Spálená pleť od sluníčka: co dělat a nedělat

Vysoké teploty teprve začínají, ale sluníčko už nám pořádně palí. Možná jste svoji UV ochranu podcenili, nebo na ni úplně zapomněli – a teď jste přišli domů s červeným, přecitlivělým obličejem. Co je nejlepší udělat hned po spálení? A co by se naopak dělat nemělo? Poradíme vám, jak ulevit spáleninám od slunce na obličeji a dáme tipy na korejskou kosmetiku, která by neměla ve vaší letní zásobě chybět.

První pomoc na spálený obličej sluncem

Spálení sluncem je vlastně popálenina prvního stupně. Méně závažná popálenina je výrazně červená a vysoce citlivá na dotek. Když se spálíte pořádně, mohou i naskákat puchýřky. Za žádnou cenu je nepraskejte, díky nim se pokožka bude lépe hojit.

  1. Pokud jste pořád venku a už cítíte, že budete spálení, běžte se schovat do stínu. Pijte hodně vody – spálení vysušuje pokožku a pro úspěšné hojení musí být hydratovaná i zevnitř. 
  2. Šetrně odstraňte makeup a dejte si studenou sprchu, pokud jste spálení i na těle.
  3. Použijte na obličej vlhký studený obklad, např. studený ručník. Když dostanete teplo z pokožky, červenání se bude zmírňovat.
  4. Naneste na pleť kosmetiku s aloe vera. Můžete ji nanést před i po studených obkladech, několikrát během dne.

Co určitě nedělat

Myslete především na prevenci spálení a používejte opalovací krém. Předcházíte tak i rakovině kůže, nejen nevzhlednému červenání. Když vás čeká dlouhý den venku, rozhodně si krém vezměte s sebou. Trápí vás otázka, jak ale nanést krém přes makeup? Nejsnazší cesta: naličte si pouze oči a rty, zbytek obličeje nechte bez makeupu. Pořád si tak přijdete upraveně a aspoň nemusíte řešit, že vám pot ničí makeup.

Možná se to zdá intuitivní, ale nedávejte na spálenou pokožku led. Studený obklad je určitě vhodný a potřebný, ale extrémní chlad pleť spíše dráždí a dokonce může popáleniny zhoršit. 

Používání aloe vera gelů má kromě účinků aloe ještě jednu výhodu – gel je velice lehký a rychle se vsákne. Je důležité na spáleniny nepoužívat hutné a mastné krémy. Ano, pokožka je sice sluncem vysušená, ale těžký krém nebo olej uzavře teplo v kůži a bude ho tam držet. Teplo musí ven, aby se popálenina dobře hojila, takže lehká kosmetika s aloe, nebo alespoň se svěží gelovou konzistencí, je jedinou dobrou volbou.

 holika_banner

Kosmetika pro chlazení spálené pleti

TIP: Holika Holika 99% Soothing Gel

Populární aloe vera gel s příjemnou konzistencí, která nebude lepit. Můžete ji snadno nanášet několikrát denně a navíc se prodává ve dvou velikostech (55 ml a 250 ml). Menší balení je ideální na cesty nebo do kabelky, zatímco cenově výhodné velké balení využijete doma. Nízká cena navíc dovoluje každému si tento chladivý gel vyzkoušet. Prohlédněte si i další řadu aloe kosmetiky.

TIP: CICA Aloe 96% Soothing Gel Cream

Pro okamžitou úlevu si můžete nabrat tento aloe vera gel rovnou do hrsti. Velká krabička (300 ml) je praktická pro použití na celé tělo. Snadno se roztírá, nelepí a můžete se v tomto aloe doslova koupat. Poslouží také jako pleťová maska, když naneste silnou vrstvu gelu na obličej a opláchnete po zhruba 15 minutách.

TIP: Joyful Time Essence Mask (Aloe)

Plátýnková maska je vynikající pro zklidnění spáleného obličeje, obzvlášť tato maska Mizon s vysokým obsahem aloe. Je to vlastně podobný princip, jako studený vlhký obklad. Pokud ale s konkrétní maskou ještě nemáte zkušenosti, raději ji nepoužívejte jako první pomoc, ale až na následující hojení a úlevu.

TIP: Cicaluronic Gel Treatment

Lehký gelový krém s extraktem pupečníku asijského je také výborný na další hojení pokožky. Rychle se vstřebá a pomůže pleť zahojit. Nejvíce jej ocení do své rutiny smíšená nebo mastná pleť.

 

Zdroje fotek: Holika Holika instagram

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz