5 tipů, jak pleti ulevit od stresu

Nacházíme se ve velmi úzkostlivé době. Starosti a stres se neprojevují jen na naší náladě, ale na celkovém zdraví – pleť není výjimkou. Pojďme se podívat, jak můžete své pleti ulevit od následků stresu.

Jaký má stres dopad na pleť?

Stres může podpořit zánětlivé a další nepříjemné procesy v pokožce a zvýšit výskyt nebo zhoršit průběh problémů, se kterými se běžně potýkáte. Vidět můžete např. zvýšenou tvorbu akné, silnější ekzémy, nebo zvýšenou citlivost. Ovlivněna je také pleťová bariéra, kdy kvůli jejímu oslabení se mohou na pokožce objevovat suchá místa a šupinky.

Podobně jako si nervózní člověk okusuje nehty, můžete si během návalu úzkosti škrábat pokožku. Ačkoliv jste běžně opatrní na své ekzémy či akné, ve vypjatých situacích nemusíte ani vědět, že tento zlozvyk máte. Z tohoto důvodu se zvyšuje i riziko fyzického podráždění. Stejně tak můžete zaznamenat napětí v obličeji – dlouhodobé mračení, zaťatá čelist apod. 

TIP #1 Čištění spojené s masáží

Na uvolnění napětí v obličeji není nic lepšího než masáž. Nemusíte ani dělat nic extra, stačí masáž provádět během čištění obličeje. Pro relaxaci jemně následujte kontury tváře směrem od středu obličeje ven. Pokud vás trápí časté zatínání čelisti, zaměřte se při masáži na oblast přímo pod ušima. Ukazováčkem a prostředníčkem mněte kůži krouživými pohyby, ale příliš netlačte. Při tom otevírejte pomalu ústa a dotýkejte se špičkou jazyka předních zubů - tak protáhnete všechny napjaté svaly.

TIP #2 Vrstvení hydratačního tonika

Způsobuje vám stres dehydrataci a zároveň i přecitlivělost pleti? Místo kombinování mnoha různých druhů kosmetiky můžete vytěžit maximum i z jednoho produktu. Stačí vám k tomu hydratační tonikum. Po umytí zkrátka aplikujte několik vrstev tonika (doporučuje se 3-7). Pleť se úžasně vyplní, aniž by byla potřeba celá rutina sestávající z mnoha kroků,. Citlivá pokožka si odpočine od kombinování mnoha produktů a s dehydratací bude konec.

TIP #3 Zjednodušená rutina

V návaznosti na předchozí krok se ve stresovém období hodí rutinu zjednodušit na úplný základ, který vám dodá vše potřebné, ale netrvá příliš dlouho. Není vždy jednoduché sbírat poslední zbytky síl večer pro aplikaci pečující kosmetiky - přitom pleť vlivem stresu nejvíce strádá. Pokud jsou vaším problémem nové pupínky nebo červené fleky, omezte svůj pečující rituál na čištění, hydratační krém a vhodné lokální spot ošetření. Koncentrované krémy a patche pomůžou rychle zahojit akutní problémy, aniž by vás jejich používání stálo příliš mnoho energie.

TIP #4 Pleťová maska a váleček

Joyful Time Green Tea Essence Mask

Pokud se naopak rádi zrelaxujete tím, že uděláte pro pleť něco navíc, pak se vám bude hodit tento tip. Naneste plátýnkovou pleťovou masku a připravte si masážní pleťový váleček. Můžete svolit váleček s chladivým efektem, který dáte před použitím do lednice a který vám pomůže zklidnit začervenání nebo klasický jade roller. Pak válečkem přejíždějte přes obličej s maskou od jeho středu směrem ven jako při masáži. Pokud budete váleček směřovat k uším, můžete provádět lymfatickou masáž a zmírnit otok obličeje.

TIP #5 Kyselina salicylová

Jestli jste si doteď nepořídili žádný produkt s kyselinou salicylovou, pak si můžete náročné období zpříjemnit nakupováním kosmetiky. :) Kromě toho, že kyselina salicylová (tzv. BHA kyselina) působí proti tvorbě akné, má také vynikající protizánětlivé účinky. Tyto účinky zaznamenáte i v poměrně nízkých koncentracích a vyšším pH, než je typické pro chemický peeling. Protože stres zánětlivost zvyšuje, pravidelným používáním kyseliny salicylové můžete předejít řadě nepříjemností.

Zdroj úvodní fotky: StyleNanda

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz