Co způsobuje vypadávání vlasů a jak mu zabránit?

Jste už zoufalí z množství vlasů, které každý den nacházíte na svém hřebenu? Nemusí jít o žádnou katastrofu, jelikož menší ztráta vlasů je normální. I vlasové kořínky mají totiž svůj životní cyklus, po kterém odumírají a vypadávají. Pokud vám však vlasy mizí z hlavy ve velkém a jejich množství a celkový objem se zmenšují, je nejvyšší čas zasáhnout. V tomto článku se změříme na nejčastější příčiny vypadávání vlasů a způsoby, jak životnost kořínků prodloužit a vzhled vlasů posílit a rozzářit.

Proč nám vlasy ubývají?

Jak poznáte, kdy je vypadávání vlasů ještě v normě a kdy už se jedná o abnormální ztráty? S odhalením nejčastějších problémů, kterou vedou k řídnutí vlasů nám pomůže znát několik základních faktů...

  • Vlasy jsou tvořeny zrohovatělou bílkovinou (keratinem) a vyrůstají z vlasové cibulky (folikulu).
  • Na hlavě nalezneme přibližně 200 000 vlasových váčků, aktivní je zhruba jejich polovina.
  • Během růstového období vlas povyroste cca o 1 cm za měsíc.
  • Denně ztratíte 70 až 100 vlasů, i když s nimi nemáte žádné problémy.
  • Každý vlas si ve svém životě projde cyklem: růstu, klidu a vypadávání.

V růstové fázi je vždy zhruba 85 % vlasů a trvá 3 až 7 let. Klidová fáze trvá obvykle 2 až 4 týdny a vlas do ní přechází v době, kdy pomalu ukončuje svůj životní cyklus. Nedochází už k jeho růstu, nedostává dostatečnou výživu a začíná se pomalu posouvat k povrchu pokožky. Poté je otázkou několika měsíců než vám vlas vypadne, buď mechanicky, např. při mytí či rozčesávání nebo pozdějí tím, že jej vytlačí vlas nový

Pokud jsou vlasové kořínky z nějakého důvodu oslabené, může docházet k urychlení celého cyklu a nadměrné ztrátě vlasů. Kromě toho utrpí také celkový vzhled vlasů, které působí unaveně, roztřepeně a ztrácí přirozený lesk. Dalšími příčinami vedoucími k nadměrnému vypadávání vlasů jsou dědičnost, hormonální změny a stárnutí.

Jak pomoci vlasům k přirozenému růstu

Základem prevence vypadávání vlasů je nepřekvapivě šetrná vlasová péče. Nejedná se jen o volbu vhodné vlasové kosmetiky, ale také vyhnutí se přepíná vlasů. To je způsobeno častým barvením, horkými stylingovými nástroji, trvalou, ale také přílišným utahováním gumiček a copánků. Těchto úprav se ale nemusíte zcela vzdávat, pokud své vlasy vhodně ošetříte a zvýšíte jejich elasticitu. Důležitá je také kvalitní výživa dopravená při mytí vlasů přímo do vlasových kořínků.

Vlasovému růstu je možné také částečně napomoci vhodně zvolenou stravou bohatou na bílkoviny. Pokud se léčíte chemoterapií, zeptejte se lékaře na chladicí čepici, která pacientkám pomáhá snižovat riziko kompletní ztráty vlasů během léčby. 

Krásnější a silnější vlasy (a kořínky)!

Asi vás nepřekvapí, že Korejci mají i v péči o vlasy schovaných pár es v rukávu. Jejich přístup cílí na dlouhodobé přínosy, které přináší výživa a hydratace pokožky hlavy a utváření ideálního prostředí pro růst vlasů. Využívají k tomu bylinné složky jako je např. ženšen, chryzantému, pelyněk a zelený čaj, které příznivě ovlivňují stav vlasových folikul.

Kromě toho se nebojí do svých produktů přidávat také bohaté množství keratinu a pečujících olejů, které doplňují výživu do vlasů z vnějšku a díky tomu prodloužují potěšení z krásného vzhledu vašich vlasů, a to i během klidového období.

LADOR – Keratin LPP Shampoo [530ml] – SKIN TREATS

La'dor: Keratin Care Line

Keratin je složkou, která dodává vašim vlasům, sílu, pevnost a zářivě vyživený vzhled. Přesně tyto účinky můžete očekávat i od produktů z vlasové řady Keratin Care Line! Ty, dají vašim vlasům vždy tu nejlepší péči a postarají se o to, aby vás už nemuselo trápit poškození způsobené barvením, trvalou ani stylingem.

Регенеруючий шампунь Daeng Gi Meo Ri Vitalizing Shampoo – Korea Skin  косметика для твоєї шкіри

Daeng Gi Meo Ri: Vitalizing Line

Regenerační a oživující péče založená na skvělých účincích korejského ženšenu a keratinu! Produkty této řady jsou zaměřené na nejúčinnější prevenci předčasného vypadávání vlasů. Jejich složení je bohaté na prospěšné vitamíny, minerály a antioxidanty, které omlazují a obnovují vlasové kořínky. Péče s těmito vlasovými přípravky přinese vašim vlasům výsledky v podobě hedvábné hebkosti, lesku a viditelně posíleného vzhledu.   

La'dor: Wonder Clinic Line

I vaše vlasy si zaslouží svou dávku hydratace! Jedině tak totiž mohou zářit a dostát své roly "koruny krásy". S vlasovou řadou Wonder Clinic Line bude dosažení toho cíle neuvěřitelně snadné. Její přípravky jsou zaměřené na obnovu hydratace v suchých a lámavých vlasech, kterým navrací objem a oslnivý vzhled

 

Dozvěděli jste se vše, co vás o péči o vlasy zajímalo? Máte nějaké dotazy, připomínky nebo nápady, jaké otázky byste si přáli v následujících článcích zodpovědět? Neváhejte se o ně s nám podělit na našich sociálních sítích. Další informace o vlasové péči se můžete dozvědět také v našem předchozím článku zaměřeném přímo na produkty od značky Daeng Gi Meori. :)

Zdroj foto: Canva

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz