Co skutečně pomáhá na rozšířené póry?

Trápíte se s rozšířenými póry? Občas se může zdát, že na ně totiž nic nefunguje. Nebojte, není tomu tak, stačí pouze pochopit, co se ve skutečnosti dá s póry dělat a co už je mýtus. Nejdříve si objasníme tři nejčastější otázky a poté se zaměříme na efektivní způsoby péče o póry.

Nejčastější dotazy o pórech

Jak rozšířené póry vznikají?

Když pokožka produkuje příliš mnoho mastnoty, nahromadí se v pórech. Tam se k ní přidají mrtvé buňky a pór se začne ucpávat. Čím je nános větší a čím déle v póru sedí, tím více jej roztáhne a zvětší, aby se mohla další mastnota dostávat skrz. Pokud je v póru zároveň spousta mrtvých buněk, která průchod mastnoty na povrch zcela ucpe, oxiduje a zčerná - takto vznikají černé tečky. 

Má rozšířené póry pouze mastná pleť?

Ne, může je mít i suchá pleť! Ačkoliv je nadprodukce kožního mazu nejčastější příčinou, rychle se hromadící mrtvé buňky mohou také póry ucpávat a zvětšit je. Proto je důležité suché pleti zajistit rychlejší obnovu buněk, aby nezůstávaly na pleti, netvořily šupinky a snadněji se uvolňovaly z pórů.

Je možné skutečně stáhnout póry? Mohou se otevírat a zavírat?

Bohužel, odpovědí je “ne” na obě otázky. Velikost pórů je z velké části rozhodnuta genetikou, právě kvůli tomu, že produkce mastnoty či nadměrné hromadění buněk je také částečně způsobeno geneticky. Póry jsou pouze průchody v pokožce, skrz které proudí kožní maz na povrch pleti a hydratuje ji. Nemají žádné svaly, které by se mohly stáhnout nebo otevírat. Častá rada o zavírání a otevírání pórů teplotou vody je zcela nepravdivá. Jediný způsob, jak póry viditelně zmenšit, je udržovat je čisté. Opticky pak působí menší a nejsou tak výrazné.

Co rozšířeným pórům tedy skutečně pomáhá?

AHA a BHA kyseliny

Kyseliny glykolová a salicylová jsou tím nejlepším přípravkem pro rozšířené póry. Oba druhy urychlují obnovu buněk a regenerují pleť, čímž zabraňují vzniku nánosů v pórech. Kyselina glykolová je vhodnější pro suchou pleť pro prevenci šupinek a zjemnění textury. Kyselinu salicylovou zvolte pro mastnou pleť, jelikož proniká skrz mastnotu až do hloubky pórů. Pokud vyzkoušíte kyseliny od značky COSRX, dostanete navíc 2% niacinamidu, o kterém se dozvíte níže. 

KEEO TIP: COSRX BHA Blackhead Power Liquid, COSRX Two in One Poreless Power Liquid

Niacinamid

Nebo také vitamín B3. Výrazně podporuje přirozené procesy v pleti a posiluje její bariéru, čímž se zlepšuje celkové zdraví pokožky. Při pravidelné aplikaci na pleť nastolí rovnováhu produkce mazu, aby skrze póry neprocházelo více než je třeba. K tomu je vysoce efektivní pro zesvětlování jizev či zjemnění drobných vrásek.

KEEO TIP: COSRX Galactomyces 95 Tone Balancing Essence

Jílové masky a aktivní uhlí

Masky obsahující jíl (např. kaolin) nebo produkty s aktivním uhlím jsou vhodným krátkodobým, avšak instantním řešením. Dokáží okamžitě vysušit přebytečný maz z pórů, čímž budou okamžitě vypadat menší a méně nápadné. Neudrží je to čisté dlouhodobě, ale takové produkty by se měly stát součástí vaší rutiny 1-2x týdně pro dobrou očistu. 

KEEO TIP: COSRX Poreless Clarifying Charcoal Mask, MEDIHEAL W.H.P. Hydrating Charcoal Mineral Mask

Zdroj fotek: COSRX.com

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz