Od jogurtu ke zdravé pleti: jak fungují probiotika v kosmetice?

Nově u nás najdete unikátní řadu kosmetiky s probiotiky, Bifida Biome od ma:nyo. Nejenže se tato kosmetika opírá o nejnovější výzkum, ale jedná se o jeden z nejaktuálnějších kosmetických trendů. Čím jsou probiotika tak vyjímečná a jak vlastně fungují na pleti?

Co jsou probiotika?

Určitě jste o nich slyšeli, jen ve zcela odlišném kontextu než je kosmetika. 

Probiotika jsou mikroorganismy, respektive bakterie, žijící v lidském střevě. Proto o nich nejčastěji slyšíte u jogurtů a v lékárně. Jsou to ty “hodné” bakterie, které pomáhají zdravému chodu našeho těla. Jejich opakem jsou antibiotika, která naopak ničí jiné mikroorganismy. Pokud vám probiotika chybí a zařadíte je do svého jídelníčku, můžete opět nastolit rovnováhu mezi užitečnými a škodlivými bakteriemi, čímž předejdete spoustě zažívacích potíží.

Jak fungují probiotika v kosmetice?

Velmi podobně! Na pleti také máme živé prostředí pro bakterie. Ačkoliv slovo bakterie vyvolává spíše negativní asociace, pleť má spoustu svých dobrých bakterií, které ty špatné udržují na uzdě, aby pleť dále zdravě fungovala. Přidání pleti prospěšných probiotik do naší kosmetické rutiny tedy funguje podobně, jako když si dáme jogurt - chceme přispět rovnováze bakterií na pleti. Pleť je pak schopná používat své přirozené obranné mechanismy proti škodlivým vlivům. 

Jenže každý máme toto prostředí na pokožce zcela jiné. Faktory, které rovnováhu narušují, také mají jiný účinek na každého. Jsou jimi například znečištěné ovzduší, jídelníček nebo příliš dráždivá kosmetika. Někomu zkrátka naskáčou pupínky po kousku čokolády, někdo má zase krásnou pleť, i když ji umývá šamponem.

Jaké jsou výhody používání probiotik na pleť?

Nanesením kosmetiky s probiotiky tedy podpoříme přirozené funkce pleti. Jaké funkce to jsou? 

  • Zdravá pleť s vyváženým prostředím pro bakterie je odolnější proti stresu z okolního prostředí, jako je znečištěný vzduch a UV záření. 
  • Zvýšená odolnost také omezí citlivost a červenání, protože pleť nebude natolik vyprovokována k reakci. Probiotika tedy mohou pomoci i na růžovku a ekzémy.
  • Probiotika přispějí k funkci hydratační bariéry, která zabraňuje vysoušení a udržuje pleť hydratovanou. Tím se zároveň zmírní viditelné známky suché pleti, jako je napnutá pleť a jemné vrásky. 
  • Prostředí zdravé pleti je mírně kyselé, což dokáže zlikvidovat škodlivé bakterie žijící na vyšším pH. Tohle je obzvlášť důležité při tvorbě akné, jelikož bakterie způsobující pupínky nesnáší kyselé prostředí.

 

Vyzkoušejte: Bifida Biome FormulaStrengthening the Skin Barrier with Manyo's Bifida Biome Ampoule Toner and  Complex Ampoule – THE YESSTYLIST

Bifida Biome™ od ma:nyo mění pravidla hry v péči o pleť. Tento výkonný vzorec pomáhá posilovat, obnovovat a vyplňovat kožní bariéru. Probiotická péče o pleť využívá své složky k hojení pleti a zároveň chrání přirozenou kožní mikroflóru

Bifida Biome Ampoule Toner je tonikum s hutnější texturou obohacené o esenciální složení, které pomáhá posilovat kožní bariéru. Jemně exfoliuje pokožku pomocí PHA a pomáhá snižovat viditelnost pórů.

Sérum Bifida Biome Complex posiluje kožní bariéru. Viditelně zpevňuje a vyživuje hydratační vrstvu pleti pro dlouhodobé zvláčnění a oživení pokožky.

Koncentrované sérum Bifida Biome obnovuje zdravý a rozjasněný vzhled pleti a zároveň redukuje výskyt vrásek, zpevňuje a hydratuje pleť.

Koncentrovaný krém Bifida Biome hydratuje a zjemňuje vzhled pleti a zároveň zabraňuje jejímu předčasnému stárnutí. Rychle se vstřebává do pokožky a zanechává zářivý vzhled a zdravě lehký lesk.

Zdroj fotek: Oficiální instagram Holika Holika

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz