6 faktů o hlemýždím slizu: historie, výroba a účinky

Na první dojem nevyvolává zrovna příjemné představy, přesto se z hlemýždího slizu stala jedna z nejžádanějších a nejslavnějších kosmetických přísad.  Pokud stále váháte nebo se chcete dozvědět více o této fascinující ingredienci, zde najdete 6 důležitých i zajímavých faktů o hlemýždím slizu v kosmetice.

1. První zmínka o využití hlemýždího slizu na pokožku sahá do starého Řecka.

Hippokrates, známý starověký řecký lékař a otec medicíny, doporučoval používat rozdrcené hlemýždě na zklidnění podrážděné a zanícené pokožky. Dalších historických zmínek se zachovalo jen málo, ale existují texty ze starého Říma nebo z Francie 18. století, které opět doporučují drcené či jinak zpracované hlemýždě jako účinný přípravek pro zmírnění podráždění. 

Bohužel, takto starých zdrojů moc není. Proto také neexistuje důkaz, že by hlemýždí sliz používala na obličej samotná Kleopatra. V 19. století se se slizem poněkud experimentovalo, včetně podivných směsí na nemoci a dýchací obtíže, nicméně doporučení slizu na hojení pokožky přetrvalo.

2. Inspirací pro první hlemýždí kosmetiku byli farmáři z Chile.

V druhé polovině 20. století se na hlemýždě začala zaměřovat moderní věda. Studie španělského onkologa jako první potvrdila hojivé účinky slizu na kůži podrážděnou radioterapií (ozařováním). Sliz pacientům výrazně zmírňoval pálení a svědění.

Inspirace pro kosmetiku však přišla z Chile na hlemýždích farmách. Místní farmáři exportovali hlemýždě do francouzských kuchyní a jejich ruce byly neustále v kontaktu se slizem. Bylo zaznamenáno, že jakékoliv ranky na jejich rukou se hojily velmi rychle a bez jizev. Navíc byla jejich kůže mnohem jemnější, než by se u takové práce dalo očekávat. Díky tomu vznikl v Chile první hlemýždí krém pod značkou Elicina. 

Inovativní kosmetické firmy z Jižní Koreji velmi brzy pochopily potenciál této složky a začaly se objevovat první krémy, esence a masky s hlemýždím slizem. V roce 2011 už byla tato kosmetika natolik populární, že se dostala na americký trh, kde její sláva explodovala na úroveň, na jaké se drží doteď. (Není jasné, které značky přinesly úplně první „šnečí“ kosmetiku, žádná současná značka se tímto titulem nepropaguje.)

3. Sběr slizu hlemýžďům neubližuje.

Poptávka na hlemýždí sliz vystřelila, tudíž se musela zvýšit i jeho produkce. Farmy, které dříve chovaly hlemýždě na jídlo, začaly exportovat také do kosmetických firem. Staré metody extrakce nebyly příjemné – hlemýždě popoháněl stres, např. stimulace lehkými elektrošoky na podložce, po které lezli. Takové procesy jsou nyní považovány za nepřijatelné.

Moderní sběr slizu se místo toho zaměřuje na druhy hlemýžďů, které přirozeně vytváří sliz s nejbohatším obsahem prospěšných látek. Konkrétní metody sběru jsou spíše tajemstvím jednotlivých dodavatelů, ale mají jedno společné – za optimální produkcí slizu stojí zdravý, dostatečně odpočatý hlemýžď, v pohodlném prostředí.

Například dodavatel značky COSRX nechává na hodinu hlemýždě v klidném prostředí lézt po speciální síťce, ze které se zachycený sliz poté odebere. Dále projde zpracováním a očištěním, aby byl připravený pro výrobu třeba Snail 96% Mucin Power Essence.

mizon_crop

4. Hlemýždí sliz obsahuje celou řadu prospěšných látek.

Co tedy ve slizu je, že se o něj všichni začali prát? Jeho kompozice je poměrně složitá. Obsahuje enzymy s antioxidačními schopnostmi, kyselinu hyaluronovou, kyselinu glykolovou, peptidy, zinek, allantoin a mnoho dalšího. Takový koktejl obsahuje známé látky, které hydratují, hojí, sjednocují a omlazují pokožku.

Není však jednoduché určit přesný poměr každé složky. Přece jen se nejedná o směs vyrobenou v laboratoři dle přesného receptu, ale o přirozený produkt živého tvora. Tento fakt také stěžuje určení efektů slizu ve vědeckých studiích. 

5. Tři významné účinky: hydratace, hojení a regenerace.

Po přečtení seznamu látek v hlemýždím slizu si nejspíš říkáte: wow, tak tohle musí fungovat! Vědeckých studií o slizu není tolik, jako u jiných slavných látek, ale jejich závěry podporují především tři hlavní účinky: hydrataci, hojení a regeneraci.

Sliz dobře hydratuje již při nanesení na pleť, ale ukázalo se, že s pravidelným používáním může vylepšit schopnost suché pleti zadržovat vodu. Jak se již ukázalo z historického okénka v úvodu článku, hojivé účinky byly zaznamenány už dávno. Moderní studie je dále potvrzují, a proto se hlemýždí kosmetika doporučuje na zmírnění zánětů a podráždění, včetně akné.

Co ale schopnost regenerace, či anti-aging? Tady věda spíše poukazuje na silný potenciál. Ze studií se zatím ukázalo, že by sliz mohl potlačovat enzym, který v pokožce ničí kolagen. Více kolagenu znamená déle mladistvá pleť. Dohromady s hojivými a antioxidačními účinky se sliz opravdu tváří jako složka s dobrým anti-aging potenciálem. Stále ovšem platí, že jistější anti-aging volbou jsou retinoidy a peelingy s kyselinami.

6. Hlemýždí sliz je vhodný pro každého.

Teď už víte, v čem je to tajemství. Proto jistě s radostí zjistíte, že hlemýždí kosmetika je vhodná pro každý typ pleti! Samotný sliz je lehký, snadno se vstřebává a nelepí. Kosmetika s vysokým obsahem slizu bude tedy příjemná pro mastnou i suchou pleť. Hojivý účinek využijete na akné, suché šupinky i zarudnutí.

Výrobci však mohou sliz doplnit o další prospěšné látky a udělat z něj hutnější či tekutější krém, esenci i sérum. Stačí si vybrat konzistenci, která se vám bude používat nejlépe. 

 

Hlemýždí kosmetika na KEEO >

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz