6 účinných k-beauty produktů na pigmentové skvrny

Možná jste slyšeli o korejské “bělící” nebo-li “whitening” kosmetice, občas tyto výrazy najdete přímo na obalu. Nejedná se však o skutečné bělení, je to pouze výraz, který se zažil pro rozjasňující kosmetiku. Taková kosmetika dokáže zesvětlit pigmentové skvrny nebo jizvy po akné. Čím to dokáže a které produkty si zvolit?

Jaké složky najdete v rozjasňující kosmetice?117593271_722095565308412_441778057554823621_n

Může se jednat o malé množství AHA kyselin, jako je kyselina glykolová. Proto je nejúčinnější vyzkoušet rovnou chemický peeling s touto kyselinou, která se o pigmentové skvrny účinně postará. Používání kyselin však zvyšuje fotosenzitivtu, takže pokud vás trápí fleky ze sluníčka, raději zvolte některou z následujících složek.

Dalším efektivním oblíbencem je vitamín C, jehož rozjasňující účinky jsou prokázány obrovským množstvím vědeckých studií. Dokonce pomáhá chránit pleť proti UV záření a tedy další škodě způsobené sluncem. Má výborné anti-aging účinky a působí jako antioxidant.

Dále tu máme niacinamid, který kromě rozjasňujících účinků pozitivně působí na akné, zmírňuje mastnotu a posiluje pleťovou bariéru.

Extrakt z kořene lékořice se může chlubit jako spolehlivá zklidňující složka pro zarudlou pleť, umí dokonce zmírnit projevy podráždění a svědění při ekzémech a lupence. Zároveň je však výborný na pigmentové skvrny a jizvy.

Adenosin a arbutin jsou další dvě složky s protizánětlivými, ale také zesvětlujícími účinky.

Jako pomalejší metoda rozjasnění pleti se prokázal filtrát z kvasinek rodu Galactomyces, případně Saccharomyces. Tonika s tímto koncentrovaným filtrátem proslavila slavná esence od SK-II. Kvasinky působí celkově zkrášlovacím procesem na pokožku – sjednocují její tón, zjemňují texturu, balancují mastnotu, hydratují a dodávají jemný zdravý lesk. Tyto produkty využijete nejlépe jako podporu procesu zesvětlování pigmentových skvrn.

Které produkty si vybrat?

Nemusíte se bát, že po používání těchto látek budete jaksi “bledší”, zesvětlují se pouze tmavé pigmentové skvrny nebo jizvy, nikoli tón vaší pleti. Proto klidně používejte několik rozjasňujících produktů najednou. 

Proces zesvětlení skvrn se neděje přes noc a bohužel potrvá alespoň dva týdny, než se projeví výrazná změna. Sluneční záření navíc neustále ztmavuje novou nechráněnou kůži, proto je zcela nezbytné nosit opalovací krém každý den. Bez opalovacího krému se tato kosmetika bude jen snažit dohnat každodenní škodu způsobenou sluncem, a pak budete mít jen pocit, že vlastně nefunguje. Když zamezíte ztmavování skvrn nošením UV filtrů, rozjasňující kosmetika přestane jen dohánět škodu a začne napravovat, co už na pleti je.

Glow Deep Serum: Rice + Alpha-Arbutin - Rozjasňující sérum s arbutinem a rýží

V této variantě slavných GLOW DEEP sér najdete variantu s arbutinem a rýží. Je doplněn jen nezbytnými složkami, proto je populární volbou pro citlivou, podrážděnou a zarudlou pleť. I když těmito problémy netrpíte, rýže pořád stojí za zkoušku jen na zesvětlení hyperpigmentace.

COSRX Galactomyces 95 Tone Balancing Essence

Jako doplněk rozjasňující rutiny můžete také využít tuto esenci s filtrátem Galactomyces kvasinek. Rozjasňující efekt kvasinek je tu podpořen 2% niacinamidu a 0,04% adenosinu. Esence je velmi lehká a gelová, může sloužit jako intenzivnější náhrada tonika.

COSRX AHA 7 Whitehead Power Liquid

O kyselinách tu máme celý článek. Mají celkově zkrášlující efekt na pleť, mezi ně patří sjednocený tón pleti zesvětlením jizev a pigmentových skvrn. Tato kyselina zároveň obsahuje 2% niacinamidu pro ještě rychlejší, intenzivnější výsledky.

AHA·BHA·PHA 30 Days Miracle Serum - Sérum se 3 prospěšnými kyselinami

Jako alternativu k AHA kyselině COSRX můžete ještě zvolit tento sérum od Some By Mi, který ve složení má bezkonkurenční mix všech kyselin: AHA, BHA a PHA. Toto sérum je skvělou volbou pro ty, kteří chtějí zmírnit zarudnutí způsobené akné a obnovit rovnováhu pleti.

Klairs Freshly Juiced Vitamin Drop

Toto sérum obsahuje 5% čistého vitamínu C (kyseliny askorbové), takže bude jemně zesvětlovat skvrny, aniž by hrozilo podráždění pleti. Vitamín C má ze všech uvedených složek nejlepší anti-aging účinky, včetně ochrany před slunečním zářením. Proto je tou nejlepší volbou pro ty z vás, kterým se na pokožce objevují tmavé fleky po pobytu na sluníčku. Nejlépe jej využijete v ranní rutině.

Snail TrueCica Miracle Repair Serum

Hlemýždí sérum od Some By Mi je zaměřen na smíšenou, mastnou a aknózní pleť, proto je plný protizánětlivých a regeneračních složek. Regenerační efekt je podpořen právě pupečníkem asijským, populárním především u citlivé a problematické pleti. Lehká gelová esence je tak vhodná do rutiny problematické pleti.

Zdroj fotek: It's Skin

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz