Otestuj svou pleť: Zjisti, jaký je tvůj typ pokožky

Dumáš nad tím, jak zjistit svůj typ pleti? Najít odpověď ti nezabere víc, než pár minut! Stačí ti k tomu vědět, jak se jednotlivé typy liší a pokud by sis i tak nebyl*a jistá, tak pro tebe máme na konci článku jednoduchý test, se kterým tajemství své pokožky konečně rozluštíš.

Jak se pleť dělí podle typologie?

O tom, že pokožka se dělí podle různých typologií, jsi už určitě něco zaslechl*a. U líčení se zaměřujeme na barevnou typologii, která ti pomůže s výběrem padnoucích očních stínů, rtěnky, podtónu make-upu ale třeba i s nákupem pěkného outfitu, který sedne k tvým očím a vlasům. 

U pečující kosmetiky se však pokožka dělí trochu jinak, uhádl*a bys jak? Malou nápovědu najdeš v našich kategoriích, ale i bez hledání ti odpověď hned prozradíme. Pokožku dělíme podle její schopnosti hydratace a tvorby kožního mazu (sebum).

Specifičtější dělení se pak zaměřuje na konkrétní problematiky, jako jsou vrásky, pigmentace, citlivost nebo třeba rozšířené póry, akné a černé tečky. V tomto případě je rozpoznání snadné, protože všechny tyto nedokonalosti vidíme na první pohled. Ale ani k rozpoznání základního typu pleti nepotřebuješ detektiva, i když si něj můžeme maličko zahrát.

3 vodítka k rozpoznání typu pleti:

1. Mění se stav pokožky během dne? 

Stává se ti, že s domova odcházíš krásně nalíčená*ý, ale v průběhu dne se ti začne make-up roztékat nebo se ti leskne obličej? Tak to se ve tvé pokožce vytváří nadbytek kožního mazu. Podle toho, kde se tvá pokožka leskne poznáš, jestli máš mastnou nebo smíšenou pleť.

Tyto 2 typy se liší tím, že u mastné pleti se maz silně tvoří také na tvářích. U smíšené pleti jen v některých oblastech, nejčastěji v tzv. T-zóně (čelo, nos a / nebo brada). Se zvýšenou tvorbou mazu se často pojí také akné a černé tečky.

2. Jak vnímáš svou pleť po čištění?

Cítíš někdy v pokožce nepříjemné pnutí a to hlavně po umytí? I tohle je dobrá nápověda. S tímto pocitem se  nejčastěji setkáš u suché nebo smíšené pleti, ze které se při čištění spolu s nečistotami ztrácí klíčová část hydratace.

3. Dokáže se po nanesení kosmetika zcela vstřebat?

U suchého typu si můžeš všimnou, že je pokožka "žíznivá" a dokonce i hutnější kosmetika se do ní snadno a rychle vstřebá. Zároveň pleť nemá sklon k tvorbě akné, ani černých teček. Ale pozor i u suché pokožky se mohou objevit rozšířené póry! O tom, jak je to možné, se můžeš dočíst v našem dřívějším článku

Co když ale cítíš pnutí, ale kosmetika zůstává na povrchu? V tom případě se jedná o projev dehydratace. V takovém případě pleť není schopná propouštět účinné látky a naprosto nezbytnou součástí tvé rutiny se stává hydratační toner, který pokožku před nanesením hutnějších produktů "změkčí" a umožní tím jejich vstřebávání.

Zjisti svůj typ pleti pomocí praktického testu:

I když ti předchozí zkoumání nedalo jasnou odpověď, tak si nemusíš zoufat. K tomu, aby si svůj typ pleti zjistil*a, můžeš využít snadný test...

  1. Umyj si pleť jemným čistícím gelem nebo pěnou. Lehce (bez dření!) ji osuš ručníkem.
  2. Nic na pleť zhruba hodinu nenanášej. Žádný krém, žádnou kosmetiku. Během hodiny se pleť po čištění vrátí do svého přirozeného stavu.
  3. Jak se tvá pleť po hodině cítí? Cítíš pnutí a vidíš suchá místa, případně šupinky? Nebo se naopak všude viditelně leskne? Je mastné jen čelo, nos a brada, zatímco zbytek je suchý? Ověř si své pozorování pomocí jedné vrstvy papírového kapesníku, který přiložíš a lehce přitiskneš na obličej.

Vyhodnocení výsledku:

  • Suchá pleť: Kapesník je suchý a bez známek mastnoty.
  • Smíšená pleť: Kapesník je mastný v některých oblastech (čelo, nos, brada).
  • Mastná pleť: Kapesník je mastný celý, tedy v T-zóně i na tvářích.
  • Normální pleť: Kapesník je suchý a po umytí jsi necítil*a pnutí.
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz