní hrdinové v boji proti pigmentovým skvrnám jsou dva: niacinamid a vitamín C. Pokud tedy hledáš pomoc s tímto problémem, vždy sáhni po produktech obsahující alespoň jednu z těchto dvou složek. Ideálně samozřejmě obě dvě!

Nezapomeň, že ty správné složky do pleti můžeš dostat už během odličování a čištění a zkus sáhnout po toneru s jejich obsahem. Kromě klasických krémů určitě vsaď také na séra proti pigmentaci nebo pleťové masky s obsahem zmíněných složek.

Must-have produkty s niacinamidem a vitamínem C:

Zpevňující krém proti pigmentaci

To nejlepší v boji za sjednocenou pleť. Díky použití nejnovějších technologií pomůže tento krém eliminovat tmavé skvrny, hyperpigmentaci a pomáhá předcházet jejímu vzniku. Pleti zároveň dodá elasticitu a pevnost.  

Sérum proti pigmentaci 

Koncentrovaná vitamínová péče, která pleť sjednotí, zpevní a pomáhá proti akné. Sérum zesvětluje pigmentaci a pomáhá s vyhlazením jemných vrásek. Kromě toho se také postará o potřebnou hydrataci a zklidnění pokožky. Vitamín C je prostě zázrak!

Sérum s niacinamidem

Rozjasnění, sjednocení a zabránění předčasnému stárnutí pleti. Tohle sérum umí vše! Pokud hledáš hypoalergenního pomocníka v boji s tmavými skvrnami, je to on!  Výsledky jsou viditelné už za pouhé dva týdny, těš se na dokonalou pokožku!

Pomocník do začátků

Pokud s bojem proti pigmentovým skvrnám teprve začínáš, bude se ti rozhodně hodit pomocník, který je ve vhodnou chvíli dokáže zakrýt. Řeč je o správném krycím make-upu, který ti pomůže se sjednocením kůže - minimálně do té doby, dokud to bude třeba!

My ti můžeme doporučit například make-up Artless Perfect Cushion, který vyniká lehkou konzistencí, ale zároveň skvěle sjednocuje barevný tón pleti. Nanášet ho budeš přiloženým polštářkem, který zajistí rychlou a přesnou aplikaci. A pozor! Make-up obsahuje ochranný faktor SPF 50, proto navíc i jako další pomůže v ochraně před sluncem. 

Jak zatočit s pigmentovými skvrnami?

Dalším tipem od nás je vyživující BB krém, který obsahuje šnečí mucin. Ten pomáhá s rychlou aplikací a zároveň pleť hydratuje.Tento krém obsahuje ochranný faktor SPF 30 a díky obsaženým složkám vyhlazuje pleť a zároveň sjednocuje její barevný tón.

Jak zatočit s pigmentovými skvrnami?

Pigmentové skvrny na obličeji a hyperpigmentace obecně trápí mnoho z nás a zejména ženy se s ní v letním období setkávají pravidelně. Při správném výběru produktů a ochraně před sluncem s nimi však dokážeš zatočit i ty!

Závěrečné KEEO tipy:

Jak zatočit s pigmentovými skvrnami?

Chránit, chránit, chránit! Nevystavuj svoji pokožku slunci a budeš mít polovinu starostí.

Jak zatočit s pigmentovými skvrnami?

Vždy vol přípravky s ochranným faktorem SPF minimálně 30.

Jak zatočit s pigmentovými skvrnami?

Pigmentové skvrny dokáže zmírnit vitamín C a niacinamid. Pomoci může také obsah dalších kyselin, například salicylové.

Jak zatočit s pigmentovými skvrnami?

Neboj se využít krycích schopností make-upu nebo BB krému, použij ale ten s jemnou konzistencí a ideálně také SPF faktorem.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz