Kosmetika v těhotenství: Co dělat a nedělat?

Z fotek na sociálních sítích se může zdát, že období těhotenství a mateřství je tím nejkrásnějším na světě. Ve skutečnosti ale v jejich průběhu nastává v těle mnoho hormonálních změn, mění se denní režim, včetně nepravidelného spánku i času na jídlo a přibývá spousta nových starostí. Všechny tyto věci se mohou projevit na stavu vaší pokožky a běžně vedou ke vzniku problémů jako jsou akné, hyperpigmentace a dehydratace pleti. Se správně zvolenou kosmetikou se ale nemusíte dopadů na pleť obávat. Abychom vám její výběr usnadnili, sestavili jsme pro vás jednoduché tipy, jakým složkám se v těhotenství vyhnout a které naopak do své péče určitě zařadit. :)

Jakých složek se vyvarovat?

Retinoidy

Retinoidy jsou deriváty vitamínu A, které se v kosmetice využívají k ošetření pokožky trpící akné, ekzémy a dalšími podobnými typy kožních obtíží. Bývají volně dostupné, jak v kapslích, tak ve formě gelů a krémů.

Zejména u ústně podávaných retinoidů však vědecký výzkum prokázal škodlivý vliv na vývoj plodu a graviditu, doporučuje se proto v období těhotenství retinoidy ze své péče zcela vynechat

Vyhněte se těmto látkám: retinol, retinal, granaktivní retinoid, retinaldehyd, acitretin, adapalen, alitretinoin, isotretinoin, tretinoin, bexaroten, tazaroten.  

Hydrochinon

Během těhotenství se  zvýšená pigmentace projevuje až u 90 % žen a není tak divu, že mnohé z nich hledají pomoc v kosmetice. Hydrochinon je látka, která se v přípravcích používá pro zesvětlení a redukci hyperpigmentace a i když se v ČR běžně nepoužívá, při nákupu zahraniční kosmetiky přes internet na něj, můžete sem tam narazit.

Výzkum u něj prokázal, že se vstřebává prostřednictvím kůže a v měřitelném množství se pak objevuje i v krvi. Konkrétní vliv na plod se nezjistil, ale i tak je lepší během těhotenství kosmetiku s touto složkou nepoužívat.

Vyhněte se těmto látkám: hydroquinone, idrochinone a quinol/1-4 dihydroxy benzene/1-4 hydroxy benzene. 

Oxybenzone

Tato látka se nejčastěji objevuje v opalovacích krémech, protože napomáhá vytváření ochranného filtru proti UV záření. Nicméně, se jedná o poměrně problematickou složku, která má jedno z nejvyšších rizik vzniku alergických a fotoalergických reakcí. Kromě toho zároveň napodobuje způsob, jakým fungují hormony v našem těle, proto může narušovat jejich funkci. 

Přestože toto riziko většina odborníků považuje za zanedbatelné, tak se těhotným ženám a dětem do 2 let obecně nedoporučuje opalovací krémy s touto složkou používat.

Kyselina salicylová (BHA)

U této složky se většina odborníků a dermatologů shoduje, že je jí možné v těhotenství bez problémů používat. Plodu nijak neuškodí, nicméně vzhledem k tomu, že se jedná o kyselinu, tak může při větší citlivosti pleti, která může během těhotenství nastat, způsobovat začervenání. Koncentrace do 2 % by však neměla způsobovat žádné problémy. 

Dále je dobré se vyhýbat klasicky kontroverzním a škodlivým látkám jako jsou: parabeny, ftaláty a toluen. A některým esenciálním olejům jako je tea tree a rozmarýn.

Bezpečné alternativy v těhotenství

Kosmetika proti hyperpigmentaci

To, že je pokožka v těhotenství více citlivá na sluneční záření a vznik pigmentových skvrn, už víte. Právě proto by mělo být samozřejmostí jí v tomto období chránit před dopady působení UV, tak jako by to ostatně mělo být samozřejmostí vždy i mimo těhotenství. ;)   

Nejlepší volbou pro vaši pokožku jsou v tomto směru minerální opalovací krémy, které k vytvoření ochranného filtru využívají oxid zinečnatý (zinc oxide) a titaničity (titanium dioxide). V korejských opalovacích krémech se používají i další inovativní složky, které chrání před UVA i UVB zářením a zajistí perfektní a bezpečnou péči o vaši pleť. 

Kosmetika v těhotenství: Co dělat a nedělat?

Relief Sun Rice + Probiotics SPF50+: Pečující krém na opalování

#Projasňuje pleť a chraní před volnými radikály. #Obsahuje probiotika, která pokožku hydratují a výživují. #Nezanechává bílý ani mastný film. #Proti vzniku pigmentace.
Kosmetika v těhotenství: Co dělat a nedělat?

Aloe Soothing Sun Cream SPF50/PA++: Opalovací krém s výtažky aloe vera

#Spolehlivá ochrana pokožky před UV zářením. #Ochrana proti lesku a regulace tvorby kožního mazu. #Hydratace a osvěžení pokožky. #Vhodný pro všechny typy pleti.

Víte, co je ještě skvělý prostředek proti pigmentaci? Kosmetika s vitamínem C! Pokud nějaký fajn kousek s tímto vitamínem už doma máte, tak nemusíte měnit, tento vitamín je pro vás bezpečný

Ovšem podobně jako kyselina BHA, tak i vitamín C má kyseliné pH, které může při vysoké citlivosti způsobovat zarudnutí či podráždění. Je tedy třeba sledovat, jak na něj bude vaše pleť reagovat. Vyzkoušet si to můžete třeba s citrónovou plátýnkovou maskou. Případně můžete sáhněte po skvělém zesvětlujícím séru, které vitamín C neobsahuje a s hyperpigmentací si poradí skrze mimořádné účinky arbutinu a rýžových otrub.

Kosmetika v těhotenství: Co dělat a nedělat?

Glow Deep Serum - Rice + Alpha-Arbutin: Rozjasňující sérum s arbutinem a rýží

#Redukuje vznik pigmentových skvrn. #Vyrovnává barevný tón pleti.  #Zklidňuje a hydratuje pokožku. #Dodává živiny. #Chrání pleť před škodlivými vnějšími vlivy.
Kosmetika v těhotenství: Co dělat a nedělat?

Pure Essence (Lemon): Projasňující maska s vitamínem C

#Odstranění odumřelých kožních buněk. #Stimulace mikrocirkulace krve a podpora regenerace. #Zesvětlení pigmentových skvrn. #Oživení vzhledu a prozáření tónu pleti.

Co funguje na hormonální akné?

Při čekání na narození miminka se mnoho budoucích maminek potýká s hormonálním akné a přesto některou kosmetiku, která je proti němu účinná, nemůžou používat (např. tu s retinoidy). Naštěstí korejské značky nabízí celou škálu složek, které jí snadno nahradí.

Máte rády med? V tom případě jste možná zkusily vyrobit i nějakou tu domácí masku, ať už na obličej nebo na vlasy. Účinky medu a propolisu jsou dobře známé a prozkoumané a tak je jisté, že přináší pleti mnohé príma účinky. Jedním z nich je protizánětlivost, která pomáhá právě proti problematickým pupínků. 

Pokud byste chtěli ještě hloubkovější péči, která se zaměří na odstranění nečistot usazených v pórech ještě před tím než dojde ke vzniku akné, pak by vašemu zvídavému očku neměl uniknout peelingový gel s extraktem z meruněk. Jeho složení je nejen šetrné, ale také vysoce účinné - pomocí enzymů z meruněk a jablek dokáže jemně uvolnit ucpané póry a pleť nádherně vyčistí a prozáří.

Kosmetika v těhotenství: Co dělat a nedělat?

Apricot Blossom: Peelingový gel s extraktem meruněk

#Šetrně exfoliuje a odstraňuje hloubkové nečistoty. #Dodává pleti krásnou a zdravou záři. #Během aplikace pokožku výživuje a hydratuje. #Veganské složení.
Kosmetika v těhotenství: Co dělat a nedělat?

Propolis Light Ampoule:  Lehké sérum na bázi propolisu

#Protizánětlivé a obnovující účinky. #Redukuje akné a další nedokonalosti. #Dodává intenzivní hydrataci a výživu. #Zlepšují pružnost a brání vzniku vrásek. #Zklidňuje.

Zklidnění a rehydratace suché pleti

Zdá se vám, že je vaše pleť stále suchá a nevíte, co s tím? Nebojte, nejste v tom samy. Opět za to mohou hormonální výkyvy, kterou jsou v těhotenství běžné. Suchost se často pojí také se zmiňovanou vyšší citlivostí pleti a žádá si jemnější, zklidňující produkty, které šetrně hydratují a zároveň obnovují přirozené bariérové funkce pokožky. Skrze tyto dvě schopnosti se vaší pleti navrátí zvláčněný vzhled a také se jí dostane dlouhodobé pomoci a zmírnění citlivosti. 

Čemu se v tomto případě určitě vyhnout jsou agresivnější odličující přípravky. Jejich alternativou, která by měla být už spíše normou, jsou čistící olejíčky a balzámy. Ty, pleť nezbavují hydratace a naopak jí naplňují výživou a utváří na ní hydratační bariéru pro krásnější, plnější a obnovený vzhled.  

Dlouhodobé účinky, které vaší pleť udrží hydratovanou po celý den jako vždy spadají především pod doménu krému. V případě dehydratované pleti vám nejlépe pomůže ten s bohatým množstvím ceramidů, který pleť úžasně regeneruje a zároveň zabraňuje ztrátě vlhkosti.  

Kosmetika v těhotenství: Co dělat a nedělat?

Calendula Complete: Čistící a vyživující olejíček s měsíčkem

#Minimalizuje póry a odstraňuje hloubkové nečistoty. #Perfektně odličuje bez vysoušení. #Protizánětlivé a zklidňující účinky. #Intenzivně vyživuje a hydratuje.
Kosmetika v těhotenství: Co dělat a nedělat?

Balancium Comfort: Zklidňující a hloubkově hydratační krém

#Hloubkově a dlouhodobě hydratuje. #Zklidňuje podráždění a regeneruje pleť. #Zjemňuje pleť a dodává jí elasticitu. #Obnovuje kožní bariéru. #Snadno se vstřebává.

Věříme, že jsme vám našimi tipy pomohli přijít na to, jak pro svou pleť vybrat tu nejlepší kosmetiku a budete si tak moci s větším klidem užívat své předporodní období. :) Pro usnadnění výběru také postupně přidáváme k našim produktům tagy, díky kterým snadno najdete informaci o tom, zda je konkrétní produkt vhodný k používání i během těhotenství. Pokud si nebudete stále jisté, tak se nebojte nám napsat nebo si o výběru vhodné kosmetiky promluvit se svým gynekologem*ložkou. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz