Retinol pro začátečníky: 6 tipů pro zařazení retinolu do vaší péče

Retinol nabízí nespočet skvělých účinků a dokáže přinést vysněné výsledky tam, kde ostatní kosmetika selhává. Přesto se jeho zařazení do péče mnoho lidí vyhýbá. Ať už kvůli obavám ze suchosti a citlivosti pokožky, nejistotou s jakými produkty se může kombinovat nebo jen proto, že neví, jak s retinolovou péčí začít. Není to přitom vůbec těžké! 

Ať už se s retinolem teprve seznamujete nebo chcete vylepšit svou stávající rutinu, máme pro vás parádní tipy, se kterými o něm zjistíte vše, co pro jeho úspěšné používání potřebujete.

Jak zařadit retinol do pečujícího rituálu

Tajemství tkví v pravidelnosti! Znáte to, na vaší pleti se objeví nedokonalosti, jako jsou pupínků nebo viditelné vrásky a první, po čem sáhnete, je pořádná vrstva krému. 

U retinolu je však vždy lepší začínat pozvolna a množství zůstává po celou dobu minimální. K vytouženým účinkům totiž nepotřebujete víc než množství o velikosti hrášku… a trpělivost.

TIP 1: Nevzdávejte to předčasně

Retinol urychluje buněčnou obnovu, přesto si na výrazné výsledky budete muset počkat, a to někdy až 12 týdnů. Proč se to vyplatí?

Kromě schopnosti vyřešit i velmi závažné projevy akné je u retinolu ohromující především jeho anti-agingový efekt. Bez nadsázky se totiž dá prohlásit za jedinou doopravdy omlazující složku pro zralou pleť.

Investice do retinolu se vám navíc bohatě vrátí v podobě celkového posílení jednotlivých vrstev pokožky.

TIP 2: Pomaloučku polehoučku

Kosmetiku s retinolem nepoužívejte každý den. U citlivější pleti si v 1.-2. týdnu si vystačíte s večerní aplikací 1x týdně, u normální pokožky pak jednou za 3 dny. Jakmile si pleť zvykne, můžete četnost používání zvyšovat.

Ve 3.-4. týdnu u citlivější pleti může přistoupit k používání jednou za 3 dny a na normální pleť můžete přípravek s retinolem nanášet obden. Jestliže na své pokožce začnete pozorovat silnější začervenání nebo odlupování, pauzu mezi jednotlivými aplikacemi opět prodlužte.

Po malých krůčcích, kdy si pokožka na retinol postupně zvyká, se dopracujete až k tomu, že ho budete moci používat každý den, a uvidíte – budou se dít divy!

Při aplikaci na obličej se vyhněte citlivějším oblastem, jako jsou oční víčka a okolí úst – pod nosem a na bradě. Retinol se obvykle také nehodí pro ošetření krku a dekoltu.

TIP 3: Na koncentraci záleží

Pro začátek volte kosmetiku s nižšími koncentracemi retinolu, ideálně mezi 0,1-0,3 %. Přesně takové množství najdete například v pečujících produktech od Mizon.

Důležité je také vyřadit ze své péče kosmetiku s obsahem niacinamidu, kyselina AHA a BHA a vitamínu C. Retinol se nedoporučuje používat v těhotenství a v období kojení.

TIP 4: Péče (nejen) pro noční sovy

Retinol aplikujte vždy při večerní péči o pleť. Jelikož je na sluneční světlo velice náchylný, jeho efektivita se při použití během dne výrazně snižuje. Co je ale důležitější také zvyšuje citlivost vaší pleti na UV záření a hrozí tak zbytečné podráždění.

Ráno po aplikaci kosmetiky s retinolem nezapomeňte nanést krém s ochranným faktorem SPF30+ nebo vyšším.

TIP 5: Sendvičová metoda

Zejména v prvních týdnech používání je důležité sledovat, jestli vaše pleť není nadmíru suchá nebo se na ní dokonce neobjevují šupinky

Tyto reakce na retinol jsou zcela běžné a jsou součástí adaptačního procesu. Stačí jen prodloužit rozestup mezi jednotlivými aplikacemi a uvidíte, že postupně začervenání i suchost zmizí. Pro minimalizaci tohoto nežádoucího efektu, můžete přistoupit k tzv. sendvičové metodě. 

Ta spočívá ve velmi zjednodušené péči, kdy po vyčištění a důkladném osušení pleti nejprve aplikujete hydratační krém, poté přípravek s retinolem a vše završíte ještě jednou vrstvou hydratačního krému. Zabráníte tak vysušování a posílíte také svrchní vrstvu pokožky, takže zmírníte hrozbu začervenání.

TIP 6: Stojí to za to!

Výsledky, které retinol v péči o pleť přináší nemají obdoby. Od vyhlazení nejhlubších vrásek a zvýšení elasticity pleti, až po vymazání pigmentových skvrn – ultimátní omlazující péče se díky retinolu může skrývat v jediné lahvičce. 

Stejně tak si jeho účinků budou cenit i ti, které trápí silné a zánětlivé akné, se kterým si stejně jako s nadbytečným kožním mazem hravě poradí. Jedinou zdánlivou nevýhodou přitom je, že se jedná o vitamín a proto narozdíl od jiných složek vyžaduje uvědomělý a zodpovědný přístup.

Prohlédněte si veškerou kosmetiku s retinolem

The Retinol 0.5 Lightweight Oil Serum

Retinol Intense Advanced Eye Cream

Retinol Intense Reactivating Mask

Retinol Intense Reactivating Serum

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz