Proč by AHA nebo BHA kyselina měla být v každé beauty rutině

Mít ve své beauty rutině nějakou tu kyselinu (nebo-li chemický peeling) se hodí skutečně každému typu pleti. Jedná se o ověřené, účinné látky, které dokáží pleť prakticky transformovat k lepšímu. Jejich použití vám však může být cizí. Co se schovává pod zkratkami AHA/BHA, jaký je mezi nimi rozdíl a které kyseliny zvolit pro svůj typ pleti? Vše se dočtete v tomto článku.

Co je to chemický peeling?

Chemický peeling (často v tekuté nebo gelové formě) pomocí kyselin dokáže rozpustit pojivo, které drží odumřelé buňky na pleti. Začnou tedy rychleji opadávat a pleť se bude obnovovat svižnějším tempem. Rychlejší regenerace pleti odhalí novější, čerstvé buňky, takže pleť bude vypadat hladší, pevnější a zdravější. Tento proces také zesvětluje pigmentové skvrny, vyhladí jemné vrásky a promění hrubou pokožku v hebkou. Zkrátka takové komplexní zlepšení vzhledu pleti.

Nestane se to přes noc; pleť si potřebuje na urychlený proces obnovy pomalu zvykat a výsledky uvidíte zhruba po měsíci. Pravidelné používání je pro chemický peeling zásadní. Avšak než s ním vůbec začnete, musíte mít v rutině opalovací krém. Kyseliny zvyšují fotosenzitivitu i týden po použití, proto je nutné každý den nanést UV ochranu pod makeup. 

Druhy kyselincosrx_kyseliny

Nejpoužívanější AHA (alfa-hydroxykyseliny) jsou kyselina glykolová, mléčná a mandlová. Liší se především velikostí molekul a tedy schopností pronikat do kůže. Nejmenší molekuly, a tedy nejsilnější i nejrychlejší účinky, má kyselina glykolová. Kyselina mléčná je střední cesta a kyselina mandlová je ta nejjemnější. Výhoda všech AHA spočívá v tom, že k pleti přitahují vodu a zpomalují její odpařování. 

BHA (beta-hydroxy) se používá především kyselina salicylová. Její výhoda je, že proniká skrz mastnotu hluboko do pórů. Odtud “vyhodí” přebytečnou mastnotu a mrtvé buňky, což vede k čistším pórům a předchází jejich ucpávání. Zároveň má silné antibakteriální a protizánětlivé účinky. Může tak zabránit zanícení a tvorbě nového akné, nebo zklidnit již zanícenou pokožku. 

AHA nebo BHA – kterou si mám vybrat?

Když už víte, co všechno dokáže urychlená regenerace buněk a jaký účinek to má, jednotlivou kyselinu vyberte dle jejích vedlejších vlastností. Oba druhy jsou vhodné pro všechny typy pleti, ale pro nerozhodné tu máme pár rad:

AHA kyseliny zlepšují přirozenou schopnost pleti udržet hydrataci, což výrazně pomáhá sušší a starší pleti. Také jsou o něco málo efektivnější na vyhlazení uzavřených komedonů (tzv. krupičky, více o typech akné v našem článku). Pomáhají předcházet akné způsobeném nadměrným opadáváním buněk a zabraňují vzniku šupinek. 

BHA kyselina působí nejúčinněji na typické pupínky, udržuje čistější póry a reguluje mastnotu pleti. Dokáže vás zbavit černých teček a zklidňuje již vzniklé akné. Zabraňuje ucpávání pórů způsobených nadměrnou mastnotou a nánosem v pórech. Je protizánětlivá, čímž předchází vzniku zaníceného (červeného) akné.

KEEO TIP: COSRX BHA Blackhead Power Liquid & COSRX AHA 7 Whitehead Power Liquid

Jak se chemický peeling používá?

Naneste kyseliny rovnou po čištění na osušenou pleť. Nechte peeling zaschnout a poté naneste další kosmetiku, jako tonikum, sérum a/nebo krém. Nezapomeňte si ověřit pořadí produktů v našem návodu na stavbu korejské rutiny

Protože se jedná o podstatný zásah do obnovy kůže, příliš časté používání kyselin může vést k podráždění pleti. Projevuje se červenáním, pálením a přecitlivělostí. Začátečníci by měli nanášet peeling 2x týdně a postupně zvyšovat až na každý druhý den, nebo dle typu pleti. Jakmile se vám bude zdát kůže citlivá na dotek nebo červená, musíte zpomalit a chvilku peeling nepoužívat. 

V začátcích se také mohou najednou objevit pupínky tam, kde je míváte běžně. Rychlejší obnova buněk mohla také urychlit tvorbu již vzniklých pupínků, ačkoliv se mohly teprve schovávat pod povrchem. Podle toho, jak silné máte akné, se tento proces (anglicky nazvaný purging) může dít 1-2 měsíce od začátku používání. Poté by však měl přestat a tvorba nového akné by měla výrazně zpomalit. Pokud se tak nestane, či je naopak situace horší, zvolená kyselina vám pravděpodobně nevyhovuje složením.

Zdroj fotek: COSRX.com a COSRX instagram (upraveno)

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz