Riziko podráždění! Jaké ingredience při péči nemixovat?

Péče o pleť nabízí spoustu zajímavých a velmi účinných ingrediencí, ale ne všechny se společně dobře snáší. I když jsou korejské kosmetické značky uzpůsobené vybíravým zákazníkům, kteří kombinují kosmetiku od různých výrobců, přesto existuje několik pravidel, které je při sestavování kosmetické rutiny třeba dodržovat. Vyhnete se tím riziku podráždění, ale také kontraproduktivním spojením, kde jedna účinná složka ruší účinky druhé. Aby váš čas a práce, kterou věnujete péči o pleť nevyšla nazmar, tak jsme pro vás sestavili tento rychlý souhrn s nejčastějšími kosmetickými "přešlapy".

Retinol & Vitamín C

Retinol a vitamin C jsou samy o sobě velmi prospěšné složky, které pomáhají rozjasnit vaši pleť a zmírnit výskyt světlých skvrn po akné i pigmentaci. Ale pozor, používat je společně by byla chyba! I když se může zdát, že toto spojení účinky na pleť zdvojnásobí, tak téměř jistým výsledkem bude silně zarudlý obličej a nepříjemný pocit. Naráz proto produkty s retinolem a vitamínem C nepoužívejte. 

Možná vás napadá, proč vůbec tyto látky "riskovat" a jestli není lepší se jim při péči o pleť vyhnout úplně. Retinol i vitamín C však přináší jedinečné výsledky, o které byste se určitě neměli ochudit!

Retinol

Retinol neboli vitamín pomáhá s odstraňováním odumřelých kožních buněk a stimuluje tvorbu kolagenu. Kromě toho má také nevídané omlazující účinky, pomáhá proti akné, snižuje viditelnost pórů a zesvětluje pigmentové skvrny. 

Vitamín C

Plní sny o zářivé a sjednocené pleti po všech směrech. Snižuje tvorbu melaninu, čímž eliminuje pigmentaci a vyrovnává barevný tón pleti. Podporuje tvorbu kolagenu a chrání před přečasným stárnutím a jeho protizánětlivé účinky si zase zamiluje aknózní pleť.

Real Vitamin C Ampoule

#Pomoc v boji proti vráskám a pigmentovým skvrnám. #Bránění předčasnému stárnutí pokožky. #Hydratace, rozjasňování a sjednocování tónu pleti.

Yuja Niacin Brightening Mask

#Redukuje hyperpigmentaci a zlepšuje stav pokožky. #Dodává pleti zdravý, jasný a zářivý vzhled. #Hydratuje a zklidňuje pleť. #Bojuje proti stárnutí a zlepšuje elasticitu.

Vitamín C & Kyseliny AHA

Vitamín C a kyseliny AHA (kyselina citronová, glykolová, mléčná, jablečná a vinná), jsou dalšími složkami péče o pleť, které by se neměly míchat, protože společně mohou způsobovat podráždění. V lepším případě, kvůli rozdílu v ideální hodnotě pH, budou navzájem snižovat svou účinnost.

Pokud jste v korejské kosmetické péči už protřelí, tak jste si možná všimli, že někteří korejští výrobci kosmetiky ve svých produktech vitamín C a AHA ve složeních své kosmetiky spojují. Jak je to možné?

Je to samozřejmě tím, že korejští vědci přišli na to, že určité koncentrace AHA, BHA a vitamínu C přináší skutečně skvělé výsledky pro pleť s minimálním rizikem podráždění. Pokud tedy netrpíte citlivostí a budete-li se držet jedné kosmetické řady nebo jednoho produktu s touto kombinací složek, tak se budete těšit z nejlepších účinků spojení těchto 3 složek, a to v podobě krásnější a sjednocené pleti bez viditelných pórů.

Kyseliny AHA

AHA kyseliny se hodí do péče těm, kteří touží po omlazení a sjednocení své pleti. Dokáže zatočit s pigmentovými skvrnami, dodává projasněný vzhled a vyhlazuje vrásky. Stahuje také póry a pomáhá s exfoliací pokožky. 

The Vitamin C 23 Serum

 #Rozjasnění pleti. #Antioxidant. #Zjemňuje jizvy. #Zpevňuje a vypíná pleť. #Zmenšuje jemné linky a vrásky.

Refresh AHA/BHA Vitamin C Lip Plumper

#Jemné exfoliace a výživa rtů. #Viditelné zpevnění a zvětšení rtů. # Použití kdykoli během dne i při večerní péči. #Hydratuje a dodává lesk suchým a popraskaným rtům.

Vitamín C & Benzoyl peroxid

Zdá se vám, že vitamín C vidíte už potřetí? Je tomu skutečně tak. Stejně jako při vnitřním užívání zvyšuje vitamín C imunitu těla, tak i při nanášení na pleť má vynikající účinky, které pokožku chrání před záněty, pomáhají s obnovou její zářivost i se zesvětlením případných nedokonalostí v jejím barevném tónu. Je proto jednou z vůbec nejlepších pečujících složek.

Nicméně, s mnoha jinými látkami se dobře neslučuje. V tomto případě benzoyl peroxid ruší mnoho skvělých účinků vitamínu C.

Benzoyl peroxid

Využívá se především v kosmetice proti akné, díky své schopnosti ničit bakterie a efektivně předcházet vzniku zánětu. Zároveň pokožku také čistí do hloubky pórů, ze kterých odstraňuje odumřelé kožní buňky i usazený maz

Retinol & Benzoyl peroxid

Stejně jako se retinol nemusí s vitamínem C, tak se nedoporučuje kombinovat ani s benzoylperoxidem. Tyto dvě složky se vzájemně neutralizují a při současném používání mohou vést až k podráždění pokožky.

Pokud jste se ocitli v situaci, kdy jste některou ze zmíněných dráždivých kombinací použili a vaše pleť se změnila v rudou jako rajče, tak svou pleť omyjte a nebojte do několika hodin začervenání obvykle odezní samo. Jestliže by přetrvávalo déle (více než 24 hodin), tak je lepší kontaktovat svého lékaře*ku a poradit se, jak podráždění nejlépe zklidnit.

Retinol & kyseliny AHA

Retinol i AHA kyseliny jsou exfoliační složky, proto jejich používání představuje určitý zásah do přirozené kožní bariéry. Společně je proto lepší je nepoužívat. Výsledkem této kombinace může být vysušení, zarudnutí a zvýšená citlivost pleti.

Ze stejného důvodu je, u většiny exfoliačních a peelingových produktů, uváděna doporučená četnost používání v rozmezí 1-2x týdně. I když je odstraňování odumřelých kožních buněk prospěšné a vaší pleti tím ulevíte, tak je k němu nutné přistupovat s mírou. 

Při příliš časté exfoliaci strháváte ochrannou bariéru pokožky, což vede ke zhoršení problémů jako je akné a může dojít také k propuknutí závažnějších zánětů kůže a zvyšuje se také riziko vzniku dalších kožních onemocnění. 

Vždy proto dbejte pokynů výrobce, které jsou uvedené na obalu kosmetického produktu či na našich stránkách v popisku.

Retinol & Kyselina salicylová (BHA)

Ano, i retinol si rozebereme potřetí. Vitamín A (retinol) je oblíbenou ingrediencí péče o pleť, která se ovšem s mnoha dalšími účinnými látkami nekamarádí. V tomto případě při použití společně s kyselinou salicylovou bude vaše pleť pravděpodobně extrémně suchá a podrážděná.

Kyselina BHA 

Kyselina salicyová by neměla chybět v péči těch, které trápí akné. Získává se z vrbové kůry a její hlavním benefitem je schopnost rozpouštět kožní maz. Díky tomu brání ucpávání pórů, vzniku akné, zánětů a černých teček. Zmírňuje též začervenání a podráždění. 

The Retinol 0.1 Cream

#Vyhlazuje jemné linky a vrásky. #Zvyšuje pružnost pokožky. #Vyrovnává a zpevňuje strukturu pleti. #Zabraňuje vzniku akné a zmízíkuje jizvy.

The Retinol 0.5 Oil

#Redukuje vrásky a známky stárnutí. #Eliminuje viditelnost pórů. #Aktivuje tvorbu kolagenu. #Dodává hydratovaný a zářivý vzhled. #Zanechává pleť hladkou a zjemněnou.

Dapsone & Benzoyl peroxid

Pokud se nesnažíte vypadat jako pomeranč (nebo nejmenovaný americký politik), dapson a benzoyl peroxid jsou dvě korejské složky péče o pleť, které se nemíchají. Pokud to uděláte, vaše pleť získá podivné oranžové zabarvení.

Dapsone / Aczone

Dapsone je lehčí forma antibiotik, protože dokáže zneškodňovat bakterie, které nejčastějí způsobují vznik akné a působí tak efektivně při prevenci i ošetřování problematické pleti. Účinný je především proti zánětlivým formám akné.

Benzoyl Peroxide & Hydroquinone

Při společném použití mohou tyto dvě složky způsobit vznik skvrn na pokožce, takže některé oblasti budou mít tmavší barvu než jiné. Opět proto doporučujeme tyto dvě účinné látky ve své péči nekombinovat.

Hydroquinone

Hydrochinon se používá k zesvětlování pokožky, která trpí nerovnoměrným tónem, pigmentací, stařeckými skvrnami, pihami, melasmy a jizvami po akné. U citlivější pokožky může ze začátku používání způsobovat mírné podráždění.

Hydroquinone & Kyseliny AHA

Jak hydrochinon, tak alfa-hydroxykyseliny mohou samy o sobě dráždit citlivější pokožku, proto je lepší se jejich společnému nepoužívání vyhnout. Svou pleť byste mohli poškodit a způsobit ji podráždění.

Měli bychom také zmínit, že i různé koncentrace AHA a BHA kyselin a také retinolu a vitamínu C mohou u různých typů pokožky způsobovat mírné začervenání. Celkově je tedy dobré se u kosmetiky, ve které jsou hlavní účinnou ingrediencí, držet stejné řady produktů.

U silnějších koncentrací se navíc doporučuje pleť postupně navykat a kosmetický přípravek používat obden či jen 2x týdně a množství a četnost navyšovat časem. V případech, kdy je tento postup žádoucí, vždy výrobce uvádí doporučené používání na obalu (a my v popisku produktu).

 

Doufáme, že jsme vám pomohli rozluštit pár dalších zajímavých složek, které můžete ve své kosmetice objevit a především, které vám při správném používání mohou přinést vytouženě krásné a oslňující výsledky. Pokud by jste se toho o účinných látkách chtěli dozvědět ještě o něco víc, můžete se podívat na některý z našich dřívějších článků o vitamínu C a také o unikátních korejských ingrediencí, které jinde nenajdete. Přejeme krásný zbytek dne! 

Zdroj foto: Canva

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz