Krok 3: Vše, co jste chtěli vědět o korejských tonerech

Toner - na první pohled ne moc zajímavá vodička, která se nanáší na pleť po umytí... Víte, proč je tolik důležitým a přesto nejčastěji opomíjeným krokem korejské rutiny? A v čem jsou vlastně korejská tonika jiná než ta Západní? Troufáme si říct, že v tomto článku vám odpovíme na všechny otázky, které vás k tomu nenápadnému kosmetickému produktu, mohou napadnout. :)

Co pro pleť dělají tonery?

Patříte také k těm, kteří zjednodušují svou pečující rutinu vynecháním toneru? Tento pečující produkt je poměrně nenápadný, ať už je to kvůli obvyklému čirému vzhledu, který evokuje dojem obyčejné vody nebo kvůli tomu, že nevytváří bublinky ani žádný jiný na první pohled viditelný efekt. Přesto je ve své funkci neobyčejně účinný. 

Tonika, jak se tonerům také říká, mají 3 hlavní úkoly: dočištění usazenin, které zůstávají v pórech po umytí; vytvoření 1. hydratační vrstvy skrze snadné pronikání a dodávání účinných extraktů do nižších vrstev pokožky; nabuzení pleti k tomu, aby snáze přijímala následující hutnější produkty a tím urychlení a zvýšení jejich účinnosti. 

U běžných tonik, která najdete v drogerii, se však s takto ucelenými vlastnostmi obvykle nesetkáte. Západní tonery mívají většinou minimum účinných látek a jejich účinky se zaměřují jen na efekt dočištění. Korejská tonika naopak bývají účinnými složkami napumpovaná a přestože jich mají méně než hutnější produkty, tak už v tomto kroku začínáte o pleť skutečně pečovat.

Jak už asi tušíte z předchozích řádků, toner pokládá základ kvalitní péči o pleť a podle toho, jaký konkrétní si vyberete, nabízí také zajímavé podpůrné účinky na míru konkrétnímu typu pleti.

O tonerech trochu více

Jestliže používáte k umytí pleti princip dvoufázového čištění, tak vás možná napadlo, co ještě tak může na pokožce zbýt na dočištění tonerem? Odpovědí jsou odumřelé kožní buňky a bakterie

U dvojího čištění nejprve olejíčkem odstraňujeme líčidla a mastné nečistoty usazené v pórech, čistícím gelem nebo pěnou zbavujeme pleť nečistot na jiné než mastné bázi (včetně odumřelých kožních buněk). Nicméně, odumřelé kožní buňky a ucpané póry často potřebují více času a také různé způsoby pronikání, aby se skutečně odlouply a z pokožky uvolnily.

Čištění je zkrátka základ, a to nejen proto, že pokožka se obnovuje každých 28 dní, takže na jejím povrchu je vždy více nečistot než by se mohlo zdát. Hlavní je však to, že čisté póry znamenají také snížení rizika vzniku kožních zánětů a kvůli většímu namáhání "ucpané" pleti důkladné čištění funguje jako prevence vzniku předčasných vrásek.

Ve své péči by tonikum měli rozhodně využívat lidé trpící akné, které je nejčastěji způsobeno zablokovanými póry, ve kterých se snadno množí bakterie. Na ty pak reaguje obranný systém a výsledkem je vznik pupínku. Právě tak důležitý je toner i pro sušší typ pleti, kde funguje proti vzniku šupinek.

Krok 3: Vše, co potřebujete vědět o korejských tonerech

Green Plum:  Sjednocující exfoliační toner  

#Efektivně odstraňuje odumřelé buňky. # Předchází vzniku zánětu. #Urychluje proces regenerace buněk. #Vyhlazuje a sjednocuje povrch pleti.
Krok 3: Vše, co potřebujete vědět o korejských tonerech

Bifida Biome: Obnovující toner s komplexem probiotik

#Posiluje kožní bariéru. #Navrací pokožce rovnováhu. #Sjednocuje tón a texturu pleti. #Pomáhá pokožku regenerovat.
Krok 3: Vše, co potřebujete vědět o korejských tonerech

Full Fit Propolis: Vyživující toner s propolisem

#Chrání pokožku před poškozením. #Vyživuje a hydratuje pokožku. #Sjednocuje texturu a snižuje podráždění. #Rychle se vstřebává. #Protizánětlivý.
Krok 3: Vše, co potřebujete vědět o korejských tonerech

Snail True Cica Miracle:  Regenerační toner

#Podporuje regeneraci buněk. #Chrání pokožku před poškozením a dodává jí zářivost. #Pomáhá proti akné, vráskám a hyperpigmentaci.

Nejčastější otázky

Má toner vůbec nějaký účinek?

Ano, hned 3!

Tonery často obsahují exfoliační složky jako jsou kyselina salicyová (BHA), kyselina AHA a vitamín C, které pomáhají s uvolněním pórů a dodáním zářivého a sjednoceného vzhledu. 

Dále napomáhají s vyrovnáváním pH a hydratace pleti, díky čemuž působí proti vzniku akné i předčasnému stárnutí. 

A nakonec jsou také nepostradatelným krokem, který zvyšuje účinnost následného séra a krému.

Zhorší tonikum dehydrataci mé pleti?

Ne, ale...!

Korejská tonika pleť nevysušují a naopak obsahují bezpočet hydratačních složek, které pomáhají s vytvořením ochranné hydratační vrstvy. 

U Západních tonik byl však dříve běžný opačný trend. Jeho cílem bylo rychlé dosažení čistého vzhledu pokožky a "stahování" pórů. Kvůli tomu byl do tonerů přidáván alkohol, jehož vedlejším účinkem byl pocit suché a napjaté pleti, po které často následovalo nadměrné maštění.

Korejská tonika tímto nešvarem rozhodně netrpí a v dnešní době se celkově přístup k tonerům proměňuje a směřují stále více k hydratačním účinkům.

Co je "metoda 7 vrstev" a jaké tonery s ní fungují?

Projasňující technika.

Slyšíte o metodě sedmi vrstev poprvé? Není divu, tato korejská pečující technika je méně známá než klasická 10ti kroková rutina, i když je nejméně stejně zajímavá. 

Její princip spočívá v tom, že tonikum nanesete na pleť až 7x za sebou. Dosáhnete tím hloubkové hydratace podobně jako při ošetření obličeje v salónu krásy. Výsledkem je vypnutá a zářivá pleť a při dodržování pravidelné rutinné péče, je s ní možné dosáhnout efektu porcelánové pleti (glass skin).

Pro tuto metodu jsou vhodná nedráždivá, neexfoliační a lehká tonika. U hutných tonik hrozí vznik lepkavého filmu nebo mastného pocitu. U exfoliačních tonik vznik podráždění. 

Pro vyzkoušení volte proto raději tonika založená na obsahu centelly asiatica a dalších hydratačních a zklidňujících složek.

Jak se liší tonikum od esence?

Hustota a funkce.

Pleťová esence se aplikuje po toniku a je obvykle o něco hustší a obsahuje více výživných látek. Hlavní společnou vlastností těchto produktů je, že pomáhají ostatním nasledující kosmetice lépe vstřebávat

Esence nejsou také primárně určeny k vyrovnávání hydratační a pH rovnováhy, ale spíše k jejímu k vyživování a konkrétním zkrášlujícím účinkům, na které se při výběru zaměříte.

Jaký je správný způsob nanášení toneru?

Tonikum můžete nanést 3 způsoby... 

1) Pomocí vatového tamponku, který tonikem navlhčíte a následně jím lehce přejíždíte nebo poklepáváte po obličeji. Tento způsob aplikace je vhodný zejména pro problematickou pleť s akné, protože mechanickým třením dokáže zachytit a odstranit více nečistot. Naopak se příliš nehodí pro citlivou pleť a také pro pleť trpící rosaceou.

2) Varianta, kterou nejčastěji vidíte v korejských seriálech - tonikum nanesete do dlaní a jemně vmačkáváte nebo vklepáváte do pokožky. U suché pleti je tato aplikace nejvhodnější, jelikož napomáhá hloubkového vstřebávání do spodních vrstev pokožky a máte při ní jistotu, že se toner do pleti skutečně vpije.    

3) Některé tonery se prodávají se sprejovým aplikátorem (mist) a nanáší se dopadáním vzniklé "mlhy" na pleť. Forma mistu má zejména tu výhodu, že se můžete osvěžit kdykoliv během dne a vyhnete se kontaktu s bakteriemi, které se mohou nacházet na rukou nebo vatovém tamponku.  

Krok 3: Vše, co potřebujete vědět o korejských tonerech

Cicaluronic:  Hydratační toner s CICA a hyaluronem

#Doručuje hloubkovou hydrataci. #Pomáhá udržování optimální pH pleti. # Zužuje rozšířené póry. #Redukcí kožní maz. #Obnovuje kožní bariéru. #Projasňující účinky.
Krok 3: Vše, co potřebujete vědět o korejských tonerech

Peptide 9 Aqua:  Zvláčňující toner

#Intenzivně hydratuje a zvláčňuje. #Pomáhá zlepšovat texturu a elasticitu pokožky. #Bojuje proti vráskám a vyhlazuje vzhled. #Má osvěžující a zklidňující účinky proti podráždění.
Krok 3: Vše, co potřebujete vědět o korejských tonerech

Rose Water Bio Ampoule: Tonikum s růžovou vodou proti akné

#Vyhlazení pleti a vyrovnání barevného tónu. #Účinně chrání proti vzniku zánětů a akné. #Podpora přirozené tvorby kolagenu. #Zklidňuje podráždění. #Výživuje a obnovuje.
Krok 3: Vše, co potřebujete vědět o korejských tonerech

Phyto Plump:  Lehký kolagenový toner

#Veganské složení s rostliným kolagenem. #Napomáhá k rychlé obnově po poškození. #Působí proti vzniku vrásek a dodává elasticitu pleti. #Dlouhotrvající hydratace.# Snižuje výskyt vrásek.

Zdroje: Canva 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz