Centella: jak tato rostlinka pomáhá citlivé pleti?

Gotu kola, pupečník asijský, centella asiatica – názvy pro velmi populární rostlinku, kterou nyní najdete ve složení kosmetiky snad každé korejské značky. Čím si tuto oblibu zasloužila a co vám může její aplikace na pleť přinést? 

Co centella asiatica dokáže na pleti?

Centella se objevuje v tradiční medicíně už stovky let, proto není divu, že si našla cestu i do moderní kosmetiky. Extrakt z centelly obsahuje několik významných aktivních složek, především madecassoside a asiaticoside. Tyto látky dokáží hojit poškozenou kůži a napomáhat při vyhlazování jizev. Díky protizánětlivým účinkům je lze využít na podrážděnou kůži, ekzémy, nebo akné. Ačkoliv jsou tyto aktivní látky hlavními hvězdami extraktu centelly, najdeme v ní ještě silné antioxidanty, vitamíny a zvlhčující složky podporující tvorbu kyseliny hyaluronové v pokožce.

Produkty s označením centella mohou obsahovat nejen extrakt, ale také zmíněné jednotlivé aktivní složky pro posílení účinků. Zároveň se můžete setkat s označením CICA. Jedná se o zkratku z francouzského slova cicatriser, který označuje hojení či zacelení jizev. Jsou to také produkty s obsahem centelly a jejích aktivních látek. V k-beauty se tento název ujal, především pro hutnější krémy a balzámy, sloužící jako hojivá mast na silně podrážděnou nebo poškozenou kůži. Ale to by nebyla korejská kosmetika, kdyby původní masti nerozvinula do celých produktových řad pro kompletní hojivou rutinu.

Centella a CICA produkty na KEEO

COSRX Centella Hydrium Aqua Soothing Ampoule

Lehká jako voda, ale hydratuje do hloubky. Tato ampule obsahuje 42 % extraktu z pupečníku, který doplňuje o extra madecassoside i další protizánětlivé a hojivé látky. Vzniká tak intenzivní, avšak lehounký produkt na akné nebo podrážděnou pokožku.

iUNIK Centella Calming Gel Cream

Příjemný gelový krém založený na vodě z listů centelly (70 %) a tea tree (10 %) pro svěží hydrataci smíšené a mastné pleti. Krém navíc pomáhá kontrolovat nadměrnou produkci kožního mazu, má zvýšený protizánětlivý efekt a účinně hydratuje, aniž by pokožku zatěžoval.

MIZON Good Bye Blemish Soothing Gel Cream

Intenzivní krém pro lokální hojení zarudnutí a podráždění. Obsah 42 % extraktu z centelly je posílen jejími jednotlivými aktivními látkami (madecassoside, asiaticoside a jejich kyseliny) pro maximální efekt.  

COSRX Centella Alcohol-free Toner

Pro snadnou dávku centelly ve vaší rutině zvolte toto tonikum ve spreji. Lze jej využít jako zklidňující tonikum, ale také pro osvěžení, hydrataci a zmírnění zarudnutí kdykoliv během dne. 

COSRX Pure Fit Cica Cream Intense 

Zklidňující pleťový krém s centellou, alatoinem a borovicí pro hydrataci citlivé a problematické pokožky. Objevte celou řadu CICA od COSRX a můžete doplnit svou rutinu o tonikum, intenzivní krém, pleťovou masku nebo čistící pěnu.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz