Akné: jak vzniká, jeho typy a pravda o nejčastějších mýtech

Akné je ten nejrozšířenější kožní problém, který nepostihuje pouze děti v pubertě, ale také dospělé. Nemá dopad jen na vzhled naší pleti, horší je dopad na naši psychiku. Proto je důležité o akné mluvit, normalizovat ho a zatočit s mýty nebo předsudky. Právě u mýtů a předsudků začneme sérii článků věnované aknózní pleti. 

Příčiny a tvorba akné

Než se vrhneme na časté mýty, začneme u jedné velké pravdy: jaké jsou příčiny vzniku akné a jak se tvoří? Když se podíváme na vznik akné obecně jako kožního onemocnění, až 80% lidí akné zdědilo od rodičů. Toto je podle vědy ta nejjasnější příčina. Za sekundární faktory se považuje hormonální aktivita, jako během menstruačního cyklu a puberty. Hormony, konkrétně androgeny, zvyšují produkci kožního mazu, což jde často ruku v ruce s tvorbou akné i v dospělosti.

Typy pupínků

Samotné pupínky obvykle vznikají tak, že se mrtvé buňky a nadbytečná mastnota nahromadí v pórech, čímž se ucpou a dojde k zanícení. Takto často vznikne typický pupínek s tzv. bílou hlavičkou a červenou kůží kolem. Může se stát, že se takto ucpaný pór „neotevře a zůstane pod kůží jako malý hrbolek. Lidově se těmto pupínkům říká krupička, přesnější název je uzavřené komedony. Naopak otevřené komedony jsou známé jako černé tečky. V tomto případě se mix mastnoty a mrtvých buněk dostal až k povrchu pleti, kde vlivem vzduchu zčernal a tvoří jakoby zátku póru.

Když se typický pupínek zhorší a nahromadí se v něm mnohem více mastnoty a buněk, vzniká tzv. pustula. Pod povrchem kůže má spoustu hnisu, takže je hrbolek větší a červenější. Dalším typem závažnějšího akné je cystické, velké červené a bolestivé hrbolky. Pokud trpíte na jeden z těchto typů silného akné, doporučujeme pravidelně navštěvovat dermatologa. Pomůže vám akné léčit a předejít hlubokým jizvám.

MÝTUS: Akné je způsobeno špinavou pletí nebo špatnou hygienou.

cosrx_bha

Pravděpodobně jste takovou radu sami slyšeli, nejčastěji během puberty: „Musíš si pořádně umývat obličej, abys neměl/a akné! Sebevíc jste mohli čistit pěnami, gely a peelingy - akné to nezastavilo. Ačkoliv některé bakterie mohou vést k zanícení, přehnané mytí neovlivní tvorbu pupínků. Je ovšem důležité každý den z pleti jemně odstranit vše, co by se mohlo usadit v pórech a ucpat je.

Důraz klademe na slovo jemně, protože často převládá myšlenka, že akné je nutné „vysušit“ a čistit nějakým dramatickým způsobem. Naopak, vyhýbejte se drsné čistící kosmetice a produktům s vysokým obsahem alkoholu. Ani velmi mastné pleti nepomůžete pravidelným vysušováním. Zjistěte o mastné pleti více v našem průvodci. Vyhledávejte gely/pěny s nízkým pH, protože mírně kyselé prostředí dokáže lépe bojovat s bakteriemi a přispívá obecnému zdraví pleti.

KEEO TIP: COSRX Good Morning GelGreen Plum Refreshing Cleanser

MÝTUS: Proti akné zabírá pít více vody a nejíst čokoládu.

Bohužel, pitný režim nezabrání ucpávání pórů. U čokolády a mléčných produktů zatím věda nenašla zcela jasnou odpověď ohledně vlivu na akné. Je možné, že některá jídla ovlivňují produkci hormonů, což může vést k větší mastnotě pleti a tedy větší šanci na ucpání pórů. Neplatí to ovšem u každého, proto nelze obecně tvrdit, že by na akné zabíralo nejíst čokoládu.

Co na akné zabírá doopravdy jsou hydroxy kyseliny, jako kyselina salicylová (BHA) a kyselina glykolová nebo mléčná (AHA). Vyberte je podle typu akné, se kterým se nejvíce setkáváte. Oba druhy kyselin jsou účinné proti klasickým pupínkům a zabraňují hromadění mrtvých buněk v pórech. BHA je vhodnější pro mastnou pleť a černé tečky, protože se dostane skrz mastnotu až dovnitř pórů. AHA zase působí účinněji na krupičku (uzavřené komedony) a pomáhá pleti udržet hydrataci. Doporučujeme vybrat jeden typ kyseliny a později třeba vyzkoušet jiný. Je to pro pleť bezpečnější než používat oba najednou.

KEEO TIP: COSRX BHA Blackhead Power Liquid, COSRX AHA 7 Whitehead Power Liquid

MÝTUS: Makeup zhoršuje akné a problematická pleť by ho neměla nosit.

Pro mnohé z nás je makeup to jediné, co nám pomůže ráno vyjít z domu. Tady narážíme na psychické dopady akné a líčení je jedna z metod, jak našemu sebevědomí pomoci. Proto je důležité líčení takto neočerňovat. Kosmetika má svoje složení, ať už je to krém nebo tekutý makeup. Cokoliv v tom složení nemusí sednout zrovna vaší pleti, zatímco jiným lidem to nedělá problém. Tento risk podstupujete u veškeré kosmetiky a makeup není jiný, proto není pravda, že by konkrétně nanášení makeupu zhoršovalo akné. Pleť s makeupem dýchá úplně stejně jako bez něj.

Jak jsme si vysvětlili výše, pupínky vznikají ucpáváním pórů a je důležité tomu předcházet. Pokud vždy makeup řádně odlíčíte, aby jeho zbytky nezůstaly v pórech, nemusíte se bát ho nosit. Stačí zvolit účinnou metodu odličování. Není dobré spoléhat, že čisticí pěna odstraní opravdu všechno. My doporučujeme korejské dvojí čištění s hydrofilním olejem, který nejen zcela rozpouští makeup, ale dokáže uvolnit nečistoty z pórů. Jako alternativu k hydrofilnímu oleji můžete také použít micelární vodu pro odlíčení a následně pleť vyčistit pěnou/gelem.

KEEO TIP: Mizon Hydrating Deep Cleansing Oil, Beauty of Joseon Ginseng Cleansing Oil

Zdroje fotek: A’Pieu (upraveno), COSRX

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz