Minerální vs. chemický: 10 (ne)výhod SPF krémů

Ztratili jste se v rozmanitém světě opalovacích krémů? Nevíte, podle čeho si vlastně vybrat? Nejčastějším zdrojem nejasností je rozdíl mezi minerálními a chemickými opalovacími krémy. Pochopení toho, jak fungují, je klíčovým krokem pro zajištění dlouhodobé pohody vaší pokožky. Pojďte se proto podívat na rozdíly mezi 2 typy SPF krémů a zjistěte, který z nich je pro vás nejúčinnější. 

Minerální opalovací krém - co to je?

Setkali jste se už s pojmem "minerální opalovací krém", ale netušíte, co si pod ním představit? Minerální SPF krémy fungují díky vytváření fyzické UV ochranné bariéry na povrchu vaší pokožky. Efektivně blokují pronikání slunečních paprsků skrze minerální filtr často doplněný o pečující přírodní ingredience.

Dematologičtí odborníci vedou debatu, zda minerální krémy nechrání pokožku silněji než chemické, protože fyzická bariéra, kterou vytvářejí, zabraňuje pronikání škodlivého záření do hlubších vrstev pokožky. Tato teorie nicméně ještě čeká na potvrzení. 

Jisté je, že minerální opalovací krémy jsou šetrnější k přírodě i k pokožce a často jsou formulovány s hypoalergenními složkami tak, aby nezpůsobovaly podráždění ani citlivé pokožce

S minerálními opalovacími krémy se bohužel pojí i několik nevýhod. Pro vytvoření ochranné vrstvy obvykle potřebují hutnější a těžší konzistenci než chemické a tato vrstva nemusí být na pokožce vždy příjemná.

Nejčastějíš výtkou k minerálním opalovákům je beze sporu častější vytváření bílého filmu. Moderní korejské SPF krémy tento efekt chytře neutralizují pomocí tónovacích odstínů.

Top 3 nejlepší minerální SPF krémy:

Chemický opalovací krém - co to je?

S chemickými SPF krémy si užijete svěží a příjemný pocit, díky lehké konzistenci, kterou na pokožce nebudete vůbec vnímat. 

Narozdíl od blokujících minerálních krémů, chemické opalovací krémy UV záření absorbují a přeměňují ho na teplo, které z pokožky ihned odvádí. Z tohoto důvodu je vhodné volit ochranný faktor SPF 30 a vyšší, aby byla vaše pokožka skutečně všestranně chráněná.

Chemické SPF krémy mají čirou a lehkou texturu, která se snadno roztírá a lehce vstřebává a díky tomu nezanechává na pokožce bílý povlak. Tomu se dá jen těžko odolat, zvlášť pokud o svou pleť ráda pečujete nebo nedáte ránu bez perfektního make-upu. Tento typ opalováku totiž nezatěžuje ani při vrstvení.

Opět vše ale není jen růžové a je třeba zvážit i několik nevýhod. Jak už bylo zmíněno výše některé složky, které se běžně vyskytují v chemických SPF (např. oxybenzon) jsou považovány za potencionálně škodlivé pro korálové útesy a oceány

U citlivější pokožky mají také vyšší riziko vzniku alergické reakce jako je začervenání či vyrážka.

Top 3 nejlepší chemické SPF krémy:

Odpovědi na nejčastější otázky:

_

Jaký je rozdíl mezi chemickým a minerálním SPF?

Hlavní rozdíl je ve způsobu, jakým tyto 2 typy krémů blokují UV záření. Minerální SPF krémy blokují UV paprsky na povrchu pokožky vytvořením fyzické ochranné vrstvy. Zatímco chemické SPF škodlivé UV záření absorbují a chrání tak pokožku před jejich vlivem.

Je minerální opalovák lepší než chemický?

Nejlepší opalovací krém je ten, který budete skutečně používat. Důležitý je především váš pocit a pohodlí při nošení. Vzhledem k potencionálním dopadům na životní prostředí se ale o něco větší důvěře těší minerální opalovací krémy. Chemické opalovací krémy jsou však obvykle lehčí, průhlednější a příjemnější na nošení.

Obsahuje chemické SPF nebezpečné složky?

Chemické opalovací krémy poskytují vynikající ochranu před krátkodobými i dlouhodobými riziky slunečního záření. O tom, že by měli škodlivé účinky na pokožku nebo po vstřebání na organismus, neexistují klinické důkazy. 

Mám citlivou pokožku, které SPF je lepší?

Při výběru opalovacího krému je určitě vhodné brát ohled na typ vaší pokožky. U citlivé pleti je doporučeno voli spíše minerální SPF. Složky v chemickém opalovacím krému, které blokující UV záření, mají větší šanci vyvolat citlivou reakci (zarudnutí, vyrážku).

Jaké SPF doporučíte pro pleť s akné?

S opalovacími krémy se často pojí obava, že budou ucpávat póry a zhoršovat stav akné. Spíše než rozlišení na chemické a minerální SPF je v tomto případě důležitý obsah olejů a další komedogenní složek. 

Informaci o tom, zda je SPF krém, který jste si vybrala #Bez olejů a #Nekomedogenní najdete vždy v souhrnné sekci pod popiskem. S dotazem na konkrétní krém se můžete také obrátit na naší poradnu. :)

_

Minerální opalovací krémy jsou obecně vnímané jako důvěryhodnější, ale "lepší" mohou být pouze tehdy, pokud je budete skutečně používat. Preferovanější volbou bývají v případě, že máte aknózní nebo citlivou pokožku. Jinak jsou chemické opalovací krémy bezpečnou a účinnou variantou, která je často příjemnější na nošení. Rada na závěr? Zaměřte se na to, abyste si našla kvalitní opalovací krém, který se vám líbí a vyhovuje vaší jedinečné pleti. ;)

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz