Spálená pleť od sluníčka: co dělat a nedělat

Vysoké teploty teprve začínají, ale sluníčko už  pořádně palí. Možná jsi svoji UV ochranu podcenil*a, nebo na ni úplně zapomněl*a a teď jsi doma s červeným, přecitlivělým obličejem. Co je nejlepší udělat hned po spálení? A co by se naopak dělat nemělo? Poradíme ti, jak ulevit spáleninám od slunce na obličeji a dáme tipy na korejskou kosmetiku, která by neměla ve tvé letní zásobě chybět.

První pomoc na spálený obličej sluncem

Spálení sluncem je vlastně popálenina prvního stupně. Méně závažná popálenina je výrazně červená a vysoce citlivá na dotek. Když se spálíš pořádně, mohou i naskákat puchýřky. Za žádnou cenu je nepraskej, díky nim se pokožka bude lépe hojit.

  1. Pokud jsi pořád venku a už cítíš, že budeš spálená*ý, běž se schovat do stínu. Pij hodně vody – spálení vysušuje pokožku a pro úspěšné hojení musí být hydratovaná i zevnitř. 
  2. Šetrně odstraň makeup a dej si studenou sprchu, pokud jsi spálená*ý i na těle.
  3. Použij na obličej vlhký studený obklad, např. studený ručník. Když dostaneš teplo z pokožky, červenání se bude zmírňovat.
  4. Nanes na pleť aloe vera kosmetiku. Můžeš ji nanést před i po studených obkladech, několikrát během dne.

Co určitě nedělat

Mysli především na prevenci spálení a používej opalovací krém. Předcházíš tak i rakovině kůže, nejen nevzhlednému červenání. Když tě čeká dlouhý den venku, rozhodně si krém vezmi s sebou. Trápí tě otázka, jak ale nanést krém přes make-up? Nejsnazší cestou je nalíčit si pouze oči a rty a zbytek obličeje nechat bez make-upu. Pořád budeš upravená*ý a aspoň nemusíš řešit, že ti pot ničí make-up.

Kromě opalovacích krémů zařaď do své kosmetické taštičky také tyčinky s SPF, které jsou praktické v tom, že je hodíš do kabelky nebo tašky a díky jejich textuře pohodlně naneseš kdykoliv je potřeba. SPF používej vždy - i ve dny, kdy jsi převážně vevnitř. Některé typy UV paprsků totiž pronikají i přes skla. Více o opalovacích krémech, jejich typech a o tom, jak se co nejlépe chránit, najdeš v našem nejnovějším článku

Možná se to zdá intuitivní, ale nedávej na spálenou pokožku led. Studený obklad je určitě vhodný a potřebný, ale extrémní chlad pleť spíše dráždí a dokonce může popáleniny zhoršit. 

Používání aloe vera gelů má kromě účinků aloe ještě jednu výhodu – gel je velice lehký a rychle se vsákne. Je důležité na spáleniny nepoužívat hutné a mastné krémy. Ano, pokožka je sice sluncem vysušená, ale těžký krém nebo olej uzavře teplo v kůži a bude ho tam držet. Teplo musí ven, aby se popálenina dobře hojila, takže lehká aloe vera kosmetika, nebo alespoň se svěží gelovou konzistencí, je jedinou dobrou volbou.

 holika_banner

Kosmetika pro chlazení spálené pleti

TIP: CICA Aloe 96% Soothing Gel Cream

Tento gel je přesně to, co tvoje pokožka po dni na sluníčku potřebuje! Je plný účinných přírodních ingrediencí, které pomáhají zklidnit a hydratovat podrážděnou a citlivou pokožku. Obsahuje aloe vera a výtažek z centelly asiatica (pupečníku asijského). Tyto dvě složky nechají tvou pleť vyživenou, zjemněnou a zdravou. Zároveň poskytne okamžitou úlevu a hydrataci, což je něco, co spálená pokožka potřebuje.

TIP: Aloe Soothing Emulsion

Hledáš okamžitou hydrataci a zklidnění? Pak je tato emulze s aloe vera od značky Isntree to pravé! Kromě hydratace pleť vyživí, ochrání před škodlivými vlivy a podpoří regeneraci. Stačí jej nanést na vyčištěnou pokožku a užívat si pocit zklidnění. Kromě emulze má Isntree v nabídce i toner ze stejné řady, společně zařídí ještě lepší výsledky!

TIP: Joyful Time Essence Mask (Aloe)

Plátýnková maska je vynikající pro zklidnění spáleného obličeje, tato od značky Mizon má navíc vysoký obsah aloe. Je to vlastně podobný princip, jako studený vlhký obklad. Pokud ale s konkrétní maskou ještě nemáš zkušenosti, raději ji nepoužívej jako první pomoc, ale až na následující hojení a úlevu.

TIP: Cicaluronic Gel Treatment

Lehký gelový krém s extraktem pupečníku asijského je také výborný na další hojení pokožky. Rychle se vstřebá a pomůže pleť zahojit. Nejvíce jej ocení do své rutiny smíšená nebo mastná pleť.

 

Zdroje fotek: Holika Holika instagram

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz