Kosmetika v těhotenství: Co se smí a nesmí?

Čekat miminko  je nádherné, ale pro tělo je to pořádná nakládačka. Kromě toho, že se fyzicky mění, takže se při něm můžeš potýkat například se vznikem strií, přidává se také pořádný hormonální mix. Ten může přispět ke vzniku akné, hyperpigmentace a k dehydrataci pleti. Se správným výběrem jemné a efektivní korejské kosmetiky však můžeš tímto výjimečným obdobím projít bez nežádoucích změn. Pojďme se společně podívat, jaké pečující složky jsou pro tebe v těhotenství nejlepší a jakým se raději vyhnout.

 

Co je nejúčinnější proti striím a suchosti?

Strie jsou pořádný strašák, protože jakmile vzniknout, tak se jich jen těžko zbavíš. V péči je proto zásadní o pokožku těla citlivě pečovat a zaměřit se na hydrataci. V tom ti pomohou složky, jako je kyselina hyaluronová, centella asiatica (pupečník asijský), probiotika a kolagen.

Při aplikaci zvláčňujícího tělového krému, který ti pomůže proti vzniku strií svou péči spoj s příjemnou masáží, při které se budeš propojovat se svým miminkem a postaráš se také o to, aby byla tvá pokožka pružnější a náročné změny lépe zvládla.

V těhotenství je běžné, že je tvá pleť více suchá. Můžou za o hormonální výkyvy, které navíc zvyšují citlivost. Při péči o obličej je proto žádoucí se zaměřit na obnovu hydratační bariéry, která chrání před podrážděním. Začít bys měla výběrem šetrných čisticích produktů, které nebudou tvou pleť vysušovat, ale naopak jí naplní hydratací a výživou. 

DOPORUČUJEME:

 

Vitamin C zatočí s akné i pigmentací

Věděla jsi, že pigmentace trápí cca 90 % těhotných žen? Pleť je totiž kvůli hormonálním změnám více citlivá na UV záření, takže pokud ji nechráníš, mohou se na ní začít objevovat tmavé skvrny. Celoroční používání opalovacího krému je tedy dobrý zvyk, který by sis měla osvojit nejen v těhotenství. :) 

Nejvhodnější jsou pro tebe minerální SPF, která sluneční záření fyzicky blokují vytvořením ochranného UV filmu. Ve složení kosmetiky bys měla hledat oxid zinečnatý (zinc oxide) a titaničity (titanium dioxide), což jsou nejúčinnější minerální filtry.

Dalším běžným problémem, který se objevuje v těhotenství, je hormonální akné. Ať už tě tyto dvě nedokonalosti trápí společně nebo každá zvlášť, můžeš je vyřešit za pomoci korejské kosmetiky s vitaminem C. Ta má zesvětlující a protizánětlivé účinky, takže tě jedním šmahem zbaví otravných pupínků i pigmentových skvrn.

DOPORUČUJEME:

 

Pečující rutina pro těhotné a kojící

Nic ze zmíněných problematik se tě netýká? I tak je pečlivý výběr kosmetiky důležitý. Abychom ti vše usnadnili, připravili jsme pro tebe rychlého průvodce 5 každodenními kroky, se kterými bude tvá pleť krásná a v pohodě.

Jak jsme už zmínili, tvá péče by měla začít jemným, ale důkladným čištěním. K tomu ti můžeme doporučit olejíček Madagascar Centella Light Cleansing Oil s čistým výtažkem z centella asiatica, který pleť zklidňuje a intenzivně hydratuje. Pro dočištění a následnou péči je skvělá bublinková pěna 1025 Dokdo Bubble Foam, která proniká do hloubky pleti a odstraňuje zbylé nečistoty.

Následně je čas na toner, který připraví tvou pokožku na vstřebávání hutnější produktů, pomůže jí k vyšší elasticitě. Zároveň je vůbec nejúčinnějším prostředkem v boji s dehydratací. Skvělou volbou je Aloe Soothing Toner, který se rychle vstřebává a přitom pleť úžasně zjemní a zvláční

Nakonec přijde řada na nejúčinnější produkty pro výživu a dlouhodobou hydrataci -  sérum a krém. Jednoznačnými favority, kteří sednou téměř každému typu pokožky je sérum DIVE IN Low Molecular Hyaluronic Acid Skin Booster a krém Dynasty Cream,  se kterými bude tvá pleť sametová, zářivá a zdravě vypadající.

 

Kterou kosmetiku v těhotenství nepoužívat?

Především se vyhni té, která obsahuje agresivní složky nebo vysoké koncentrace exfoliátorů a vitaminů. 

Ze své péče bys měla raději vyřadit:

  • Retinoidy (retinol, retinal, granaktivní retinoid, retinaldehyd, acitretin, adapalen, alitretinoin, isotretinoin, tretinoin, bexaroten, tazaroten)
  • Hydrochinon (hydroquinone, idrochinone a quinol/1-4 dihydroxy benzene/1-4 hydroxy benzene)
  • Kyselinu salicylovou (BHA)
  • Esenciální oleje (např. tea tree, rozmarýn)
  • Oxybenzone
  • Parabeny
  • Sulfáty
  • Ftaláty
  • Toluen

I když u všech zmíněných složek nebyl vliv na vývoj a bezpečí plodu prokázaný, je u nich vyšší potenciál ke vzniku podráždění. Obecně je dobrým nápad vybírat si spíše kosmetiku pro citlivou pleť s menším množstvím účinných složek a produkty často nestřídat, aby se pokožka příliš nenamáhala.

 

Usnadnili jsme ti výběr? Věříme, že ano a snad jsme přispěli i k tomu, aby sis čekání na nový přírůstek do rodiny o to více užila. Nezapomeň, že i během kojení je lepší používat jemnější kosmetiku a dopřát svému tělu dostatek odpočinku. Nakonec, kdyby sis nebyla nějakým pečujícím produktem jistá, vždy se můžeš obrátit na naší poradnu nebo výběr konzultovat se svým gynekologem*žkou.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz