Průvodce typy pleti: suchá pleť

SZnáte svůj typ pleti? Víte, jak o něj správně pečovat a jakou zvolit kosmetiku? Pojďte to zjistit v naší sérii článků zaměřených na jednotlivé typy pleti. Dnes si posvítíme na suchou pleť a poradíme, jak si pro ni sestavit denní rutinu s korejskou kosmetikou.

Jak zjistím svůj typ pleti?

Ať už máte nějakou představu nebo ne, tento rychlý test vám udělá jasno:

  1. Umyjte si pleť jemným čistícím gelem nebo pěnou. Lehce (bez dření!) osušte pleť ručníkem.
  2. Nic na pleť nedávejte zhruba hodinu. Žádný krém, žádnou kosmetiku. Během hodiny se pleť po čištění vrátí do svého přirozeného stavu.
  3. Jak se vaše pleť po hodině cítí? Cítíte pnutí a vidíte suchá místa, případně šupinky? Nebo je spíše všude viditelně mastná? Je mastné jen čelo, nos a brada, zatímco zbytek je suchý? Otestujte si své závěry jednou vrstvou papírového kapesníku, který po té hodině čekání přiložte a lehce přitiskněte na t-zónu a tváře. Zůstala na něm mastnota nebo ne?

 

Co znamená, že mám suchou pleť?typy_pleti_girl_sucha_plet

Suchou pleť máte tehdy, pokud kapesník v testu zůstal suchý. Také jste během čekání cítili pnutí kolem úst, očí nebo na čele. Po bližším prozkoumání pleti může být i viditelně suchá, s výraznějšími vráskami, hrubou texturou nebo šupinkami. Pokud po hodinovém testu byla pleť červená, mírně podrážděná a po následovném nanesení kosmetiky štípala, pravděpodobně máte kombinaci suché a citlivé pleti. Další nápovědou vám může být, pokud cítíte pnutí už po probuzení a potřebujete hutnější ranní krémy, aby se pleť po pár hodinách opět nenapínala. Suchá pleť může také vypadat matnější až mdlá, s menšími póry.

Proč tomu tak je? Normální pleť má vyvážené množství vody (hydratace) a lipidů (tzn. tuků, především mastných kyselin, ceramidů a cholesterolu). Lipidy jsou obsaženy v kožním mazu a pomáhají udržovat zdravou funkční bariéru, čímž se pleť dokáže regenerovat a zadržovat vodu. 

Narozdíl od normální pleti, suchá pleť nemá dostatek lipidů a přirozených hydratačních faktorů. To znamená, že jí chybí mastnota, nezadrží vodu a má sníženou schopnost regenerace. Proto je neustále suchá a nedokáže pořádně shodit odumřelé buňky, které vnímáme jako šupinky a hrubý povrch kůže.

Jak mám o suchou pleť pečovat?

Hydrataci i regeneraci buněk můžete podpořit vhodnou kosmetikou. Nejprve se ujistěte, že používáte jemné čistící produkty. Pro odlíčení můžete zvolit jemnou micelární vodu nebo ještě lépe, hydrofilní olej. Důležité je, aby čištění sebralo pleti co nejméně hydratace. Po umytí se pleť nesmí ihned napínat, můžete si takto časem přivodit podráždění a poškodit hydratační bariéru. 

Regeneraci buněk podpořte použitím peelingu s obsahem AHA kyseliny. Pleť bude schopnější shazovat odumřelé buňky, místo aby se na pleti držely jako šupinky. AHA kyseliny také zjemňují hrubou texturu a navrátí mdlé pleti zářivý vzhled.

Suchá pleť obzvlášť ocení kyselinu hyaluronovou, která pomáhá držet vodu, když to pleť sama nezvládne. Zvolte ji například ve formě koncentrovaného séra nebo hydratační esence. Vyhledávejte i glycerin, sice známý a obyčejný, ale dokáže “doručit” vodu hluboko do pleti. Doplnit oleje můžete čistou formou (vhodný je třeba skvalan, jojobový a šípkový olej) nebo ve formě emulze a krému.

Nejvíce ovšem zabodujete, pokud suché pleti dodáte ceramidy. Proč? Ceramidy jsou totiž jeden druh zmíněných lipidů, kterých suchá pleť produkuje málo. Kožní bariéra je z 50% složena právě z ceramidů a pokud je budete nanášet na pleť, doplníte jejich nedostatek a podpoříte jejich tvorbu. Řada Holika Holika Good Cera kombinuje ceramidy, kyselinu hyaluronovou a oleje jako zcela ideální koktejl pro vysušenou pleť.

Jak má vypadat rutina pro suchou pleť?

Tady najdete příklad večerní rutiny pro suchou pleť s korejskou kosmetikou. Chcete svou rutinu rozšířit? Prohlédněte si náš návod pro zářivou pleť v 10 krocích, kde se dozvíte vše o struktuře pečující k-beauty rutiny. 

1. Jemné čištění: All Clean Balm + Rich Moist Foaming Cleanser

Odstraňte makeup hydrofilním balzámem a umyjte pleť jemnou čistící pěnou s nízkým pH.

2. AHA kyselina: COSRX AHA 7 Whitehead Power Liquid

Po čištění naneste kyselinu, nejdříve jen třeba 3x týdně, poté dle potřeby maximálně jednou denně.

3. Hutné hydratační tonikum: Supple Preparation Facial Toner

Suché pleti nejvíce prospěje hutnější tonikum, které jí navíc pomůže lépe vstřebat a udržet hydrataci z dalších produktů.

4. Esence/sérum s kyselinou hyaluronovou: Mizon Hyaluronic Acid 100

Pomáhá pleti zadržovat vodu aby vydržela déle hydratovaná.

5. Výživný noční krém: MLE Lotion

Dodá potřebné ceramidy, oleje, bambucké máslo i kyselinu hyaluronovou.

Pro ranní rutinu si můžete jen opláchnout pleť vodou a začít od kroku 3 nanesením toneru, použití esence nebo séra je na vás. Večerní krém lze vyměnit za Good Cera Emulzi, která má stejné vlastnosti, jen lehčí formu. Nezapomeňte, že opalovací krém je ten nejúčinnější anti-aging produkt, proto po ranním krému naneste například hydratační COSRX Aloe Soothing Sun Cream.

Na závěr tu máme shrnutí vlastností pleti, večerní rutinu a jaké složky je nejlepší vyhledávat v kosmetice, stačí uložit na Pinterest nebo stáhnout!

sucha_plet_shrnuti_infografika3

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz